Операција: биометријски пасош, дан први

Не намеравам да у наредних пола године путујем ван Србије, али ми из неког (приватно–пословног) разлога треба нови пасош, па сам данас искористио прилику и отишао до МУП-а да се распитам шта и како треба за нови биометријски пасош Републике Србије.

Прво је потребно заказивање термина за подношење захтева за издавање биометријског пасоша. То се у Крагујевцу ради у соби 23, на другом спрату МУП-а (зграда Градске управе до Дома самоуправљача, улаз са паркинга Дома самоуправљача). Тамо сам код љубазне службенице изабрао термин за предају документације сутра у 11:30.

Од документације која је неопходна за прилагање приликом подношења захтева наведени су:

 1. Важећа лична карта, на увид.
 2. Уверење о држављанству (340,00 динара) и Извод из Матичне књиге рођених (260,00 динара), не старије од 6 месеци – на увид (то треба фотокопирати, изгледа).
 3. Фотографија 50×50 mm (250,00 динара).
 4. Путна исправа чији је рок важења истекао или не може служити својој намени (стари пасош), на увид.
 5. Доказ о уплаћеној накнади за образац пасоша — уплата у износу од 2.000,00 динара на жиро рачун бр. 980-333-07; позив на број 07007965; сврха уплате: Издавање пасоша; прималац: Народна банка Србије.
 6. Доказ о уплаћеној такси на поднесак — уплата у износу од 170,00 динара на жиро рачун бр. 840-742221843-57; позив на број 48-049; сврха уплате: Издавање пасоша; прималац: Републичка административна такса.

Занимљивост: на веб страници Министарства унутрашњих послова Републике Србије јасно пише да прилагање фотографије 50×50 mm НИЈЕ ОБАВЕЗНО, али се испоставило да ипак јесте обавезно.

Првог дана „фаза 1“ операције „биометријски пасош“ успешно је обављена у року од 2 сата и тридесетак минута — укључујући преписивање списка потребних докумената, попуњавање образаца у уплатница, шетања до поште и чекање у реду за плаћање такси, чекање у реду на два шалтера (један поред другог!) за преузимање Уверења о држављанству и Извода из МКР (савремено пословање Градске управе, шта ћеш), шетање до фотографа и шкљоцање (фотке преузимам поподне). Укупни трошкови свега тога износе 3.085,00 динара (3.020,00 динара за таксе и 65,00 динара накнаде за реализацију налога за уплату у пошти).

Како сам се надао, добро шам прошао. Сутра ћу видети шта нам све раде у соби у којој подносимо захтев за издавање биометријског пасоша. До тада, опустите се ;)

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

18 мишљења на „Операција: биометријски пасош, дан први“

 1. Чек’ само док одеш данас код њих (СУП) у собичак, па кад почну да те боду разноразним иглама, скенирају зенице, обављају краће операцијске захвате, све у циљу да ти потуре имплантант под кожу. Да могу лакше да прате шта радиш, како радиш и са киме то радиш. А, кад твој свештеник сазна шта си урадио, има одма’и из Цркве да те избаце, као последњег…Да не помињем што има те хапсе, чим будеш скинуо „нешто“ иоле сумњиво са Интернета.

  Брајко мој, дебело си заглибио, само молим Бога да прочиташ ово пре него одеш и добро поразмислиш шта ћеш и како ћеш.

  Не заборави: Тај биометријски чип, све види, све зна и то све цинкари коме год се прохте, нарочито страним обавештајним службама.

  Само ми није јасно, али провалићу већ, јел’ ферцера на неку батерију или ти користи нпр. биоенргију да би радио. Ајд’ ко сазна први нек’ јави.

 2. Danas krenula da se bavim istim stvarima kao i ti, ali ovde, u Novom Sadu. Uz dodatak – LK koja mi ističe početkom oktobra :(

  Potpuno sluđeno sam se muvala po SUP-u, tražeći ove informacije (tražila sam zapravo Šalter za informacije, kakav ne postoji): gde je šalter za pasoše, gde mogu da dobijem više informacija, itd. Potom sam prozvoljno izabrala jedno uniformisano lice da zatražim neke odgovore, pa sam jedva dobila njegovu pažnju.

  U svakom slučaju, u NOvom Sadu, nakon što prikupiš sva dokumenta i uplatiš sve takse, lično dolaziš, prijavljuješ se baš tom panduru na kojeg sam naletela, on uzima svoj rokovnik i rukicom te upisuje u spisak. Spisak važi samo taj dan. Ako izduvaš, sutra ponovo kod njega u rokovnik.

  Toliki grad, toliko ljudi, oni rade olovkom u rokovnik… neam rečenicu

 3. e, da. KOliko sam razumela, fotke za pasoš su obavezne, zbog pritiska udruženja vlasnika fotografskih radnji da u eri digitalne fotografije ne izgube i ovaj posao :)))

  To će reći, ti nosiš fotografiju koju će oni odbaciti , odnosno, vratiti je tebi, s obrazloženjem da nije dovoljno precizna za potrebe biometrijskog pasoša i slikaćete tamo, za šta ćeš normalno platiti tih 250 dinara.

  Znam nekoliko ljudi koji su poneli fotke koje „nisu bile dovoljno dobre.“ Normalno.

  Znači, ne treba ti fotografija pre nego što odeš, ali je navedeno da „mođeš da doneseš“ upravo da bi fotografi uzeli bar neku kintu.

  Nema veze, ako ispadneš lepo, daš fotku devojci, ženi, majci, komegod, za novčanik :))))

 4. Ma cuti. Ja sam evo vec mesec dana u SAD. Kad oces da izvadis nesto…cudo zivo. Odem da izvadim njihovu cuvenu „Social Security Number“ karticu.

  Treba ti ovo, pa ono, pa nisi doneo ovo?!? Pa ne moze to tako. Idi kuci, donesi to.

  Aaaa, doneo si, vidim. Super. Nego bre, ovo ti nije potpisano? Hehe, pa ne moz’ to tako sinko. Moras da posaljes u Kaliforniju da ti potpisu.

  Aaa, potpisali ti? Super. Sad treba da platis 120$. Platio si? A jel si platio porez? Pa kako nisi, moras 8% porez naknadno da platis.

  E dobro, sad kad si platio. Evo ti ovaj formular, popuni. Poslacemo ti karticu postom. Obicno treba oko 2 meseca da stigne, al ne mora da znaci. Mozda bude i 3.

 5. @Моо: Фотка коју однесеш (само једна, мада фотографи раде „најмање две“) остаје код њих, не одбацују је и не враћају ти је већ је хефтају за картонски уложак — идентификациони каротн на коме се налазе аналогни подаци о теби и који се чува у картотеци (јебеш компјутерску базу података, мора да има и картонче — јебем ти државу).

  И још, овде се заказује пре него што прикупиш податке, и не уписује те у роковник напаљени пандур него службеница која ради на пријему документације за биометријске пасоше. Ето, шта ти је унутрашњост, све савременије но на северу ;)

  @Богдан: Па то је трули запад, ми смо још увек на Балакану ;)

 6. Uplatim sve i izvadim prateća dokumenta za novi pasoš , a izvadim stari jer np. neće biti gotov do polaska u drugu državu. Kada sam se vratio i hteo da podnesem za novi pasoš jer već imam fotografije,uplate i ostalo rekli su mi da dodjem krajem 2009 kad mi sve /istekne./ u SUPU -Irig

 7. @dUŠKO: Шта њих боле бриге кад ћеш ти да мењаш пасош? Увек имаш фору, коју чини ми се сасвим регуларно можеш да одрадиш — огласиш пасош неважећим, као да си га изгубио, и поднесеш захтев за издавање биометријског. Па нек ти кажу дођи 2009. године. А за издавање дупликата, опет морају да се плаћају таксе, па кад се већ вади „дупликат“ да се вади нов.

 8. Uh, bas ti hvala, ja upravo krecem u pohode kragujevackom SUPu, al’ meni pored pasosa treba i licna karta… Osecam da se upustam u krajnje neizvesnu avanturu i da cu u istom redu (ili 2 paralelna) cekati 2 puta da preuzmem l.k. i pasos! Btw, narucila sam izvod iz knjige rodjenih i uverenje o drzavljanstvu preko „virtuelnog maticara“ na kragujevac.org.yu. Videcemo kakve ce dodatne komplikacije to doneti. Kazes treba prvo zakazati termin za predavanje dokumenata? Jel’ to moze telefonom da se zakaze? Ili da oboje klasifikujemo ovo pitanje kao retoricko, s obzirom da zvuci suvise dobro da bi bilo istinito? :)

 9. @Milena: Е, за личну карту се то ради доле, у приземљу, а за пасош горе, на другом спрату у 23. Знам да рекоше како лична стиже за пар дана ваљда, а пасош за ~30. Јави како си прошла :)

 10. Svečano objavljujem da sam sinoć u kragujevačkom MUP-u zakazao termin za podnošenje zahteva za izdavanje biometrijskog pasoša – 27. april!

  Zahvaljujući nadljudskim naporima nadležnih ministara procedura je znatno ubrzana, pa nam se nakon samo pola sata obratio ljubazan momak i uneo naše podatke u sistem, tj. raskupusani rokovnik.

  Iskreno, to sam mogao i sam; mislio sam da će to obaviti gospođa koja je sebe ubedila da ne postojimo ako se napravi da nas ne vidi. Ili je samo bila zauzeta klijentima, napravila je par fotografija, skenirala dokumenta, prijateljski ćaskala i ustajala po kolače. Bila slava, doneo neko.

  Zbog gužve koja se stvorila iza nas nismo mogli da pitamo šta nam je od dokumenata potrebno za sledeći susret, pa se informišemo na blogovima… :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *