Pidgin: ново име познате ствари

Пре четири дана слободни клијент за брзе поруке GAIM, готово изненада (ако се изузме договор на дописном друштву девелопера), прекрштен је у Pidgin (чланак на Википедији). Сам појам „pidgin“ означава универзални језик за комуникацију између људи са различитих говорних подручја, па самим тим и различитих језика (Wikipedia пружа више информација о томе).

Цела прича се своди на чувени рат великих компанија (у овом случају AOL) и слободних програмера. Зашто? Зато што је на самом почетку развоја програм носио назив „GTK+ AOL Instant Messenger“, да би се после притужбе великог AOL-а назив променио у „GAIM“ (класичан UNIX начин скраћивања назива по иницијалима). После тога је AOL направио следећи „кваран“ корак и регистровао марку „AIM“ и под тим називом објавио нови сервис за брзе поруке. Због честих притужби корисника на команијски клијент, пошто је достигао бета фазу верзије 2.0.0, GAIM је поново постао велики трн у оку, па је велики могул кренуо да прозива једног од главних баја у GAIM дружини (Sean Egan).

Да се и у будуће не би велики могул, да извинете, издркавао на слободне програмере, ударен је „клин“: девелопери су се договорили да промене назив пројекта. И тако је чувени GAIM добио ново, слободно име Pidgin. Узгерд, пројекат је са SourceForge сервера премештен на нови, репозиторијум ће уместо cvs/svn бити на monotone платформи, библиотека libgaim је промењена у libpurple док је сам gaim-text конзолни клијент променио назив у Finch.

Док не буде објављен Pidgin 2.0.0, а најављен је за почетак ове недеље, користићему и даље GAIM 2.0.0beta6 ;)

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

Једно мишљење на „Pidgin: ново име познате ствари“

Затворено за коментаре.