Das Experiment

Управо сам одгледао немачки филм Das Experiment (а.к.а. Black Box) из 2001. године и одушевио се.

Филм је базиран на истинитом догађају „Stanford Prison Experiment“. Наиме, на универзитету у Стенфорду (Калифорнија) 1971. године спроведен је скеперимент симулације психолошког утицаја окружења на затворенике и чуваре у затвору. У припремљеној затворској јединици под видео надзором, надгледаној од стране организатора пројекта, стављени су мушкарци добровољно пријављени по огласу у дневној штампи у коме је понуђена новчана накнада за учешће у експерименту.

Примамљив једноставан посао од 14 дана привукао је неколицину људи различитих психолошких карактера. Случајним избором подељени су на чуваре и притворенике, и експеримент је почео. Већ после два дана створена је реалистична ситуација у затворским јединицама, а сукоб „преступника“ и „чувара закона“, пресија, лични мотиви и све што уз то иде довели су до неуспеха експеримента.

Довољно сам рекао, а уз топлу препоруку да овај филм обавезно погледате, без обзира што је на немачком и није хиперпродукција у питању, вреди сваког одгледаног минута.

Оцена од 1 до 10: 9,5 (оно 0,5 не знам на шта бих одбацио, али рецимо на бол у јагодицама због погрицканих прстију, укочене задњице и врата, као и лошег титла :))

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

5 мишљења на „Das Experiment“

  1. Уууу, колико ти касниш, узгред, треба да погледаш и „Forfalskerine“, мислим да су га ови наши превели као „Фалсификатори“. Ако ти се свидео „Der Untergang“, свидеће ти се и овај.

  2. Uhh, Der Untergang iliti Hitler: Poslednji dani (naš distributerski prevod) je, blago rečeno, FENOMENALAN! Genau, nema nikakve veze sa Das Experiment, ali je ipak fenomenalan xD

  3. Ево баш сам почео да га „купујем“ преко нета, и окончаћу куповину око сат времена иза поноћи, тако да ће ме сачекати до сутра после рада.

    Хвала за препоруку.

    П.С. Ако нисте гледали Kill Buljo: The Movie (2007), немојте да га гледате, потрошићете своје драгоцено време!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *