Letnja GNUzilla 06/07

Прелом овог двоброја је, због испита студената у редакцији, пао мени у шаке. Међутим, као и обично, текстови су каснили (а и моје сам урадио тек пре пар дана, срамме било :), па сам (скоро) све текстове потребне за овај (дво)број добио негде око 22 сата синоћ (или је беше било 23? :) од лектора Петра (Петрееееее, бери кожуХ на шиљак :). Авај, зафалио је Јелкетов текст о Mepis-у и његов текст о сукобу Acrobat Reader-а и Kpdf-а, који је опет стигао мени у руке ок поноћи. Углавном, од тих неких 22 сата па на даље сам уклапао текстове у нову матрицу коју сам припремао претходних дана. Негде око три―четири сата јутрос ми се јавља Јелке и пита за његов текст, углавном ми пошаље текст када је већ било прекасно да га убацим јер сам све сложио и скоро завршио садржај. Проблем у додавању новог текста се састоји у ручном померању наслова текстова као и поновном уклапању свих слика које су везане за страну а не за параграф.

И тако толико најављивани и очекивани летњи двоброј уместо на дупло више страна са дупло више текстова долази на „свега” 43 стране. Највећи разлог томе је наша стара бољка – недостатак сарадника. Људи знају да износе придике за квалитет текстова и изглед часописа, али се ретко ко прихвата посла и пише текстове.

Шта је поента? GNUzilla 06/07 Јун/Јул је угледала светлост Интернета јутрос око 5:40. Задњи део посла сам одрадио са полусклопљеним очима, изморен и сморен исправљањем погрешно написаних наводника, па сам тако погрешно написао и наводнике у Разговору са поводом. Насловна страна је рађена задња и на њој се налази грешка у куцању за XFCE пропратни текст. А што је најгоре, одличан текст „Pffff…” који је написао Марко Миленовић, а говори о заштитним подешавањима мрежних ресурса на FreeBSD оперативном систему видео сам тек јутрос да га нисам ставио у Радионицу. Умор је учинио своје.

И да не би било како само кукам, ако на седници донесемо одлуку, можда се појави и једно летње изненађење из GNUzille, држите нам палчеве ;)

Како сам се бојао да ће да изгледа овај број, и није тако лош, визуелно и технички, обзиром да сам га радио скоро спавајући :( Што значи, мораћемо озбиљно да порадимо на „линији смрти” за наредне бројеве. Овај посао су до сада радили Иван Чукић и Иван Јелић, овај сам радио ја, а ко ће следећи… видећемо :)

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

16 мишљења на „Letnja GNUzilla 06/07“

  1. Урке, свака част на ангажовању, и само напред у нове радне победе — чекаћемо и изненађење! :)

  2. Ееее, видиш, већ је на е-киосцима. Јутрос је Јелке повукао ово „скрнаво“ издање и вечерас сам урадио допуњено, са ова два текста, урадио сам и навигациони садржај (клик на наслов чланка у садржају на другој страни води те право на страну са текстом), а што је најбоље, сада је 2,08/3,40MB лошије/квалитетније издање (урадио сам извоз у PDF из OOo Writer-a 2Beta, и сада има 49 страна, дорађена насловна, исправљено пар грешака, промењен стил за наредбе командне линије и тако… сад могу да кажем да сам задовољан овим што сам одрадио :)
    btw. хвала на жељама и честиткама :)

  3. Као и Бранко:
    1. изражавам негодовање што морам опет да скидам број 6/7
    2. похваљујем нови број, укључујући и како је сређен!

    За разлику од Бранка, мени се део о мултимедији свидео, мада сам разочаран да нема ничега о Flumotion-у, GStreamer-у, итд. Такође можда недостаје и неки извештај са FOSDEM-а, GUADEC-а, итд. :)

    Дефинитивно би требало убацити одељак: конференције и окупљања од значаја (ускоро нас очекује LinuxTag у Карлсруеу, и неко окупљање у Француској на које помишљам и сам да одем)…

  4. Овим:
    1) изражавам негодовање што морам да скидам број 6/7 поново ;) и
    2) похваљујем нови број :)

    Овај нови број је стварно интересантан, макар био и окрњен – ја сам га читао јуче на послу и сварно ми се свидео, мада ме малтене пола броја не интересује (обрада мултимедије). Лепо си средио број, иначе. Само тако настави.

  5. Е Уркоњо :) свака ти част за ГНУзилу. А где ми то да набавимо?

    Ај чујемо се, и посети ми бре брлог некад! :)

  6. Данило, ништа се није пробменило од времена кад си био у целој овој игри. И даље нам фале аутори (текстописци). Што ће рећи, ја те лично позивам да даш свој став о поменутим догађајима и ја ти гарантујем да ће они ући у ГНУзилу. Ал ако не напишеш, ништа од договора :)

  7. Бране, синоћ сам и другу ревизију преправио (преклапање пар слика преко текста) па тренутно верзије за скидање имају 1,9MB за лошији квалитет (резолуција слика на екранској, јпег компресија 60%) и 5,7MB за висок квалитет (некомпресоване слике). Тако да ће то бити оно што ћеш да скинеш. У првој верзији су стварно слике скоро па ужасне, а у другој су перфектне. То носи и толику разлику у величини :( Ал, биће боље убудуће, само да псотавимо неке стандарде за слике у текстовима.

  8. Чисто раи прецизности:
    – није да ми се није свидео део о мултимедији, него ме у принципу не интересује (то прочитам ако баш немам шта да радим).
    Није пребацивање, само презицирање :)

  9. Авро, да ли товје претходно питање значи да треба да посебно истакнем линк у тексту лептирићима и цветићима да би се приметио и одвлачио пажњу од остатка текста, или твоја реплика на твој одговор значи да само ниси обратио пажњу? ;)

  10. Урке, сад сам упоредио неисправно издање (од петак ујутро) и исправно (последња верзија) и има проблем у gpdf – у новој се не виде наша латинична слова у насловима и околини, мада се исправно виде у првобитној верзији. Ето ти мали „bug report“ :)

  11. Urke, zaista si dobro uradio svoj deo posla, congrats… IMHO, deo o obradi videa je najbolji skup clanaka u ovom broju, dok sam radio lekturu uzivao sam u dobro napisanim tekstovima :). Segane, ako si voljan vratiti se u ekipu GNUzille, welcome back, ali bez insistiranja na cirilici ;), ionako ce Urke da uradi jos koje cirilicno izdanje (bez izbacivanja tudjih slika, je li Urke ;)). Sve u svemu, dobar broj i dobar dizajn… p0z

  12. Ех, има више него једна грешка. Ја сам бунарио и тестирао и истестирао. Сад ће испасти да се браним, али обзиром на то да је ПДФ рађен из бета верзије Офиса, да је сав рад на добровољној основи, а поврх свега Adobe Acrobat Reader (који је направљен за приказ Adobe стандарда) то све приказује без грешке, отуда моја сатисфакција да смо направили добар посао :) А ево ти мог „баг репорта“ на МојГрад форуму :)

  13. Ах, прозрео си ме, циљ ми је и био да „мунеш“ лептириће и цветиће око линка :)

Затворено за коментаре.