МОЛОМЕ: уметник у покрету

Тумарањем по ултра-мега-гига популарним друштвеним мрежама Фејсбук и Твитер у протеклих годину—две наилазио сам на симпатичне уметничке фотографије неких пријатеља који су фоткали и одмах делили са својих ајфон и андроид ручних љубимаца уметнички декорисане креације. Пожелео сам пар пута да поделим и ја нешто тако, ал’ тешка вајда од оматорелог паметног телефона за кога сличан софтвер не постоји.

Како сам стицајем непредвиђених околности (црк’о мој Е51 кад му време није) од Дарка и Грејлинга почетком априла добио на детаљно тестирање Нокија Н8 (црни, лепи, елегантни, чак и функционални, ал’ о томе неки други пут), покушао сам да пронађем неки програмчић који прави вињетиране и рустикалне фотке. Тек изненада мој стари добри другар Гугл упозна ме са симпатичном совицом МОЛО која је рођена тек пар дана пре пристизања Н8, 6. априла.

Инсталирао сам МОЛОМЕ преко Ови продавнице, регистровао свој бесплатни налог и почео да фоткам.

МОЛОМЕ профил
МОЛОМЕ профил

То укратко ради овако

MOLOME је за Nokia телефоне оно што је Instagram за iPhone — веома једноставан али моћан и бесплатан програм који од корисника захтева да окрене камеру телефона ка неком занимљивом (или незанимљивом) објекту, окине, изабере жељени филтер, унесе опис фотке (омогућена је употреба виртуелне QWERTY тастатуре) и притисне дугме за дељење на Моломе профилу. Опционо је могуће повезати свој Фејсбук и Твитер налог па се фотка може поделити и на овим друштвеним мрежама. Наравно, да би дељење уопште функционисало потребна је веза са Интернетом, а ако телефон тренутно није повезан на нет, Моломе ће сачекати са слањем фотки док се не укаже прва прилика.

А сад, мало ситних цреваца

Верзија 1.1.0beta омогућава моловање и дељење тек уфотканих као и фотки које се већ налазе у галерији телефона. А ако сте пропустили да неку раније моловану фотку поделите на Фејсбуку или Твитеру, то може да се уради и накнадно из менија који се добија тапом на екран у режиму прегледа фотографије.

МОЛОМЕ акције за фотографију
МОЛОМЕ акције за фотографију

Једини недостатак који сам уочио по питању ове могућности јесте немогућност ручног уношења пропратног текста за дељење, већ се порука шаље у формату „Опис фотографије УРЛ адреса на Моломе профилу“.

МОЛОМЕ опис и дељење фотографије
МОЛОМЕ опис и дељење фотографије

Могу се фоткати обичне или макро фотографије (у макро режиму треба тапнути на екран како би сцена била фокусирана), са или без употребе блица. Након фоткања може (али не мора) да се примени неки од артистичких филтера (у верзи и1.1.0beta доступно је 20 филтера), од којих поједини имају неколико подфилтера (као што су Old Paper и Slide Film). Осим филтера тренутно је могуће још само ротирање у лево или у десно у корацима од 90°.

Избор МОЛОМЕ филтера
Избор МОЛОМЕ филтера

А друштво?

Да, да, за мало да заборавим. Ствар није само да уфоткаш, молујеш фотку и пошаљеш вест о томе на Фејсбук или Твитер, већ да имаш и друге молере које пратиш и који тебе прате. Дакле, умиксоване су неке могућности Фејсбука и Твитера па тако један молер може да прати друге молере, може да коментарише своје и туђе фотке, и може да их додаје у омиљене. Што више молера дода неку фотку у омиљене, то је та фотка популарнија и приказује се на насловној страници на вебу и на првом екрану апликације.

Најновије МОЛОМЕ фотографије
Најновије МОЛОМЕ фотографије

Посматрачи моловане фотке на вебу могу да деле ту фотку на Фејсбуку (тако што ће да је лајкује) и Твитеру (тако што ће да твитне о њој), а да уопште не буде друг члан молер.

Преглед МОЛОМЕ фотографије
Преглед МОЛОМЕ фотографије

Одељак „Notification“ још увек не ради, а када буде прорадио обавештаваће молера о свим активностима које се десе у вези са његовим фоткама. Дакле, кад неко каже да му се фотка свиђа, кад напише коментар или подели на некој друштвеној мрежи.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

2 мишљења на „МОЛОМЕ: уметник у покрету“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *