Живот са компјутерашем

Живот са компјутеашем, или у оригиналу „Заједнички живот“ је литерарно дело које у данашње време представља школски пример везе или брака у коме је један од учесника (супруга/девојка или супруг/момак) жртва зависности од рачунара, било да је у питању посао или забава.

Овај текст написала је девојка чији је супруг програмер. Текст је стар преко 3 године, али ми до сада није пало на памет да га ставим на блог, па то овога пута исправљам.

Aко се пронађете у овој причи, не тугујте, нисте једини :)

ЗАЈЕДНИЧКИ ЖИВОТ

кратак водич и саветник за све оне који се одлуче за живот са програмерима

НАПОМЕНА: Сви догађаји и ликови описани у овом водичу су истинити. Свака подударност са стварношћу је намерна.

ГЛАВА I

Упознавање

Како препознати „компјутераша”, огрезлог у програмирању и слично? Када на улици видите мушкарца (немам ништа против жена, али мислим да су помало глупе за то) чије су беоњаче црвене, а очи се цакле, коса неуредна, често прљава, човека са брадом од 2, 3, …5, …7 дана, крајње немарно обученог и који има релативно аљкав однос према свом спољашњем изгледу, немојте помислити да је неки „тешки наркоман”. Можда тиме не бисте много погрешили јер то и јесте нека врста неизлечивог порока. Овакав физички изглед одаје типичног „компјутераша”. Пружи ли вам се прилика да разговарате са њим (ћаскате) и даље ћете бити у дилеми. Те наизглед свестране особе причаће са вама о времену, спорту, политици са жаром једног Енглеза, спортисте или пензионера-политичара-доколичара. Помислићете — како диван човек, пун стрпљења и тема за разговор. Благоглагољив и мио. Али упамтите — то је велика варка! Успут ћете приметити како има нежне рууке, али запуштене нокте. Не препуштајте то слуцају. То је дефинитивно „компјутераш”!
Па, ако сте спремни да себе жртвујете, прихватите позив на други састанак (уколико га уопште буде, јер су они врло пробирљиви — чим осете да ви нисте погодан терен за ширење њихових идеја, неће се двоумити у вези поновног виђења). Сачекајте тај следећи сусрет. После уобичајеног питања: „Чиме се бавите?” он ће вам површно одговорити: „Компјутерима.”, испитујући терен. Ако покажете мало интересовања, спаса вам нема. Кад смо већ код приче, временом ћете приметити још једну ствар: сем када је реч о компјутерима, њихови уобичајени одговори биће: ДА, НЕ, МОЖДА, или само климање главом, док касније не почну да вас игноришу. Али отом-потом. Вратимо се на прве разговоре и упознавања. Дакле, када започне разговор на тему свог посла, помислићете како водите дискусију на равној нози, јер се и ви с времена на време убацујете у причу, а он вас, са уважавањем (али само наизглед), слуша. Уствари, он тог тренутка мисли како је велика гњаважа објашњавати те „сложене ствари” једном непоправљивом лаику. Али не очајавајте. Временом ће се заборавити у причи и јадаће вам се, као највећем стручњаку како „тамо неки фајл прави проблеме”, не приметивши ваш збланути поглед и прикривену досаду. Вашим састанцима по кафићима и другим јавним местима већ је одзвонило. Чим процени да сте улетели у паукову мрежу, одвућиће вас у своју јазбину тако да никад више не угледате светлост дана.

ГЛАВА II

Предбрачни живот

Када вас је већ придобио за себе и ви се до ушију заљубите у њега, ваш „мио и пажљив створ” почиње да вам окреће леђа. Не није у питању друга девојка, немојте очајавати. Пошто вас удобно смести и упозна са укућанима, он ће окренути леђа осталом свету и почети свој чувени рад на компјутеру коме краја нема. Неће вам требати много да схватите (сем ако сте плавуша) да имате супарницу у виду метално-пластичне-жицане заводнице са силиконским додацима. Да, моје драге, то је компјутер. У почетку ће вам изгледати љупко, али једно је сигурно — за кратко време постаће то ваш непријатељ бр.1. Наравно, као сваки лепо васпитани домаћин, изабраник вашег срца ће вас упознати са својом старом љубављу. То ће учинити на најувредљиви могући начин, тако што ће вам показати неке шаре и сличице, поистовећујући вас са дететом. Већ следећег трена, шаре ће заменити непрегледни бројеви и неразумљиве речи које се исписују на екрану.
Помислићете — па добро, сат-два рада га неће много одвојити од мене. Врага сат-два! Сутра ће то већ бити 3, прекосуртра 5, све док једног дана не схватите да цео дан нисте са њим проговорили ни реч (сем када се јада или хвали). Знате, то и није толико лоше — имаћете јединствену прилику да упознајете свог драгог и са леђа и да детаљно испитате праменове његове косе на потиљку. Ако решите да се бавите сликарством, од вашег мушкарца неће бити идеалнијег модела. У стању су да сатима непомично седе и буље у екран, једва приметно померајући прсте по тастатури, крајње незаинтересовани што вас на пример боли глава, или бисте у шетњу. И никако га не дирајте и не покушавајте да се умиљавате. Хтели-не хтели, бићете грубо одбачени уз речи: „само мало, само секунд, ево сад ћу”. Запамтите добро ове фразе — ускоро ће се сав његов ванпрофесионални разговор са вама свести само на то.

ГЛАВА III

Нови пријатељи

Неминовно је да са новим партнером уводите себе и у нови круг пријатеља. Верујте, нема досаднијег и убитачнијег друштва од пријатеља компјутераша. Прво се морате помирити са следећом чињеницом: они се виђају сваки дан, али сваки дан! По устаљеном протоколу, та дружења постају све дужа и дужа, тако да једни другима постају део кућног инвентара. Ако имате мало среће или шарма, неки од њих (они финији) третираће вас као кућне љубимце или, још горе, као забавни програм у тренуцима предаха. Постаје вам јасно да више не можете да учествујете у компјутераским разговорима који се често своде на скраћенице типа ФРП, СМБ и сл., уз српско-енглеске кованице и псовке. Не покушавајте да промените тему! То никако! Ако вас уопште буду регистровали, обично ће вам кратко одбрусити: „Ти си беше пошла некуд?”.
Зато не дозволите себи таква понижења или као ја, огуглајте на то. Ваше молбе типа: „Ајмо кући!” и сл. неће уродити плодом, већ ће само изазвати бујице беса, које су сада већ честе. После извесног времена, више вас неће ни водити са собом. Не узбуђујте се због тога, вама би тамо ионако било досадно. Да напоменемо још једно: ако се деси да ваш „нежни створ” удари по тастатури свом силином или залепи џојстик за екран монитора — игноришите! У супротном се може десити да ви постанете објекат за искаљивање беса, или, не дај Боже, врећа за ударац. Што се последњег тиче, мушкарцима „компјутерашима”, морам признати, кочнице прораде на време.

ГЛАВА IV

Брак

Одлучили сте да се жртвујете до краја. Не смета вам ваша подређеност њему, ни све остале горе наведене мане. Његов шарм је ипак јачи. Или се можда варате како ће брачни живот начинити од њега правог човека. Све саме заблуде! Нисте ни приметили како сте заправо ви њега запросили. Он је превише заузет да би мислио на то. Свадбене припреме теку својим током и ви сигурно уживате у њима. И даље загледани у леђа свог младожење, узбуђено му причате о својој венчаници, а не схватате да он не хаје за то. Чак ће вам допустити да му ви изаберете одело, кошуљу, чак и кравату. Вероватно би вам био захвалан до неба кад не би морао да баш тог дана иде на тамо неко своје венчање. Не зато што то не жели, већ нема баш много времена за то. Добро ипак ће поћи, успели сте да му објасните како је то једини начин да се венчате. Венчање пролази у вашем страху да ће, уместо ДА, он пред матичарем рећи оно своје чувено YEEES! На весељу се досађује, правећи у глави (или на столњаку) шеме и алгоритме. Нервозан је, јер не може да разговара са својим „сарадницима” о оним скраћеницама. Али немојте их жалити — они се већ споразумевају погледима и њихова блискост изазива у вама таласе љубоморе.
Први дан брака је за сређивање утисака. Узбуђено гледате снимак венчања, не приметивши како ваш супруг поред вас спава.
Каснија објашњења овог поступка ће се свести на следеће: „Не занима ме то сад, кад се свега сећам. За коју годину ће ме МОЖДА(?) занимати.”. Та њихова проклета рационалност и логика вас доводи до тачке кључања.
Шта учинити са новцем добијеним од рођака? Ред би био да се „скућите”. И док се вама по глави врзмају веш-машине, штедњаци и фрижидери, он вам већ потура под нос педантно направљен списак опреме која је неопходна да би он могао да се бави својим послом без краја, Не можете да одолите молећивом погледу и одобравате то. Пресрећан, он вас љуби, а ви помишљате да је срећнији него онда када сте рекли оно своје судбоносно ДА. Вероватан наставак брачних догодовштина био би следећи: своје потомке ће брж-боље, чим могу да дохвате тастатуру и миша, учланити у свој програмерски тим. Немоћно ћете посматрати како вашу децу претвара у људе због којих сте ви на ивици нервног слома. А деца ће тек да порасту…

* * *

Шта рећи на све то? Помислићете како је ужасно бити жена „компјутераша”. Али не брините, навићи ћете се на то. Важно је само остати нормалан. Зато се посветите додатним активностима — гајите цвеће или везите гоблене, трачарите са пријатељицама, само пазите! Будите тихе, не узнемиравајте свога супруга док обавља научно-истраживачки рад.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

6 мишљења на „Живот са компјутерашем“

  1. Predrasude, stereotipi i insinuacije… :)
    Poznajem ljude koji od programiranja i rada na računaru žive, a ni izbliza ne liče na ljude iz priče, Sa druge strane za par likova znam da su veliki deo svog života posvetili blejanju na računaru. a da od njega realno nemaju neku korist (igre i obitavanje na netu). Jedino se kod ove druge kategorije može nazreti mala doza asocijalnosti. U krajnjoj liniji svako ima pravo da živi svoj život onako kako misli da je najbolje, zar ne…

  2. Kao devojka&programer, samo bih porucila devojkama i zenama programera da se sete gde bi bile da se nisu udale za mladog i perspektivnog iznenjera koji fino zaradjuje, a cesto ih povede i na koju godinu u inostranstvo. Verovatno bi zivele od svoje platice uciteljice/prodavacice, kafenisale sa drugaricama o novoj aromi pakovanja za kosu, a serije gledala na tv-u (torrent, sta je to?)…

    Sve najbolje,
    ‘Nismo glupe za racunarstvo’

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *