Мени „Умањена слика чланка“ на страници за уређивање чланка

Вордпрес 2.9: уређивање и умањена слика

Пре око сат времена ми је Милан јавио да је у нову верзију 2.9 локализованог Вордпреса уградио рутину за аутоматско пресловљавање предлошка чланака (енг. slug) за ћириличне наслове у латиничне предлошке (без „кука и квака“). Ово је уједно био и знак да надоградим Записе на верзију 2.9, а онда и да омогућим употребу нове функције за приказ умањене слике (енг. thumbnail) на насловној страници Записа.

Додавање умањене слике у тему

Пошто ову нову функцију подржава веома мали број тема, морао сам сâм да је „уградим“, што је ипак веома једнсотавно урадити :)

Прво треба додати следећу линију кôда у датотеку functions.php (налази се у директоријуму теме коју користимо):
<?php add_theme_support('post-thumbnails'); ?>

Овиме смо тему „научили да разуме“ захтев за приказ умањене слике, али она још увек не зна где треба да је прикаже. Да би јој и то показали, у датотеку index.php (или другу, у зависности од тога где желимо да прикажемо умањену слику) додајемо следећи кôд:
<?php the_post_thumbnail( 'thumbnail' ); ?>

Овај позив треба ставити унутар loop-а, како би била приказана одговарајућа слика за сваки чланак или страну.

Која слика је умањена слика?

Ако сте помислили да је то све, варате се. Наиме, Вордпрес сада не приказује прву слику у чланку као умањену (како то раде неки независни додаци), већ приказује само слику која је ручно изабрана приликом писања чланка, или касније при уређивању. Дакле, ако нисмо изабрали слику која ће бити приказана као умањена, никаква слика неће ни бити приказана.

Мени „Умањена слика чланка“ налази се на десној страни странице за уређивање чланка. Подразумевано се на њему налази само веза „Постави умањену слику“.

Мени „Умањена слика чланка“ на страници за уређивање чланка
Мени „Умањена слика чланка“ на страници за уређивање чланка

Када кликнемо на њу добићемо добро познати дијалог „Додај слику“. Ако у чланку већ имамо слику коју желимо да користимо као умањену, довољно је да из Галерије изаберемо жељену слику, а потом на дну одељка са опцијама слике кликнемо на дугме „Користи као умањену слику“.

Избор слике која ће бити коришћена као умањена слика чланка
Избор слике која ће бити коришћена као умањена слика чланка

Уређивање (умањене) слике

Ако нам се не свиди део одабране слике који је аутоматски употребљен као умањена слика, можемо и ручно одредити део слике. На врху одељка са параметрима слике кликнемо на дугме „Уреди слику“.

Дугме „Уреди слику“ на дијалогу за додавање слике
Дугме „Уреди слику“ на дијалогу за додавање слике

Добићемо нову страницу за уређивање слике. Ово је такође нова функција коју доноси верзија 2.9 и омогућава опкрајање, ротирање за 90° и извртање по хоризонтали и вертикали.

Нова могућност уређивања слика у Вродпресу 2.9
Нова могућност уређивања слика у Вродпресу 2.9

Углавном, „нацртамо“ оквир око дела слике коју ћемо користити као умањену слику, изаберемо ставку „Умањена слика“ у групи „Примени измене на“ (на десној страни), кликнемо на дугме „Исеци“ (прво у траци алатки) а потом на плаво дугме „Сачувај“ испод слике.

Чување начињених измена на слици
Чување начињених измена на слици

Изабрана умањена слика

Када одаберемо и/или изрежемо умањену слику, у менију „Умањена слика чланка“ на страници за уређивање чланка појавиће се изабрана умањена слика која ће бити приказана тамо где смо то у теми блога одредили.

Изабрана слика на дијалогу „Умањена слика чланка“
Изабрана слика на дијалогу „Умањена слика чланка“

Резултат

Да не бих више „давио“, све ово радимо да би уместо изгледа чланака као на првој слици испод, имали оно што је приказано на другој слици.

Насловна страница Записа без умањене слике
Насловна страница Записа без умањене слике
Насловна страница Записа са умањеном сликом
Насловна страница Записа са умањеном сликом

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

6 мишљења на „Вордпрес 2.9: уређивање и умањена слика“

  1. Baš sam se obradovao kad su najavili da će u verziji 2.9 biti nešto više opcija za rad sa slikama, ali moram priznati da su poprilično zakomplikovali, makar koliko sam ja primetio.

    Čak je i tebi (doktoru) bio potreban jedan goleeeeem post da nam sve to objasniš.

    P.S. Sve mi se čini da bih ovo lakše radio putem custom field-a nego uz pomoć ovih novih opcija. Možda stvar navike, a možda je stvarno tako …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *