S60: Kaywa Reader

О QR „мрљицама“ већ сам писао на Записима, а одличан осврт на примену учинио је калкулус у „Свету компјутера“ од децембра 2008. Укратко, ради се о сличицама дводимензионалних кôдова који се помоћу читача брзо преводе у текстуалне поруке, веб адресе, предефинисане СМС поруке и е-пошту, те електронске визит карте (енг. vCard). Још тада сам поменуо веб алат за генерисање кôдова QR-Code Generator и читач ових кôдова Kaywa Reader, па је ред да сада кажем коју реч више о њему.
Kaywa Reader, мени Kaywa Reader, подешавања

Особине програма

  • Kaywa Reader ће покушати да декодира бар кôд који се види на екрану телефона. Уколико у року од 45 секунди не препозна бар кôд приказаће поруку о иsтеклом времену за препознавање „No bar-code detected!“ и програм ће прећи у режим приправности, чиме штеди батерију јер нема освежавања слике са камере. Да би се програм вратио у радни режим потребно је притиснути тастер Back (десни софтверски тастер).
  • Мој профил на kaywa.comKaywa Reader може да декодира кôдове који садрже текст, бројеве телефона, предефинисане СМС поруке, податке за контакт (vCard), адресу е-поште, УРЛ адресе и кратке кôдове. Уједно, помоћу опције „Type Code“ могуће је ручно унети кратке кôдове који се састоје од цифара (пробајте да унесете 2020218012).
  • Оптимални услови за употребу читача је скенирање под правим углом бар кôда величине 2 cm на удаљености од 10 cm.
    Мало сам тестирао и установио да је читљив и бар кôд са кратким кôдом величине 71% од оригинала (димензија 2 cm смањена на 1,6 cm) на екрану LCD монитора у режиму Close-up. Друга проба се односила на кôд са веб адресом димензија 2,5 cm на папиру; прочитан је са удаљености од свега 4 cm у режиму Normal, као и са 45 cm у режиму Close-up.
  • У историји читача памти се последњих двадесет скенирања. Уколико корисник жели, може да испразни историју из менија (леви софтверски тастер), али не постоји могућност уклањања појединачног читања већ се празни комплетна историја. Такође је у подешавањима програма могуће искључити бележење у историју читања.
  • Ако вам се програм свиди и хоћете да га препоручите пријатељу, искористите опцију „Invite a friend“. На изабрани број се шаље СМС са кратким описом програма и УРЛ-ом за преузимање.
  • У подешавањима се може искључити (бар мени) досадни звук који обавештава да је програм спреман за скенирање, употреба историје скенирања, резолуција камере (Best и Basic), начин скенирања (Normal за скенирање „по граду“ и Close-up за скенирање „са екрана“ и „из новина“, нпр), и на крају се још може искључити кратка помоћ која се појављује приликом покретања програма.

Kaywa Reader, скенирање Kaywa Reader, историја

Занимљивости

Серија текстова о програмима за паметне телефонеНа жалост, нисам успео да усликам екран програма са кôдом који се скенира, јер колико год постављао телефон под углом (30° па још дијагонално), ротирао га вертикално и хоризонтално, читач је у тренутку читао садржај и приказивао резултат на екрану.

Такође је могуће читање и деформисаних и смањених сличица (какве су нпр. оне на мојој раскрсници urosevic.net), а све захваљујући уграђеној корекцији у сам кôд.

За све читаоце серије текстова о S60 програмима припремио сам QR кôд до Atom извора текстова на ову тему, па га брже боље додајте у своје паметнњаковиће, не би ли на време сазнали да сам описао још неку корисну алатку ;)

Набавка

Kaywa Reader је потпуно бесплатан програм. Можете га инсталирати тако што одете на адресу http://reader.kaywa.com/ помоћу свог паметног телефона, тамо изаберете модел свог љубимца и даље ће Вам се касти само.
Kaywa Reader, преузимање

IMHO: Ин мај хомбли опинион ;)

Наравно, постоје и друга софтверска решења читача QR кôдова, а списак неких можете пронаћи на страницама Mobile Barcodes, где такође постоји и генератор кôдова.

Покушао сам да учитам vCard преко Kaywa Reader-а, али је тако додават само нови контакт без назива, само са бројем телефона. Такође ми није пошло за руком ни слање е-поште директно из Kaywa Reader-а. Али зато читање текста и веб адреса, те њихово посећивање ради како треба.

У складу са најрадоснијим хришћанским празником који је пред нама:

Божићни поздрав

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *