ГНУ подсећање

Читајући Оливеров запис „UNIX & ja“ присетих се честих питања људи који ме срећу и сазнају да гањам пингвина, зашто то радим. Увек сам покушавао да објасним како је ГНУ/Линукс бесплатан оперативни систем, отворени кôд, нема вируса, стабилност на првом месту, знаш шта се дешава а дешава се оно што ти кажеш да се ради (па чак и ако погрешиш, он ради како му кажеш :) и сличне специфичности у односу на пенџере. Али, обично то људима није довољно.

Кажу, зашто прелазити на Линукс (при томе не схватајући разлику између ГНУ/Линукса који је оперативни систем, и Линукса који је само кернел оперативног система) кад Виндоуз ради све за шта им треба. А и шта је то што кућног корисника може привући да узме пингвина. И опет поновим ово горе, али ништа. Размишљао сам детаљније о разлогу мог преласка на ГНУ/Линукс и установио да је само један једини разлог томе. Па људи, ја из дна душе МРЗИМ „малог меканог“ и Била Гејтса.

Да, знам да је Гејтс омогућио обичном човеку да користи комп, већина њих му је захвална на томе, али је од истог тог обичног корисника направио дебила (у великом броју случајева). Ових последњих година је присутна продаја компова са „уграђеним Интернетом“, „пентиумом 4“ са АМД процесором и осталих баханалија. И обичан човек не разуме суштину апсурда тих огласа већ купује пентиум за 300 евра. Па де то има!? А о даљем упознавању са компом у приватним школама, нећу ни да говорим.

И да се вратим суштини овог записа. Зашто ја уопште мрзим „малог меканог“? Па њихов је тај производ пенџер, због кога сам доста живаца погубио. Тамо неке 97-ме године прошлога века (како то маторо звучи :) добио сам први ПиСи. Тада је плаћен нешто преко 1200 марака, пентиум кец (а унутра пробали Cyrix процесор), 16 мега ЕДО рама и сличне старудије уз 14 инчни монитор. У првих месец дана коришћења се тај комп закуцао и пожелео ми „стрпљиве тренутке“ уз плави екран смрти небројано пута. Неколико пута је ношен на „поправку“ код продавца, али се после неког времена поново дешавало исто – BSoD.

280650Временом сам од 95-тице напредовао и пар година активно изучавао и користио 98-мицу. Повремено се појављивао плави екран, пуцали су програми, ресетовао се комп и сличне баханалије. Неко ће рећи да је то због мог незнања да га подесим, незнања продавца или због лоших и застарелих компоненти у компу. Веровао бих ја у све то да нисам почео са упознавањем ГНУ/Линукса. Прво сам марта 2002. године пробао RedHat 7.0 (који је сада комерцијални дистро, бесплатан је сада наследник, пројекат Fedora), а убрзо затим узео Slackware 8.0. Међутим, због немогућности XFree86 сервера да се снађе са мојом праисторијском графичком картом, вратио сам се неколико дана на пенџере. И напокон, 1. јула 2002. године у 22:35 сам инсталирао и коначно почео да корисим ГНУ/Линукс, и то Slackware 8.1. На истој тој машини, нисам имао проблема са слеком, иако сам га подесио почетнички. Сада ГНУ/Линукс користим као једини резидентан оперативни систем на машини. На бројач ГНУ/Линукс корисника counter.li.org сам се регистровао 17. јуна 2002. у 20:12:44 (машала) и забележен сам под бројем 280650 (како леп број :). И од тада, код куће користим, ево већ преко две године, ГНУ/Линукс, тренутно слека 9.1.

Онај стари комп сам прошле године заменио новим, и осим приметног убрзања, нисам имао већих проблема као што сам имао са озлоглашеним панџерима. Значи, ГНУ је закон.

На послу, на жалост, још увек имам машину са пенџером, али сам се бар птрудио да то буде једини разумни Виндоуз, колико он то може да буде – w2k. Ипак, био сам приморан да доста програма које користим код куће, ставим и на послу, у портованој верзији, јер ми је некако пенџерашки алат постао тежак за користити :) Навика, размаженост, шта ли.

А сећам се да сам се бојао преласка на ГНУ/Линукс зато што тамо нема Шишмиша, и још гомиле других програма које сам дуго и упорно користио. Али, пронашао сам и боље, и лепше и употребљивије :)

И остаје ми још само да се захвалим људима са форума yu.os.unix и [es] на помоћи да савладам ГНУ/Линукс, колико толико. Па онда гомила КАКО-ДА упутстава и електронских приручника. Једном речју, да није „малог меканог“ и Интернета, не би било ни ГНУ/Линукса код мене :)

Доста сам се написао, осећам да ћу за дан/два поново да паднем у ленчарење, поготову што крећем са великим кућним радовима по купатилу :О

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

7 мишљења на „ГНУ подсећање“

 1. Staro je pravilo da treba koristiti alat prilagođen poslu, nikako prilagođavati posao alatu :)

  Ja zaista ne volim Win, ali to je na drugoj strani od „mrzim“. Poklonik sam Open Source pokreta, ne volim MS, ali ono što se ne može prenebeći je:
  – Win trenutno najrašireniji desktop u svetu, da ne pominjem YU
  – Baza programa namenjena običnom korisniku je daleko veća no Linux programa
  – Ima daleko više ljudi koji su spremni da neiskusnima u Win okruženju pruže podršku
  – Sa setom Open Office / FireFox / Thunderbird na Win-u imaš besplatnu bateriju za 90% potreba
  – Lakše je zaraditi na Win no na Linux platformi

  Linux je dobar, no sve dok ne prevlada dečije bolesti nestandardizacije u desktop okruženjima, ne očekuj da će biti široko prihvaćen; prosečni korisnik je daleko od nekog ko je spreman da koristi forume i grupe ne bi li podesio svoj Linux based OS kako treba.

 2. У праву си ти, у потпуности, али је инат оно што преовладава код оних који су са прозора прешли на пингвина. Они који то нису урадили, а немају реалних разлога да то не учине, поклоници су групе људи који не желе да мењају своје навике.

  На личном примеру сам искусио бол напуштања шареног Виндоуза и одлазак у црну мрачну конзолу. А онда сам схватио да је куцање кобасица једноставније од кликтања мишем около. Рецимо, мени је лакше да куцам

  #installpkg neki-paket*tgz

  него да кликћем небројано пута на Даље и Готово :) Не кажем да је то једноставније, али је мени лакше.

  То што за Виндоуз постоји много више услужних програма него за ГНУ/Линукс, није нешто посебно проблематична ставка. По мени, једино поље на коме ГНУ/Линукс заостаје је поље игара. За све остало, не могу да кажем тако, искрено.

  По питању помоћи, све је већи број „клинаца из комшилука“ који јашу ГНУ-а. А тај обичан кућни корисник неће знати кога да пита ни за проблем на Виндоузу, ако му баш нешто запне, ако не познаје некога ко му може помоћи. О форумима и Интернету да и не говорим.

  И на послетку, свако нека користи оно што му одговара. Ја сам једноставно увидео неке предности рада под ГНУ/Линуксом и могућност бржег одрађивања посла и прилагођавања машине мојим потребама и жељама, те га зато и хвалим. Велики број интегрисаних ситних алата који су саставни део сваке дистрибуције под Виндоузом се замењују програмчићима за којима мораш да гуглаш и тражиш, испробаваш више варијанти да би пронашао прави, који ти одговара. Пример је рецимо гашење компа за неко или у одређено време. Бар ме питају људи да ли знам за неки програм који то ради под Виндоузом. Ја им само кажем да ја то урадим са:

  # sleep 30m && kraj

  Једноставно и брзо :)

 3. Nekoliko sitnica:

  – sajt se ne vidi dobro u IE (desni meniji se preklapaju sa sadržajem; Opera / Firefox su ok); možeš da mrziš Win, ali to nije razlog da odvratiš 92% internet populacije od tvog sajta :)

  – Inat je poznata stvar kod nas, ali ne naročito praktična :)

  – Rečenica: „Они који то нису урадили, а немају реалних разлога да то не учине, поклоници су групе људи који не желе да мењају своје навике.“ nije baš dobro formulisana; da bi čovek probao nešto novo, treba da ima razloga da proba, zar ne? „Šta dobijam praktično“ je pitanje na koji većina Linux poklonika nema pravi odgovor, a trebalo bi; „mrzim Win“, „nema MS-a“ nisu realni razlozi za običnog korisnika, a oni su ciljna grupa, zar ne?

  – „И на послетку, свако нека користи оно што му одговара.“
  – potpuno se slažem sa tobom :)

 4. 1) Видеће се и у ИЕ-у. Нисам до сада проверавао јер га не покрећем на послу (навихкох на лисицу), али ћу да средим идуће недеље :)

  2) и 3) Ја сам из ината прешао на ГНУ/Линукс, али сам из потреба након што сам га схватио и видео колико ми комоције пружа у односу на Виндоуз, остао на њему. Наравно, без ризика нема капитала :)

  4) Знам, и ја сам се слажем са мном, обично, ако супротно није доказано :)

 5. Pozdrav iz N.S.
  Svidja mi se sve ovo gore sto si naveo u vezi gnu/linuxa.
  Citajuci text, vrlo rado bi presao na linux ali mi za to nije dovoljno da imam samo platformu linuxa nego mi treba verovatno velika pomoc u daljem radu.

 6. Саша, твоји пријатељи су на дискусионим групама (news) yu.os.unix и yu.os.linux, као и на многим Интернет странама посвећеним Линуксу са ГНУ-ом, типа EliteSecurity, http://www.linux.rs и многи други (потражи на Гуглу) као и велики број [title=Mailing list]дописних друштава[/title].

 7. Urke, hvala za prvu pomoc
  S obzirom da sam korisnik windows desktopa vec 10 god. mislim da ce mi biti prilicno tesko sada preci na nesto novo, asi sam odlucio i nema nazad.
  Za pocetak sam vec nabavio Linux/Mandrake 10, instalirao ga ali je problem u sto zvuk ne mogu da podesim kao i Intrakonov ISDN usb modem.
  Ako imas resenje molim za odgovor.
  Jos jednom hvala. Pozdrav iz N.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *