Das Experiment

Управо сам одгледао немачки филм Das Experiment (а.к.а. Black Box) из 2001. године и одушевио се.

Филм је базиран на истинитом догађају „Stanford Prison Experiment“. Наиме, на универзитету у Стенфорду (Калифорнија) 1971. године спроведен је скеперимент симулације психолошког утицаја окружења на затворенике и чуваре у затвору. У припремљеној затворској јединици под видео надзором, надгледаној од стране организатора пројекта, стављени су мушкарци добровољно пријављени по огласу у дневној штампи у коме је понуђена новчана накнада за учешће у експерименту.

Примамљив једноставан посао од 14 дана привукао је неколицину људи различитих психолошких карактера. Случајним избором подељени су на чуваре и притворенике, и експеримент је почео. Већ после два дана створена је реалистична ситуација у затворским јединицама, а сукоб „преступника“ и „чувара закона“, пресија, лични мотиви и све што уз то иде довели су до неуспеха експеримента.

Довољно сам рекао, а уз топлу препоруку да овај филм обавезно погледате, без обзира што је на немачком и није хиперпродукција у питању, вреди сваког одгледаног минута.

Оцена од 1 до 10: 9,5 (оно 0,5 не знам на шта бих одбацио, али рецимо на бол у јагодицама због погрицканих прстију, укочене задњице и врата, као и лошег титла :))

Објављено од стране

Александар

Самостални веб програмер. Дугогодишње искуство у развоју веб софтвера коришћењем WordPress, PHP, jQuery, HTML5, CSS3 (SASS/LESS).

5 мишљења на „Das Experiment“

  1. Уууу, колико ти касниш, узгред, треба да погледаш и „Forfalskerine“, мислим да су га ови наши превели као „Фалсификатори“. Ако ти се свидео „Der Untergang“, свидеће ти се и овај.

  2. Ево баш сам почео да га „купујем“ преко нета, и окончаћу куповину око сат времена иза поноћи, тако да ће ме сачекати до сутра после рада.

    Хвала за препоруку.

    П.С. Ако нисте гледали Kill Buljo: The Movie (2007), немојте да га гледате, потрошићете своје драгоцено време!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *