Употребљивост црте на 7

Стара шаљива легенда каже да су црту на броју седам измислили Срби кад им је Бог дао десет божјих запосвести да их се придржавају, а они решили да седму (Не чини прељубу) занемаре. Међутим, има ли та црта неке практичне употребне вредности, или је ту само због те легенде?

Данас сам са супругом у поподневним часовима отишао до продавнице „ЧАР“ да купим неки лакши грађевинским материјал ради крпљења рупа око свеже уграђених ПВЦ прозора. Између осталог, купили смо и шест табли стиропора, укупно 3 m2. Одлазим на касу са спецификацијом материјала, касирка куца количине и шифре робе, и испоставља ми рачун од 2.913 динара, и ја не обраћајући пажњу на цифру, пошто нисам имао толико кеша, дајем VISA картицу (ВАУ! имам Виза картицу! Не бре, него нисам имао кеша у том износу). Узимам фискални рачун, преузимамо купљену робу и одлазимо кући са тим (треба ли да напоменем да смо теглили 40 кила лепкова и сторопоре пешака?).

Измрени седимо и испијамо вечерњу кафу, и узимам рачун да упишем cene материјалa у PDA. Први на рачуну стиропор, и то са ценом ни мање ни више него нешто око 2.500 динара. ХА!? Пролеће ми кроз главу, пре пар година кад сам узимао стиропор за засењивање прозора то је било скоро па џабе, а сада кошта више него сав грађевински материјал који треба да купим за крпљење рупа.

Наговори ме Даца да одем вечерас у радњу уи рекламирам рачун, мада сам ја хтео да идем сутра јер ми се вечерас није ишло.

Да скратим даље причу, испостави се да је требало откуцати количину од 0,12 m3 уместо откуцаних 0,72 m3 (што ће рећи 0,6 m3 мање). Грешка у куцању, или тумачењу написаног броја? Како било, тај минорни превид је могао да ме кошта 1.968 динара, али ми је на срећу новац враћен, па је рачун ипак изнео свега 945 динара.

Теорија превида

Људи различито пишу и тумаче цифре 1 (један) и 7 (седам, са или без црте). Иако по неком правилу треба написати кукицу на почетку хоризонталне (горње) црте на седмици, људи махом пишу седмицу слично јединици, без почетне, као и без „не признајем“ цртице. Један пример томе је на pdfchm.com сајту где за кôд редовно омаши баш код укуцавања тих цифара, јер кôд изгледа као на слици испод.

1 или 7?

Дакле, је л’ седмица или јединица? Нагађај, можда и погодиш.

Зато, савет, ако хоћете да будете прецизни, ма шта говорили, пишите црту „не признајем“ на седмици. Приче су приче, а практичност је практичност.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

5 мишљења на „Употребљивост црте на 7“

  1. Kod mene nema šanse da se fula sedmica. Mene su u školi naučili da na sedmicu i latinično Z stavim u sredinu malu crticu (čak sam jednom vidio na nekim nogometnim dresovima od nekog njemačkog kluba, ne znam kojeg, da su tako naštampali sedmicu). Čuo sam da se danas u našim školama uči na način koji si spomenuo, ali ja sam naučio po „starom“, a kako su ljudi po defaultu inertni na promjene… Postoji joj jedan način da napraviš razliku, a to je da napišeš jedinicu s tzv. postoljem. To je IMHO nespretnije od sedmice i latiničnog Z s malom crticom u sredini, ali netko to radje piše tako. Eh da, sjetio sam se da Ameri pišu jedinicu kao latinično I, ali to mi je stvarno gadno za vidjeti :)

  2. Da, naravno da je najbitnije da ti je reklamacija uvažena. Zaboravih to napomenuti u komentaru iznad :)

    Nego, ovaj sat ovdje kaže 02:34, a moj sat na računalu kaže 1:34 (?)
    Tko je sad krivo podesio vrijeme, i odakle se uopće čita? Hm…

  3. Време сређено. Заборавио сам да променим временски помак, а WP је остављен по УТЦ-у. Вероватно има негде нека опција да се прати промена времена (DST).

    Него, амери такође велико слово И и мало слово Л пишу исто. Ал’ ми причамо о нама :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *