Дропбокс на Линуксу

DropboxДропбокс (енг. Dropbox) је мрежни сервис за синхорнизацију датотека између више корисникових рачунара. Ради на принципу складишта на мрежи у које се пакују датотеке којима корисник може приступити са било ког места (на пример дељење датотека између кућног и рачунара на послу или преносног рачунара).

Специфичности

Оно што овај начин рада разликује од других (нпр. subversion) је то што ради без корисниковог баратања са икаквим командама. Потребно је преуети и инсталирати бесплатни вишеплатформски алат (ради под ГНУ/Линуксом, Меком и Виндоузом), направити бесплатни Дропбокс налог (на самој веб страници пројекта или из програма), подесити програм уношењем корисничког имена и лозинке за приступ мрежном складишту, те одредити локални директоријум у који ће се синхронизовати датотеке.

Употреба

Датотеке које се желе поделити са другим својим рачунарима треба ископирати или преместити (ако се не желе дупликати на истој машини) у директоријум одређен приликом подешавања програма, а алатка која „чучи“ у системској касети ће остатак посла обавити уместо корисника — из локалног директоријума ће на мрежно складиште послати новододате датотеке, одн. из мрежног складишта ће преузети и сместити датотеке у локални директоријум.

Када се покрене други рачунар на коме је Дропбокс инсталиран и подешен за употребу корисниковог налога, он ће сам, без потребе да корисник ишта кликће или куца, синхронизовати локални директоријум са мрежном складиштем.

Инсталација на ГНУ/Линукс

Мајстори из Дропбокса су направили клијент чији су пакети доступни за Убунту и Федору, али недостатак овог клијента је то што захтева Наутилус, те да би уопште радио неопходно је да исти буде покренут. Пошто ја користим КДЕ, а верујем да и други корисници овог окружења никако не желе „духа“ у облику Наутилуса само зарад Дропбокса, прибегао сам „алтернативном“ решењу.

На срећу, постоји и (на жалост затворено, мада бесплатно) решење које ради независно од радног окружења. Инсталација је једноставна и састоји се у следећем:

 1. Преузме се пакет за 32bit или 64bit систем.
 2. Архива се распакује у кориснички директоријум при чему се добија директоријум ~/.dropbox-dist. Могуће је, бар се мени десило, да симболичка веза ~/.dropbox-dist/dropbox не буде распакована јер показује на непостојећу датотеку, па је потребно направити нову везу наредбом:
  ln -s ~/.dropbox-dist/library.zip ~/.dropbox-dist/dropbox
 3. Следи покретање ове алатке једноставним двокликом на датотеку ~/.dropbox-dist/dropboxd (или покретањем из дијалога за извршавање наредби). Ако се већ користи КДЕ, препоручљиво је направити још једну симболичку везу за аутоматско покретање са КДЕ-ом наредбом:
  ln -s ~/.dropbox-dist/dropboxd ~/.kde/Autostart/dropboxd

Кад се први пут покрене, потребно је изабрати да ли корисник региструје нови налог (јер га нема?) или већ има Дропбокс налог.

Прављење новог или употреба постојећег Дропбокс налога
Прављење новог или употреба постојећег Дропбокс налога

Следи унос корисничког имена (адресе е-поште) и лозинке за приступ свом Дропбокс налогу, као унос назива локалног рачунара.

Параметри за приступ Дропбокс налогу
Параметри за приступ Дропбокс налогу

Корисник се сада може упознавати са алатом, или то прескочити и одмах прећи на последњи корак.

Завршница првог покретања Дропбокса
Завршница првог покретања Дропбокса

Ако корисник не жели да користи подразумевани директоријум који ће се синхронизовати са мрежним складиштем (подразумевано је то ~/Dropbox), може га ручно изабрати.

Избор директоријума за синхронизацију
Избор директоријума за синхронизацију

Ситна цревца

Дропбокс сервис може се додатно подесити у циљу ограничења брзине којом обавља синхронизацију (upload/download). Такође је могуће користити прокси сервер.

Подешавање брзине преноса и прокси сервера
Подешавање брзине преноса и прокси сервера

Опет тај Наутилус

Пошто је Дропбокс сервис Гтк програм, он ће приликом клика на иконицу у системској касети покретати Наутилус менаџер датотека, уместо Конкуерора. Решење овог проблема је преусмеравање подразумеваног менаџера датотекама за Гном (додатне информације и корисни алати на ову тему):

sudo dpkg-divert --divert /usr/bin/nautilus.old --rename /usr/bin/nautilus
sudo ln -s /usr/bin/konqueror /usr/bin/nautilus

Корисне адресе

За инсталацију на осталим дистрибуцијама и без графичког окружења, постоји детаљна вики страница на адреси http://wiki.getdropbox.com/TipsAndTricks/AlmostText-BasedLinuxInstall.

Погледајте Линукс Журнал видео демонстрацију инсталације и употребе Дропбокса на Федори.

Корисна адреса: Преузимање верзије за ГНУ/Линукс верзије и Text based Linux install

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

7 мишљења на „Дропбокс на Линуксу“

 1. Mrzelo me po novoj instalaciji Linuxa, da ga opet konfigurišem, a inače je ok radio…ali mi nije prekopotreban pa mi neki drugi servisi završavaju posao…

 2. Nisam mislio to…mrzelo da instaliram…ne sećam se jeli postoja deb paket tad, dok sam bio na Ubuntu, a sad za Arch me i mrzi da tražim, no sk ću da pogledam i kažem ti…

  Dodakat:

  Čak ga za Arch ima u repou…lol

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *