mplayer не ради после надоградње FC6

Ако вам се деси да вам после апдејта Федоре mplayer престане да ради, као и рецимо xine, ffmpeg и слично, а добијете грешку налик овој:
mplayer: symbol lookup error: /usr/lib/libavcodec.so.51: undefined symbol: faacDecOpen
онда значи да сте помешали репозиторијуме livna и freshrpms. У питању је проблем са faad2 и faac који су покупљени из freshrpms репозиторијума а остали мултимедијални пакети из livna репозиторијума. Зато треба одрадити следеће две ствари:
# yum remove faad2 faac
# yum --disablerepo=freshrpms install mplayer \
mplayer-fonts mplayer-gui mplayer-skins \
mplayerplug-in xine-lib-extras-nonfree

Ово друго зато што ће први корак уклонити све пакете који су зависни од faad2 и faac пакета. Ту још можете додати, ако их користите, и transcode, avidemux, dvdrip, dvdstyler, ffmpeg и друге пакете које користите а yum вам јави да их је уклонио због поштовања међузависности.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

3 мишљења на „mplayer не ради после надоградње FC6“

  1. E moj Urke, trebaš koristiti Protectbase plugin za Yum i na takve probleme zaboravi ;) http://wiki.centos.org/PackageManagement/Yum/ProtectBase Ja ga sretno koristim od FC5 i radi odlično. protect=1 opciju koristim za Core, Updates, Extras i Livna, dok za Freshrpms i Dries imam protect=0. Naravno, ti rasporedi opcije kako tebi odgovaraju. Ima zanimljivih pluginova za Yum. Postoji i Priorities plugin, ali Protectbase radi upravo ono što ja želim te zadovoljava moje potrebe. Na Fedori se taj paket zove yum-protectbase. Pograj se pa vidi sam kak je to dobra stvar ;)

  2. Ма нисам ја ништа продао, само ми је овако много лакше, мање размишљам о… о… ма све је исто ко и пре, само више нисам толико луд за компајлирањем потпуно ручним (потерам rpmbuild -bb program.spec и добијем готов пакетић :)
    Него, ради и мени, без имало муке (све други решили :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.