Nokia C7: предња страна, позив у току

Nokia C7: Врло добар 4+

Средином јануара сам захваљујући Наталић Дарку и агенцију Grayling Serbia добио на тестирање паметни телефон Nokia C7-00. Пошто комплетне спецификације телефона можете да пронађете на званичној страници произвођача, ја ћу само укратко навести најзанимљивије детаље и оно што ми се код овог уређаја свиђа а шта не.

Скромно паковање

У маленој тегет-плавој кутији налазе се телефон, BL-5K 1200 mAh литијум-јонска батерија, пуњач, ултра кратки USB каблић CA-101D, слушалице WH-102, упутство за корисника и кратко упутство за OVI услуге на српском језику. Већ на први поглед уочио сам да нема кабла за повезивање преносних дискова ради искоришћења USB функције телефона.

Nokia C7: садржај паковања за српско тржиште
Nokia C7: садржај паковања за српско тржиште

Карактеристике

Nokia C7 је паметни телефон са AMOLED капацитивним екраном осетљивим на додир дијагонале 3,5 инча који је способан да прикаже 16,7 милиона боја у резолуцији 640×360 тачака. Не поседује хардверску тастатуру, што по мом субјективном утиску представља минус.

Изнад екрана су смештени назив произвођача „NOKIA“ и ознака модела „C7“ у сребрној боји, звучник слушалице, сензори за близину лица и детекцију осветљења, те објектив секундарне VGA камере резолуције 640×480. Испод екрана су два микропрекидача који имају улогу зелене и црвене слушалице, и велики тастер „мени“ у који је уграђена диода за обавештавање о пристиглој поруци, пропуштеном позиву или пуњењеу батерије. Ту је и рупица за микрофон.

Nokia C7: предња страна, позив у току
Nokia C7: предња страна, позив у току

Телефон је са предње стране оивичен металном маском заобљених ивица, што уз огледало екрана пружа неодољиви утисак кинеских телефона, само у луксузној изведби.

Телефон има интерну меморију од 8 GB која је проширива до максимално 40 GB microSD картицом од 32 GB до чијег се лежишта долази вађењем батерије, тако да нема говора о hot-swap кунг-фуу. Међутим, лежиште за једну SIM GSM картицу налази се са стране тако да за операције са жонглирањем картица батерија не мора да се вади. Поклопац батерије је израђен од метала, добро леже и не мрда се, не шкрипи и не пуцкета.

Камера је смештена између два стерео звучника на задњој страни изнад поклопца. Резолуције је 8 мегапиксела са фиксним (гле чуда! :) ) отвором бленде f/2,8, што уједно значи да нема ауто фокуса па комотно можете заборавити на макро фотографије и фотографисање испод неких пола метра даљине (други минус, што се мене тиче).

Nokia C7: полеђина телефона
Nokia C7: полеђина телефона

Дупли LED блиц треће генерације је солидан, чак и веома добар за телефон и служи као осветљење при снимању видеа. Софтвер камере препознаје лица у сцени и приказује слику са камере у 16:9 резолуцији преко целог екрана.

Nokia C7: фотографија по ведром дану
Nokia C7: фотографија по ведром дану

Двоструки дигитални зум је… па субјективно слободно могу рећи неупотребљив, посебно када је снимање видеа у питању. Кад сам већ код живих слика, видео снима у максималној резолуцији 720p и пакује га у H.264 кодек MPEG-4 контејнера.

Кућиште је израђено од чврсте пластике која је „пескарена“ и у овом случају сиве боје. Пошто се у руци обично држи у портретском положају, тако ћу побројати и „рупе и клацкалице“ са стране. На горњој половини леве странице је само рупа за пуњач батерије, док су са десне стране смештени тастери за појачавање звука, активирање гласовне команде и смањивање звука. Клизећи тастер за закључавање је баш тамо где леже десни палац, а испод њега је хардверски окидач за камеру.

Nokia C7: десна бочна страница
Nokia C7: десна бочна страница

Са горње стране су смештени USB microB прикључак (испод пластичног поклопца) за повезивање за рачунаром, преносивим диском или другим уређајем, 3,5 mm аудио-видео конектор и тастер за искључивање и укључивање уређаја. Када је повезан са рачунаром преко USB кабла омогућено је пуњење батерије. Са доње стране се налази само рупица за траку за ношење око руке.

Nokia C7: горња страница
Nokia C7: горња страница

Завршна обрада је на највишем нивоу и за разлику од претходно тестираног C6-00, ова Нокија не крцка ни у траговима. Телефон је прилично танак и заобљених ивица, али робустан и тежине која оставља утисак чврстог уређаја који одлично лежи у руци и не клиза се захваљујући храпавој пластици.

Испод хаубе

Данас већ неизоставно уграђени су WiFi, A-GPS, FM пријемник (и гистро предајник који нисам успео да натерам да ради, чак ни по упутству, јер га НЕМА!), компас и акцелерометар.

Софтвер

Оперативни систем је Symbian^3 и што се употребљивости тиче осим нешто бржег одзива и веома подесивијег радног окружења уз три реалне радне површине, ни по чему се не разликује од S60 варијанте. Значи, корисницима који су навикли на симбијан, тројка ће деловати као домаћи терен, бар када су менији у питању. Но, у силним смислено организованим опцијама за подешавања се лако да изгубити доста времена.

Nokia C7: главни мени
Nokia C7: главни мени

Виџети могу да се поставе на све три радне површине, а посебно су корисни следећи:

  • Контакти – иако приказује само четири контакта у исто времен, може да садржи максимално 20 контаката за брзи приступ картици контакта. Да би се видели остали контакти једноставно се скролује лево/десно. На жалост, осим додавања и уклањања контаката није могуће мењати распоред већ се задржава редослед додавања.
  • Пречице за апликације – сваки виџет може да угости по четири пречице за апликације, али их зато може бити и више од два. Ако по једној радној површини стане 6 виџета, по 4 пречице дођемо до читавих 24 пречица по екрану, без потребе да се лута по менијима.
  • RSS виџет приказује последња два наслова из изабраних фидова. За сваки извор може се користити посебан виџет.
  • Електронска пошта – подржава налоге на Ovi Mail, Yahoo!, Gmail и Hotmail, Mail for Exchange и чак кориснички дефинисане сандучиће поште, на пример са личног домена или слично. Сваки налог приказује се на сопственом виџету.
  • Друштвене мреже – Овај аспект савремених паметних телефона дође као неизоставна ставка. Апликација која барата овим пословима подржава само Twitter и Facebook налоге, а обавештења са обе мреже пакује хронолошки и листа једно по једно. Нисам се превише играо са овим могућностима али из онога што сам пробао функционише добро.
Nokia C7: виџети
Nokia C7: виџети

Све поруке се смештају у „Конверзације“ код којих се налик на ову могућност на N900 разговор формира у виду ћаскања. Ovi Store ради „како Бог заповеда“, овога пута без штуцања и проблема.

Иако има уграђен модул за глобално позиционирање (уз асистенцију ћелија мобилне телефоније), уграђени Ovi Maps је неупотребљив у Србији тако да треба потражити неко друго решење за мапе, на пример Google Maps Mobile. Приликом фотографисања телефон може да убележи географску позицију у EXIF ознаку фотографије.

Nokia C7: Google Maps
Nokia C7: Google Maps

Уграђена апликација сата подржава дефинисање већег броја различитих аларма, што у потпуности може да замени специјализоване програме за управљање алармима.

Nokia C7: сат и аларми
Nokia C7: сат и аларми

Кад сам већ код организације времена, календар је стандардно квалитетан и омогућава дефинисање састанака, годишњица и обавеза, те њихов приказ у месечном, недељном и дневном режиму. Наравно, ту је и списак обавеза.

Nokia C7: календар
Nokia C7: календар

Рекох ли да „мултитаскинг“ ради без премца, чак и са више од пет покренутих апликација?

Nokia C7: управник покренутим апликацијама
Nokia C7: управник покренутим апликацијама

Закључак

У зависности од тога колико сте штедљиви и да ли је на снази неки режим штедње енергије, батерија може да потраје и преко два дана, али ће захтевни корисници морати да је пуне бар једном дневно или чешће (пар сати интензивног играња игара поједе батерију док си рек’о кекс).

Сагледавши све могућности, квалитет израде, облик и величину (тањи је од мог E51), као и оних пар недостатака (одсуство аутофокуса камере и хардверске QWERTY тастатуре), Nokia C7 за мало па је одличан уређај. Овако му дајем скромних 4+/5.

Фабричка подешавања

После сваког тестирања телефона волим да све вратим на фабричка подешавања како би следећи који тај примерак узме на пробу прошао комплетну процедуру упознавања са телефоном.

Да би се Nokia C7-00 потпуно форматирао, и то не само меморијску картицу и меморију већ и сам систем, сва подешавања, поруке, контакте, фотографије, видео снимке и музику, треба прикачити телефон на пуњач ако батерија није бар 60% пуна, укуцати код *#7370# и сачекати пар минута. Телефон ће прво јавити да ће се рестартовати, а онда ће екран да „побели“ и тако да светли који минут. Када се буде рестартовао по други пут дочекаће вас мени за избор језика окружења, илити први корак по покретању тек распакованог уређаја.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

37 мишљења на „Nokia C7: Врло добар 4+“

    1. Једноставно је нереално очекивати да Нокија стварно одбаци симбијан који јој је донео лидерску позицију. Symbian^3 је веома добра ствар и за животни стаж од непуних годину дана ферцера одлично. Плус је отвореног кода ;)

  1. Deluje fino iako ima Symbian ^3 koji je nista drugo do malo doterani S60 5th koji je vec dobro poznat sa modela 5800 Xpress Music, no dobro nije on los svakako, sem sto deluje zastarelo u odnosu na konkurenciju (Android)
    Steta sto je kameru ubogaljio nedostatak autofocus, sve ostalo je manje vise na mestu

      1. E veruj mi da gresis
        Jesu ranije verzije imale nedostatake i uobicajene decije bolesti ali od verzije 2 pa nadalje Android je poprilicno zaokruzen proizvod
        Burazer flesovao Cyanogen ROM na HTC Magic, ono je brate bruka – telefon je bukvalno dobio novi zivot prelaskom sa fabrickog 1.5 ROM-a, sve radi super, odlicno je organizovano i vrlo lako za koriscenje a i estetski mnogo lepse izgleda nego npr Symbian 3rd
        Dakle kada koristis malo to pa se vratis na Symbian, posto ja imam E71, utisak je kao da si iz nekog Audija seo u neku Golf 2-ojku :)
        Anodroid jeste veoma dobar – verovatno je i to razlog zasto ga odredjene grupacije ljudi i hejtuju toliko :)

        1. Па оно, не знам, колегиница има Wildfire и знам да се жалила како не може да постави неку мелодију за ваљда звоно позива јер се та датотека не налази у галерији или где већ.

          Ако добијем неки дроид на тестирање, радо ћу га субјективно оценити, као и све што субјективно оцењујем :)

          Рецимо, Убунту је достигао степен врло велике употребљивости за моје потребе, још увек не жалим што више нисам на Дебиану, иако га за сваки случај држим на једној партицији, злу не требало :)

          1. Melodiju, tj pesmu, moze da postavi tako sto udje u muzicki plejer, stisne taster MENU, odabere set as ringtone, oznaci pocetak i kraj melodije (moze da se isece recimo samo refren pesme) i to je to

  2. Imam problem da istaliram ovi story,tj ona ovi prodavnica,kaze mi da idem na download,i ja to uradim skinem je(zauzima 4,5mb),i onda idem na instal i on kaze instalira i ne puni se ona crta samo stoji u cemu je problem hvala na odgovoru?U pitanju je nokija c7

          1. Nesto mi slabo ide ..( E a video prebacujem premo nokia ovi suit ali mi bas sporo ide,a kad idem preko my compytera on mi prebaci video brze ali kad ga pustim nema slike bude unisten?U cemu je problem hvvala

  3. Imam problema sa muzikom,tj sa slusalicama kad ih stavim slabo se cuje muzika,bolje se cuje kad pritisnem ono za razgovor,sta da radim?I kad ubacim slusalice u c7 on mi non stop izbacuje nesto da govorim,po hiljadu puta?

    1. Да појачаш звук и наместиш лепо слушалице у уху јер су веома непрактичне, бар оне које долазе уз примерак који сам ја тестирао?

      За друго питање, шта тачно пише на екрану? Ако пише да је активиран додатак за разговор без употребе руку (hands free), онда је то у раду јер слушалице и томе служе.

  4. Nokia C7 Ljudi pomagajte, non stop mi se koci telefon, pise da je puna memorija zatvoriti neke aplikacije, a sve aplikacije su zatvorene, najcesce se javlja kad otvorim dnevnik poziva, a prostora telefonu i kartici ima vise nego dovoljno. Ima li neko neki savet.

    1. Ма нема на чему, ту смо да помогнемо :)

      Вадио си батерију, предпостављам да си урадио и хард ресет са кодом *#7370# и ажурирао софтвер на најновију верзију, тако да једино што од савета преостаје јесте да га носиш у сервис или рекламираш код продавца (ако је у гаранцији).

    1. Код хард ресета се уклања буквално све са телефона. Направи бекап именика, календара и порука, ископирај слике, музику и видео на комп, ресетуј га па врати назад.

  5. pozdrav..treba mi pomoć.imam nokiu c7,sve funkcioniše,osim slika,nemogu da udjem u slike i da ih pregledam,kad želim da udjem ono kao pokrene nesto i jednostavno zablokira,to traje par sec i onda sam odblokira a sliku mi ne pokaze..pa bih vas molio za pomoć oko toga.hvalaa

    1. Проблем би могао да буде решен или рестартовањем телефона, или физичким брисањем датотеке преко менаџера датотека. Ако ни то не помогне, онда софт ресет.

      1. uspio sam resetom…al sad imam problem nikako ne mogu da ga spojim na pc.ni kao usb ni kao ovi suite..pa u cemu je problem..mobitel se normalno puni preko usb cabla al nece da ga ocita..hvaala

        1. Кад ти је повезан телефон на рачунар преко кабла тапни на УСБ иконицу у статусу (поред индикатора напуњености батерије), изабери ставку УСБ и провери у ком режиму је постављено да се телефон повезује са рачунаром. Пребаци на режим који теби одговара.

  6. Moze pomoc kad pokrenem ovi store aplikaciju , trazi mi da update nove verzije, ja kliknem na update, medjutim krene download i onda odjednom stane i pojavi se poruka required update failed.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *