Operacija: biometrijski pasoš, dan prvi

Ne nameravam da u narednih pola godine putujem van Srbije, ali mi iz nekog (privatno–poslovnog) razloga treba novi pasoš, pa sam danas iskoristio priliku i otišao do MUP-a da se raspitam šta i kako treba za novi biometrijski pasoš Republike Srbije.

Prvo je potrebno zakazivanje termina za podnošenje zahteva za izdavanje biometrijskog pasoša. To se u Kragujevcu radi u sobi 23, na drugom spratu MUP-a (zgrada Gradske uprave do Doma samoupravljača, ulaz sa parkinga Doma samoupravljača). Tamo sam kod ljubazne službenice izabrao termin za predaju dokumentacije sutra u 11:30.

Od dokumentacije koja je neophodna za prilaganje prilikom podnošenja zahteva navedeni su:

 1. Važeća lična karta, na uvid.
 2. Uverenje o državljanstvu (340,00 dinara) i Izvod iz Matične knjige rođenih (260,00 dinara), ne starije od 6 meseci – na uvid (to treba fotokopirati, izgleda).
 3. Fotografija 50×50 mm (250,00 dinara).
 4. Putna isprava čiji je rok važenja istekao ili ne može služiti svojoj nameni (stari pasoš), na uvid.
 5. Dokaz o uplaćenoj naknadi za obrazac pasoša — uplata u iznosu od 2.000,00 dinara na žiro račun br. 980-333-07; poziv na broj 07007965; svrha uplate: Izdavanje pasoša; primalac: Narodna banka Srbije.
 6. Dokaz o uplaćenoj taksi na podnesak — uplata u iznosu od 170,00 dinara na žiro račun br. 840-742221843-57; poziv na broj 48-049; svrha uplate: Izdavanje pasoša; primalac: Republička administrativna taksa.

Zanimljivost: na veb stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije jasno piše da prilaganje fotografije 50×50 mm NIJE OBAVEZNO, ali se ispostavilo da ipak jeste obavezno.

Prvog dana „faza 1“ operacije „biometrijski pasoš“ uspešno je obavljena u roku od 2 sata i tridesetak minuta — uključujući prepisivanje spiska potrebnih dokumenata, popunjavanje obrazaca u uplatnica, šetanja do pošte i čekanje u redu za plaćanje taksi, čekanje u redu na dva šaltera (jedan pored drugog!) za preuzimanje Uverenja o državljanstvu i Izvoda iz MKR (savremeno poslovanje Gradske uprave, šta ćeš), šetanje do fotografa i škljocanje (fotke preuzimam popodne). Ukupni troškovi svega toga iznose 3.085,00 dinara (3.020,00 dinara za takse i 65,00 dinara naknade za realizaciju naloga za uplatu u pošti).

Kako sam se nadao, dobro šam prošao. Sutra ću videti šta nam sve rade u sobi u kojoj podnosimo zahtev za izdavanje biometrijskog pasoša. Do tada, opustite se ;)

Autor: Aleksandar

Samostalni veb programer. Dugogodišnje iskustvo u razvoju veb softvera korišćenjem WordPress, PHP, jQuery, HTML5, CSS3 (SASS/LESS).

18 mišljenja na „Operacija: biometrijski pasoš, dan prvi“

 1. Ček’ samo dok odeš danas kod njih (SUP) u sobičak, pa kad počnu da te bodu raznoraznim iglama, skeniraju zenice, obavljaju kraće operacijske zahvate, sve u cilju da ti poture implantant pod kožu. Da mogu lakše da prate šta radiš, kako radiš i sa kime to radiš. A, kad tvoj sveštenik sazna šta si uradio, ima odma’i iz Crkve da te izbace, kao poslednjeg…Da ne pominjem što ima te hapse, čim budeš skinuo „nešto“ iole sumnjivo sa Interneta.

  Brajko moj, debelo si zaglibio, samo molim Boga da pročitaš ovo pre nego odeš i dobro porazmisliš šta ćeš i kako ćeš.

  Ne zaboravi: Taj biometrijski čip, sve vidi, sve zna i to sve cinkari kome god se prohte, naročito stranim obaveštajnim službama.

  Samo mi nije jasno, ali provaliću već, jel’ fercera na neku bateriju ili ti koristi npr. bioenrgiju da bi radio. Ajd’ ko sazna prvi nek’ javi.

 2. Danas krenula da se bavim istim stvarima kao i ti, ali ovde, u Novom Sadu. Uz dodatak – LK koja mi ističe početkom oktobra :(

  Potpuno sluđeno sam se muvala po SUP-u, tražeći ove informacije (tražila sam zapravo Šalter za informacije, kakav ne postoji): gde je šalter za pasoše, gde mogu da dobijem više informacija, itd. Potom sam prozvoljno izabrala jedno uniformisano lice da zatražim neke odgovore, pa sam jedva dobila njegovu pažnju.

  U svakom slučaju, u NOvom Sadu, nakon što prikupiš sva dokumenta i uplatiš sve takse, lično dolaziš, prijavljuješ se baš tom panduru na kojeg sam naletela, on uzima svoj rokovnik i rukicom te upisuje u spisak. Spisak važi samo taj dan. Ako izduvaš, sutra ponovo kod njega u rokovnik.

  Toliki grad, toliko ljudi, oni rade olovkom u rokovnik… neam rečenicu

 3. e, da. KOliko sam razumela, fotke za pasoš su obavezne, zbog pritiska udruženja vlasnika fotografskih radnji da u eri digitalne fotografije ne izgube i ovaj posao :)))

  To će reći, ti nosiš fotografiju koju će oni odbaciti , odnosno, vratiti je tebi, s obrazloženjem da nije dovoljno precizna za potrebe biometrijskog pasoša i slikaćete tamo, za šta ćeš normalno platiti tih 250 dinara.

  Znam nekoliko ljudi koji su poneli fotke koje „nisu bile dovoljno dobre.“ Normalno.

  Znači, ne treba ti fotografija pre nego što odeš, ali je navedeno da „mođeš da doneseš“ upravo da bi fotografi uzeli bar neku kintu.

  Nema veze, ako ispadneš lepo, daš fotku devojci, ženi, majci, komegod, za novčanik :))))

 4. Ma cuti. Ja sam evo vec mesec dana u SAD. Kad oces da izvadis nesto…cudo zivo. Odem da izvadim njihovu cuvenu „Social Security Number“ karticu.

  Treba ti ovo, pa ono, pa nisi doneo ovo?!? Pa ne moze to tako. Idi kuci, donesi to.

  Aaaa, doneo si, vidim. Super. Nego bre, ovo ti nije potpisano? Hehe, pa ne moz’ to tako sinko. Moras da posaljes u Kaliforniju da ti potpisu.

  Aaa, potpisali ti? Super. Sad treba da platis 120$. Platio si? A jel si platio porez? Pa kako nisi, moras 8% porez naknadno da platis.

  E dobro, sad kad si platio. Evo ti ovaj formular, popuni. Poslacemo ti karticu postom. Obicno treba oko 2 meseca da stigne, al ne mora da znaci. Mozda bude i 3.

 5. @Moo: Fotka koju odneseš (samo jedna, mada fotografi rade „najmanje dve“) ostaje kod njih, ne odbacuju je i ne vraćaju ti je već je heftaju za kartonski uložak — identifikacioni karotn na kome se nalaze analogni podaci o tebi i koji se čuva u kartoteci (jebeš kompjutersku bazu podataka, mora da ima i kartonče — jebem ti državu).

  I još, ovde se zakazuje pre nego što prikupiš podatke, i ne upisuje te u rokovnik napaljeni pandur nego službenica koja radi na prijemu dokumentacije za biometrijske pasoše. Eto, šta ti je unutrašnjost, sve savremenije no na severu ;)

  @Bogdan: Pa to je truli zapad, mi smo još uvek na Balakanu ;)

 6. Uplatim sve i izvadim prateća dokumenta za novi pasoš , a izvadim stari jer np. neće biti gotov do polaska u drugu državu. Kada sam se vratio i hteo da podnesem za novi pasoš jer već imam fotografije,uplate i ostalo rekli su mi da dodjem krajem 2009 kad mi sve /istekne./ u SUPU -Irig

 7. @dUŠKO: Šta njih bole brige kad ćeš ti da menjaš pasoš? Uvek imaš foru, koju čini mi se sasvim regularno možeš da odradiš — oglasiš pasoš nevažećim, kao da si ga izgubio, i podneseš zahtev za izdavanje biometrijskog. Pa nek ti kažu dođi 2009. godine. A za izdavanje duplikata, opet moraju da se plaćaju takse, pa kad se već vadi „duplikat“ da se vadi nov.

 8. Aleksandre, nisam naveo da sam to i u radio izvadio duplikat odnosno hteo da vadim novi jer mi je moj pasoš nestao već. Hvala

 9. Uh, bas ti hvala, ja upravo krecem u pohode kragujevackom SUPu, al’ meni pored pasosa treba i licna karta… Osecam da se upustam u krajnje neizvesnu avanturu i da cu u istom redu (ili 2 paralelna) cekati 2 puta da preuzmem l.k. i pasos! Btw, narucila sam izvod iz knjige rodjenih i uverenje o drzavljanstvu preko „virtuelnog maticara“ na kragujevac.org.yu. Videcemo kakve ce dodatne komplikacije to doneti. Kazes treba prvo zakazati termin za predavanje dokumenata? Jel’ to moze telefonom da se zakaze? Ili da oboje klasifikujemo ovo pitanje kao retoricko, s obzirom da zvuci suvise dobro da bi bilo istinito? :)

 10. Svečano objavljujem da sam sinoć u kragujevačkom MUP-u zakazao termin za podnošenje zahteva za izdavanje biometrijskog pasoša – 27. april!

  Zahvaljujući nadljudskim naporima nadležnih ministara procedura je znatno ubrzana, pa nam se nakon samo pola sata obratio ljubazan momak i uneo naše podatke u sistem, tj. raskupusani rokovnik.

  Iskreno, to sam mogao i sam; mislio sam da će to obaviti gospođa koja je sebe ubedila da ne postojimo ako se napravi da nas ne vidi. Ili je samo bila zauzeta klijentima, napravila je par fotografija, skenirala dokumenta, prijateljski ćaskala i ustajala po kolače. Bila slava, doneo neko.

  Zbog gužve koja se stvorila iza nas nismo mogli da pitamo šta nam je od dokumenata potrebno za sledeći susret, pa se informišemo na blogovima… :)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *