Fedora 9 (Sulphur)

Јуче око 16 часова по средњеевропском времену пуштена је у јавност нова верзија ГНУ/Линукс дистрибуције Федора 9 Сумпор (Fedora 9 Sulphur). Погледајте белешку о издању.

Пошто је мени преузимање са преоптерећених сервера још увек у току, пожурите по свој примерак и преузмите га са неке од локација наведених овде, а ако је сервер пројекта преоптерећен па не можете да му приступите (што је тренутно случај), искористите рецимо овај одраз.

Шта нам ново Ф9 доноси?

За почетак оно што је најбитније, ту је најновији Линукс кернел 2.6.25, менаџер за иснталацију Анаконда сада омогућава промену величине ext2, ext3 и NTFS партиција, као и креирање и инсталацију на криптоване датотечне системе. Присутна је и подршка за нови, додуше не завршени, датотечни систем еxt4, али он није подразумевано активан. Помоћ унапређеног NetworkManager-а 0.7 посебно ће приметити корисници са преносним рачунарима и бежичним мрежама.

Стари сервис /sbin/init задужен за управљање покретањем и искључивањем осталих сервиса на систему приликом покретања система, замењен је новим Upstart сервисом (направио Убунту).

Мени не претерано занимљив GNOME 2.22.1 красиће подразумевану инсталацију графичког окружења, али су ту такођ еи XFCE 4.4.2 и свежи фенси КDE 4.0.3 (изгледа да ћу морати да мењам навике, или да се прилагођавам новотаријама :) ).

Када је остатак радног окружења у питању, добијамо свежи Mozilla Firefox 3.0 beta 5 који је бржи и бољи од двојке, као и слободну Java платформу OpenJDK 6 која је заменила IcedTea (форк маторог OpenJDK-а). За канцеларијске послове стара се свежи OpenOffice.org 2.4, додуше не онај о коме сам писао пре неко вече.

За остале ситнице мораћете да се стрпите док не довучете свој примерак и инсталирате га, или бар упослите Google да видите како то све изгледа из угла других корисника. Оно што тренутно знам је да Inkscape мора посебно да се довлачи, a Livna ризница је подигнута и спремна за „сумпор“. Треба само да се по инсталацији система одради:
$ su -c 'rpm -ivh http://rpm.livna.org/livna-release-9.rpm'

До првих утисака…

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

8 мишљења на „Fedora 9 (Sulphur)“

  1. Нема везе, битно је да се помене :P А има и додатак – зашто још увек нисам ставио деветку, али ћу то тек сутра да пишем (по мом чувеном „long dellay“ шаблону) ;)

  2. Ситуација је оваква. Пошто ми је синоћ после више од 40 сата скидања остало неких четрдесетак процената и то је процењено на тридесет сати скидања, позвао сам друга и скокнуо на факултет те тамо свукао цео ДВД за 40 минута.

    Међутим, још увек нисам инсталирао деветку јер чекам NVidia драјвер у Ливни :) На мојој убогој графичкој картици VESA једноставно превише сецка на мом 22″ екрану, а у генерички nv нисам нешто претерано сигуран ѕа продуктивни рад.

  3. Posto radim sa adobe flex-om mene briga stavicu fedoru, tvoj blog me je inpirisao, mnogo inspirativnih tema ima ovde ;)
    Za graficku pitam jer hocu da stavim compiz i beryl pa da proverim unapred podrzava li se ova graficka za 3D. To verovatno trebaju da se skinu drajveri sa NVidie pa da se instaliraju jer genericki kolko sam ukapirao u startu to nemaju?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *