Nokia N8: положена радна површина

Nokia N8: уређај за уметнике

У септембру прошле године сам изнео нека своја мишљења о паметном мобилном телефону Nokia N8 након његове промоције у Србији. Тада сам навео неке основне техникалије и први утисак, због чега ћу се сада позабавити распоредом дугмића и употребљивошћу уређаја.

Пакет аранжман

У пљоснатој квадратној плавој кутији спаковани су телефон, пуњач AC-15E, USB кабал за повезивање са рачунаром, USB On-The-Go адаптер CA-157 за повезивање флешића и преносних дискова. Ту је и HDMI адаптер CA-156 за повезивање савремених телевизора са телефоном реди репродукције видео материјала, прегледања слике или управљање телефоном.

Батерије нема јер је уграђена у сам телефон, а од пропратне документације стижу „Кратко упутство за Ови услуге фирме Нокиа“ и „Упутство за корисника“, све на српском језику.

Nokia N8: паковање за српско тржиште
Nokia N8: паковање за српско тржиште

Ревизија мишљења од првог пута

Моноблок кућиште од елоксираног алуминијума, у овом случају црне боје, даје телефону истовремено елегантан и пословни, чак бих могао да кажем и „мачо“ изглед. Ивице су заобљене и меке, а телефон не клизи у руци. AMOLED капацитивни екран дијагонале 3,5″ способан је да прикаже 16,7 милиона боја у nHD 16:9 резолуцији 640×360 пиксела. Отпоран је на гребање и добре прецизности и одзива.

У претходном тексту поменути тастер за мени после дуже употребе оправдао је ергономски положај, тако да му овога пута отписујем ту замерку (палац природно „слеће“ са екрана на ово дугме).

Nokia N8: портретска радна површина
Nokia N8: портретска радна површина

Како сам раније напоменуо, батерија је уграђена у кућиште тако да се блокирање телефона, што ми се десило пар пута на почетку тестирања, не решава вађењем батерије већ, ако ме сећање добро служи, дужим држањем притиснутог тастера за искључивање телефона.

Детаљ који ми се није свидео налази се у горњем десном углу црног оквира стакла екрана. Ту су веома уочљива предња камера и сензор за детекцију светла који би требало искључи и закључа екран за време трајања разговора, али на примерку који сам тестирао ово је радило сасвим супротно, о чему ћу на крају текста.

Изнад стакла екрана смештен је звучник са прилично узаним и ниским прорезом, што захтева да се исти постави на уво „како доликује“ да би уопште чули саговорника. Микрофон се налази са доње стране стакла екрана, десно од тастера за мени, и ова „рупчага“ представља још један естетски детаљ који ми се није свидео.

Nokia N8: положена радна површина
Nokia N8: положена радна површина

Четири стране света

Уређај је намењен десноруким корисницима, и за употребу првенствено у портретском режиму. Са све четири стране је окружен рупицама и дугмадима која нечему служе.

На горњој страни су тастер за укључивање и искључивање телефона, HDMI прикључак сакривен иза пластичног поклопца који се веома тешко скида ако немате јаке нокте, а притом је израђен од крте (или превиште танке?) пластике која је на примерку на тесту већ напрсла пре него што је и стигао до мене. Скроз лево је 3,5 mm прикључак за слушалице.

Nokia N8: горња страница
Nokia N8: горња страница

На левој страници телефона налази се по слот за меморијску microSD картицу (ако вам уграђених 16 GB простора није довољно па пожелите да имате 32 GB) и СИМ картицу сакривени иза два поклопца који су направљени од жилаве пластике храпаве површине. Десно од ових поклопаца налази се минијатурни LED као индикатор пуњења и повезивања са рачунаром, и USB B прикључак за повезивање са рачунаром, а уједно има и улогу USB, т.ј. помоћу кабла који долази у пакету могу се прикључити УСБ флеш и преносни дискови ради коришћења као спољне меморије или за размену података. Могуће је чак повезати и миша као управљачки уређај за навигацију курсорском стрелицом (што је више ту форе ради него што је употребљиво, обзиром да је курсор спор превише „сецка“)

Nokia N8: лева страница
Nokia N8: лева страница

Са доње стране се осим „мејд ин Финланд“, ознаке модела и још неких натписа налази рупа за прикључивање телефона на пуњач (хоризонтално на средини), и прорез за постављање траке за ношење око руке.

Nokia N8: доња страница
Nokia N8: доња страница

На десној страни телефона, с десна на лево, смештена је „клацкалица“ за појачавање и смањивање звука, и зумирање приликом фотографисања и снимања видео материјала, полугица за закључавање и откључавање екрана која је ергономски намештена „за десни палац“, те тастер за укључивање и окидање камере.

Nokia N8: десна страница
Nokia N8: десна страница

Уметници из наслова

Ако сте се запитали шта уметници траже у наслову овог записа, довољно је подсетити да Nokia N8 са задње стране носи 12 мегапикселну камеру Carl Zeiss f/2.8 са аутофокусом и ксенонским блицем.

Nokia N8: 12 MPix камера Carl Zeiss са аутофокусом и ксенонским блицем
Nokia N8: 12 MPix камера Carl Zeiss са аутофокусом и ксенонским блицем

Захваљујући овој машинерији, слободно могу да кажем да N8 има најмоћнију камеру на данашњем тржишту мобилних уређаја. Једноставно, предобра светлосна моћ и аутоматско фокусирање главних објеката у сцени при фотографисању и снимању HD 720p видеа.

Nokia N8: режим за фотографисање
Nokia N8: режим за фотографисање

Заиста једина ствар која ми се овде није свидела је дигитални зум (2x у фото и 3x у видео режиму), јер квалитет слике драстично опада, због чега пре препоручујем да се објекту приближите него да зумирате.

Пејзажна фотографија без обраде, димензије 4000×2248 px, величина 1,6 MB
Пејзажна фотографија без обраде, димензије 4000×2248 px, величина 1,6 MB

Захваљујући аутофокусу, могуће је у макро режиму фотографисати предмете удаљене свега 10 cm од објектива, и то испада веома добро.

Макро фотографија без обраде, димензије 4000×2248 px, величина 1 MB
Макро фотографија без обраде, димензије 4000×2248 px, величина 1 MB

Ни квалитет видеа не заостаје за фотографијама, тако да ће 720p бити активно испуњено квалитетном сликом у 25 фрејмова по секунди. Да би стекли увид у квалитет видеа, погледајте ових пар снимака, или снимак који је направио мој син Михаило на трци „Награда Крагујевца 2011“.

Субјективни утисак

Субјективни утисак сам засновао на примерку који сам имао на тестирању, и неки детаљи не морају да се поклапају са искуством других корисника.

За почетак, приметио сам чудно понашање сензора за детектовање светла који сам поменуо на почетку. Наиме, уместо да се осветљење екрана искључује а он закључава тек када се телефон принесе глави ради разговора, овај примерак је искључивао осветљење и закључавао екран приликом долазног и одлазног позива, као и приликом покретања аларма, тако да нисам могао да видим шта се налази на екрану (ко зове или шта „каже“ аларм), све док не откључам екран полугицом смештеном на десној страници телефона. Овај проблем сам изнео на фејсбук страници Нокиа Србија, а видим да није усамљен случај јер постоји и тема на Нокиа Дискусијама.

Још један детаљ који руинира фасцинираност камером је то што се дешава да екран не региструје додир па је потребно баш додирнути екран да би тап био регистрован.

Тастатура

Да, тастатуре, хардверске, нема, а њену улогу преузима виртуелна QWERTY и нумеричка тастатура на екрану. Нумеричка варијанта је врло добра и функционална, тастери су довољно велики и размакнути тако да за разлику од QWERTY тастатуре са преситним тастерима знатно олакшава унос и бројева и текста.

Nokia N8: виртуелна QWERTY тастатура - мала слова
Nokia N8: виртуелна QWERTY тастатура – мала слова
Nokia N8: виртуелна QWERTY тастатура - велика слова
Nokia N8: виртуелна QWERTY тастатура – велика слова
Nokia N8: виртуелна QWERTY тастатура - бројеви и знаци
Nokia N8: виртуелна QWERTY тастатура – бројеви и знаци

Остале могућности су углавном „на нивоу“. Инсталација апликација преко Ови продавнице тече регуларно осим ако се не покрене истовремена инсталација више апликација, при чему већина њих не успева да буде инсталирана. Ово је наравно проблем до саме Ови апликације а не до уређаја или оперативног система, али уме да засмета па би на томе требало порадити.

Софтвер

Више није новост да је Symbian ^3 један сасвим солидан оперативни систем који зли језици осуђују на пропаст. И поред Нокијиног уговора са Мајкрософтом, лично сматрам да ће заједница и ако изгуби подршку од Нокије направити добру ствар од њега. Стандардно, три радне површине у портретском или панорамском режиму.

Nokia N8: портретски оријентисана радна површина
Nokia N8: портретски оријентисана радна површина
Nokia N8: панорамски оријентисана радна површина
Nokia N8: панорамски оријентисана радна површина

Испробао сам нову лабораторијску апликацију Nokia Drop која је занимљива код преноса слика и постављање позадине радне површине из веб прегледача на рачунару. Наиме, пренос се обавља преко Интернета (дакле, пожљеан је WiFi) захваљујући тзв. Push Notifications технологији. Осим апликације на телефону треба инсталирати и додатак у Кромијум или Фајерфокс, и то ради сасвим фино, чак и под Линуксом.

Од осталих (бесплатних) апликација које се накнадно могу инсталирати препоручио бих Molome (о коме сам већ писао), Nokia Panorama (http://store.ovi.com/content/112209) за лако прављење панорамских фотографија без сувишних кликова, Foursquare (http://store.ovi.com/content/56750), Endomondo (http://store.ovi.com/content/26501), Linkedin (http://store.ovi.com/content/121603) и Best Screen Snap (http://store.ovi.com/content/1540) ако вам некад затреба да сачувате изглед екрана.

Када су игре у питању, пожурите док траје летња подела бесплатних примерака за Monopoly Classic HD (http://store.ovi.com/content/119960), Angry Birds Rio (http://store.ovi.com/content/120054) и Seasons (http://store.ovi.com/content/120037), Farm Frenzy (http://store.ovi.com/content/120093), Tom Clancy’s H.A.W.X HD+ (http://store.ovi.com/content/120270), Worms HD (http://store.ovi.com/content/120059) и друге.

На снимцима изнад можете видети бесплатну тему Flare (http://store.ovi.com/content/117045).

Општи утисак

Ако занемарим побројане недостатке који се вероватно решавају у сервису или заменом уређаја, телефон Nokia N8 је једна веома моћна алатка која изазива WOW ефекат у друштву. Одмерених је димензија и тежине, одлично лежи у руци и са моћном камером представља сјајну справу за све оне који воле да забележе догађаје на сваком кораку. Уписивање географске локације у EXIF олакшава евоцирање успомена на путовања.

Са аспекта друштвених мрежа немам никаквих замерки ако не треба много да се куца, у ком случају хардверска тастатура једноставно представља обавезну опрему, бар по мом мишљењу. Вероватно би помирење са чињеницом да се морам навићи на виртуелну QWERTY тастатуру довело до привикавања, али ми се једноставно није дало :)

Подесив, моћан, складан, па и леп, Nokia N8 је уређај који има мана, али су оне у сенци позитивних ствари. Моја топла препорука ако вам је мултимедијална уметност испред куцкања!

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

10 мишљења на „Nokia N8: уређај за уметнике“

 1. Planiram vec neko vreme da ga kupim i zadnja 2-3 meseca obilazim sve moguce blogove i druge sajtove , gledam kvalitet slika, video zapisa, citam utiske korisnika…(primeti se razlika)
  Ne bih da se opet opecem kao sa 5800…
  A ti problemi sa senzorom…hhm.. nadam se da su ispravljeni u verziji 2.0 softvera (nije jos zvanican update ali su neki nabavili).
  Da li postoji opcija da se taj senzor ugasi?
  U svakom slucaju posle citanja ovog testa sam definitivno resio da ga kupim :)
  Volim da slikam,snimam, veliki ekran (ne bas touch al sta sad)… jednostavno on je po meni gotovo savrsen :)

  a baterija? :D
  kako ona sluzi?

  1. Овај проблем са сензором је нерешив без сервиса, тако да ако купиш Н8 и налетиш на проблематичан примерак, одмах тражи замену за други примерак који ради како треба. Пре ће бити хардверски проблем јер рецимо Дарко (Грејлинг) има исти проблем на Е7 а ја га на Е7 немам.

   Што се батерије тиче, буквално зависи од употребе телефона. Ако је укључен режим уштеде батерије, може да изгура и 2-3 дана (не освежава садржај у виџетима, не тражи бржу мрежу, не качи се сам на бежичне нодове, ништа није аутоматизовано, осветљење се брже искључује и тако даље. Ја сам успевао да испразним батерију за 3-4 сата непрестаним играњем игара. Али генерално, рачунај да га укључиш на пуњач сваки пут кад кренеш на спавање да би ти увек био потпуно напуњен.

 2. Ocekivao sam da ce duze trajati baterija :/
  Al dobro :)
  Vidzeti mi ne trebaju, net i wireless slabo koristim a svaki fon namestim tako da mi baterija sto duze drzi (smanjeno svetlo ekrana,iskljucim sve tonove upozorenja,vibracije,ekran se automatski gasi posle 30 sec itd…)
  Na nekom blogu (mozda cak i nokiinom) sam procitao da bi od juna trebalo da izadje poboljsana verzija (softver 2.0, jaca baterija od 1400-1500 mAh i jos neke sitnice)…nadam se da nije neko pustio buvu.
  Cak i da nije tako opet je dobro…Opet mogu da zezam kolegu zbog njegovog htc koji nema ni listu poziva i kome baterija ne moze ni dan da izdrzi :P
  Zanima me jos samo jedna stvar.Na koji nacin moze da se postane tester? :)
  Hvala na informacijama :)

  1. Хм, па шта ће ти онда овакав телефон ако не користиш виџете и чари широкопојасног нета? :) Ако ти је до фоткања, неки основни dSLR са кит објективом прави за чак и мање паре много боље фотке и од N8 :)

   Батерија је 1200 mAh, али пази, екран је велики а кад поискључујеш све и свашта што троши струју, радиће и знатно дуже без пуњења.

   А тестер мож’ да постанеш тако што се пријавиш кад почне неки конкурс :) Прати Нокиа Србија страницу на Фејсбуку ;)

 3. Ovu?
  http://www.facebook.com/NokiaSerbia

  Fotoaparat ne moze da stane u dzep :P a i oduvek sam imao neki „za*eban“ fon koji odskace iz mase :)
  Pocevsi od 7110(najveca memorija,displej,tockic),ngage(onu prvu zbog radija,3d igara, medju prvima imala ekran u boji,mmc…),n73(dobre fotke),5800,n79(jos bolje fotke) i druge… uglavnom svaka je morala da odskace od drugih :)
  Jos me jedno zanima sto nigde nisam nasao u opisima do sad a to je future pack tj dali ga ima i koji (fp1 ili fp2)?

 4. Kupio je pre par dana :)
  Odusevljen sam I samim telefonom i baterijom koja mi je uz skoro 400 fotografija, 8 video zapisa(HD – u trajanju od 1 do 8 minuta) i nesto igranja i instalaciju i skidanje 700 Mb igrica i programa spojila 3 dana :)
  Naravno sve vidzete i nepotrebne zvukove i vibracije sam pogasio :)

  Sad se malo igram sa njim i siprobavam CamPro 2.0 i Pro shooter :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *