Мали ремонт окружења

Управо сам завршио са малим ремонтом мог радног окружења и нисам претерано задовољан учињеним.

Наиме, пошто су вентилатори у кућишту жестоко почели да дрндају у последње време правећи на тренутке неподношљиву буку, покушао сам исту да санирам уклањањем прашине из кућишта и подмазивањем вентилатора.

Прво сам усисивачем усисао велике наслаге прашине са задњих и предњих отвора оклопа кућишта, потом са дна кућишта, а онда црево од усисивача сместио у издувни отвор и примитивним „компресором“ издувао прашину из свих каналића и са свих шипчица. Очекивано је највише прашине излетело између листића хладњака за процесор, а потом (мада чини ми се и више) из напајања. Људи моји, одавно оволико ђубрета нисам истерао из машине, имам утисак да је изашао облак од најмање 1,5 кубних метара прашине. Верујем да је комшилук, пошто сам прашину издувавао на прозору, помислио да је неко пласирао димну бомбу. Али, гаражу немам, а ни ауто да однесем машину у сервис на издувавање ;)

Осовине и ротор&статор вентилатора сам напрскао спрејом WD40 (жив био ко га измисли), вратио све назад и направио нови размештај. Кућиште сам ставио са стране стола, на месту где је био subwoofer, док сам subwoofer сместио испод стола, па сада имам и више простора да шутирам ногама кад ми дође, не ризикујући да ће хард диск од стреса да се шлогира :D

Ах да, обрисао сам и прашину са звучника, и са стола (чак)! Истина, мрзело ме је да обришем екран монитора (ко ће сад да иде по влажну крпу са микрофибер влакнима, тзв. „магичну крпу“).

Кад оно, међутим. Покренем машину и зачујем исто шклопотање вентилатора као и до сада. На срећу, брзо је престало, али сада пошто је кућиште на „дохват уха“ лако оцених да је проблем до 12 cm вентилатора који избацује топао ваздух на задњој страници кућишта, испод напајања. Време је да га после 5 година променим, поштено је одслужио своје :)

Корисна адреса: www.acoustic-alchemy.net

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

12 мишљења на „Мали ремонт окружења“

  1. Ja moje kućište čistim jednom mesečno, a još bar 2.5 godine je pod garancijom :D
    A da se čuju – pa čuju se, ali više kao vazdušni tunel…

    LM, kad si napisao „remont okruženja“ ja pomislio ti stavio novu temu na blog :P

  2. А ко ти је рекао да се вентилатор подмазује WD40 спрејом? Према мојим убеђењима тај спреј је одмашћивач, тако да… Знам да би негде на боци требало да пише да је и за подмазивање, али… :) Ја вентилаторе мажем [чистом гушчјом :)] графитном машћу [или масти, тренутно не могу да оценим које је правилније ;)].

  3. Хм, исто то сам и ја јуче радио са једном машином (не бих то назвао ремонт окружења, јер на први слух помислим исто што и Walker) Једина разлика је што сам ја скидао кулер са процесора и „подмазивао“ ЦПУ (смешна ћирилица :) ) а у кулер и листиће хладњака сам дувао „ручно“ након фамозног усисивача јер исти није могао све да издува. На „посао“ сам кренуо из истог разлога као и ти, бука (!) али на завршетку посла сам задовољан јер се бука смањила за бар 80%. И… проблем није био само у прашини, него и притезању тог спољног кулера који избацује топао ваздух, није био причвршћен скроз, претпостављам да је попустио пошто сам га ја и притезао прошли пут. Такође, и остале компоненте унутра (на шарафиће) су биле лабавије па претпостављам да је због тога и био бучан као трактор. Заврших тако све и после сам комотно могао на туширање да ми власник истог рачунара није одмах бануо и тражио да „чује“ свој рачунар :) Наравно, као и сви, није био толико одушевљен послом као ја…

  4. Хе, хе, хе…код мене нема таквијех проблема. Све сам пребацио на пасиву, осим вентилатора на напајају који се иначе једва да чује, Chieftec je ипак Chieftec, и вреди сваку дату пару.

  5. Хоћеш да кажеш како ти плоча нема вентилаторчић на чипсету и како т ије на процесору пасивни хладњак? Па како ти онда уопште циркулише вездух кроз кућиште?

    Да се разумемо, ја причам о десктоп машини а не о лаптопу :P

  6. Хехе….нема ни вентилатора на чипсету ни вентилатора на графичкој картици, као ни на процесору. Увео сам воду :P

  7. Чини ми се да је одмашћивач ;)

    А ти 40о милиметарски вентилатори су вазда највеће проблеме правили. Како на плочама, тако и на графама. Уз’и ти, лепо, нешто пасивно за чипсет. Типа Залмана ZM-NBF47 или ZM-NB47J. Не знам где и да ли тренутно има да се купи, али знам да је неки djolez на Бенч форуму ваљао Залман робу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *