S60: MT Void Calcium

Потреба за калкулатором другачијим од оног који долази уз Series 60 уређаје постоји од тернутка када је потербно на брзину обавити неку рачунску радњу (нпр. да ли се исплати у радњи купити једну флашу сока по једној цени, или је боље узети бомбастичну рекламу за 3+1 паковање, за које се испостави да је за пар десетина РСД скупље него да се купе четири флаше појединачно).

Series 60 калкулатор MT Void Calcium калкулатор

Особине и могућности

Calcium је најједноставнији и најинтуитивнији калкулатор (дигитрон) за „паметне“ телефоне који сам ја видео (а верујем и остали корисници ових алатки), а уз то је и потпуно бесплатан! Толико је једноставан да се основне аритметичке операције обављају преко петосмерног курсора, док се нумерички тастери користе за унос цифара, логично.

Код обичног калкулатора за израунавање израза 2 ÷ 3 × 7 потребно је 16 (и словима: шеснаест) притисака на тастере, док се са калцијумом то обавља у свега 6 (и словима: шест) притисака: 2, лево, 3, десно, 7, средина.

Поред основних аритметичких операција, Calcium омогућава употребу меморијског регистра, попут обичног ручног калкулатора. Додавање активног броја, узимање сачуваног броја, сабирање бројева унутар и ресетовање меморијског регистра обавља се преко приручног менија који се добија притиском на леви софтверски тастер.
MT Void Calcium, рачун MT Void Calcium приручни мени

Тастери за употребу

Како већ поменух у уводу, све аритметичке операције обављају се преко петосмерног курсора, и то:

  • горе – сабирање
  • доле – одузимање
  • лево – дељење
  • десно – множење
  • средина – једнако
  • леви софтверски тастер – позива приручни мени са додатним опцијама

Недостаци

Оно што недостаје калкулатору Calcium, а што поседује подразумевани Series 60 калкулатор је:

  • Није могуће изабрати знак броја (плус/минус).
  • Нема тастера за проценат, мада је ово решиво множењем броја са 1,<проценат>.
  • Не постоји опција израчунавања квадратног корена броја.
  • Нема историје рачунских операција због ограничења на две линије по операцији.

Фрустрација због бесомучног куцкања по Series 60 калкулатору зарад израчунавања једноставне комбинације бројева, већа је него она због поменутих недостатака калцијума. Макар мени јесте :)

Набавка

Calcium се слободно и бесплатно може преузети са званичне веб странице пројекта. Постоји пакет за S60 v1 и v2, одн. за S60 v3 платформу.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

3 мишљења на „S60: MT Void Calcium“

  1. Овај програм задовољно користим већ годинама.

    Уз њега ту су још и Putty SSH клијент (http://s2putty.sourceforge.net) и MobileOffice (http://www.sept-solutions.de/English/office.php), одличан прегледник за документе у отвореном документ-формату (ОДФ). Мада за ово друго све чешће користим Google Docs.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *