Коцке или квадратићи?

Као и већину других ствари у животу, и речи користимо онако како смо навикли. Често су навике лоше или погрешне, али их не примећујемо када их користимо… осим ако не обратимо пажњу на то? Ево још једног мог „ово или оно“ записа као коментара на српски језик у свакодневном изражавању (говором или писаном речи). Читајући чланак једног нашег блогера запара ми мисли детаљ „из свеске истргнути папир на коцке“. Ништа страшно и осуђујуће, али се присетих речи једне од наставница математике из основне школе која је „досадно“ понављала реченицу „Коцка је геометријско тело, квадрат геометријска фигура!“ кад год неко помене „свеску у коцкице“.

А оно стварно, кад застанеш па размислиш, „свеска у коцке“ би требало да буде тродимензионални објекат чијом би се употребом најгоре погубили. Замислите објекат састављен од 27 коцки (матрица 3×3), и на свакој коцки по шест страна за писање. Из цуга 162 страна а ни једног листа!

Коцка од коцки, 3x3На горњој слици фали још 12 малих коцки које се не би лепо виделе од ових 15 у првом плану. Па ипак, и на овоме је тешко следити редослед страна (ко је рекао матрикс?).

Зато, кад следећи пут помислите на лист папира или свеску на којима су унакрсно исцртане линије, присетите се да је то мрежа састављена од квадратића, а не коцки ;)

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

6 мишљења на „Коцке или квадратићи?“

  1. To me podseća na kupovinu fakultetskih vežbanki pred ispite… „Dve na kocke, molim vas!“… Na šta se nakostrešim najgore na svetu sa.. „Kolega bi 3D svesku…“

    Ja sam uvek kupovala tzv. „prazne“ iliti „bez linija“ ;)

  2. @cicika: Ја сам пар пута купио и оне велике укоричене „каро“. Чак ми једна још увек стоји у регалу, једно петнаестак година, зеленкасто-браон боје :)

    @NeMresBilivit: Има на туфнице, а то ти је то — кругови и кружићи. На куглице… ммм… има; на рафу су поред оних на коцкице ;)

  3. dragi frende, kada god dodjes kod mene dovoljno je da kazes urke i ja cu znati ko je. jedini urke kog znam je moj brat od ujaka ali on je odavno u nemackoj i ne dolazi na blog, a i familijarno ga ne zovemo tako jer bi onda moglo vise njih da se okrene, pa sve zovemo nekako po imenu :-))))

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *