Da li je legalno.org prevara?

Već sam pisao o nepravilnostima u vezi sajta organizacije iz teme u zapisu „Legalne hajke i „J“ majke“, i kako sam tamo naveo, poslao sam pre tri dana prijavu na legalno@legalno.org sledećeg sadržaja:

Poštovani,

Otkrio sam sajt http://legalno.org koji krši prava na intelektualnu
svojinu i copyright, pa Vas molim da hitno reagujete i preduzmete
odgovarajuće mere u cilju gašenja pomenutog sajta i odgovarajućeg
kažnjavanja vlasnika.

Naime, ovaj sajt nije namenjen za ličnu upotrebu a prekršen je
copyright za softver koji koristi.

O svemu sam podrobnije pisao na mom blogu (URI u potpisu), i tamo
imate detaljno objašnjeno o čemu se radi.

U nadi da ćete urgentno i odgovarajuće kazniti prekršioce, srdačno Vas
pozdravljam.

Bilo mi je čudno što nema odgovora, pa sam danas ponovo poslao istu prijavu, i urgentno, u roku od par minuta, dobio odgovor sledeće sadržine:

mnogo si ti šta pisao i pišeš. Ali kači sve to mački na rep. Vidimo mi da ti baš pišeš.Lepo vreme za izlazak u grad.Idi u Kragujevac, šetaj više, odmaraj, koji ti je moj.

Ovaj odgovor je stigao sa adrese e-pošte office@legalno.org poslate sa IP adrese 89.216.146.185.

Slučaj Urošević - vest sa legalno.org

Ono što me još više čudi je ono što sam u međuvremenu video na sajtu legalno.org, a kako je ta vest, zajedno sa naslovom, nedvosmisleno upućena meni, prenosim je kompletnu i prilažem snimak ekrana (da ne bude kako izmišljam):

Tema Slučaj Urošević objavljena 23. decembra 2007. godine

Primer neafirmisanog novinara koji piskara blogove tipa http://blog.urosevic.net/ u kojima se nečemu čudi, gde je sam sebi konfuzan i potpuno nejasan. To je deo otuđene birokratije koji i sam koristi nelegalan softver. Po profesiji je nelegalni drug ovih u vladi, dakle pirat. Ne možemo da verujemo da u srcu Šumadije postoji ovakvo piskaralo. Čovek se bezveze trudi da radi novinarski posao, a ne ume. Bolje da kupi stado ovaca i da ih čuva. Za početak instrukcije može naći na www.cobanovanje.com .

Takođe neka grupa luzera pokušava da hakuje legalno.org. Sedište tih paćenika je http://www.sietf.org.
E dragi prijatelji da vidite koji je to tek sajt ložača. Sam Pera Ložač bi ostao bez posla. Sve neki hakeri, a u stvarnosti polupismeni spameri š klase.

Pozdrav!

Na ovo mogu da prokomentarišem samo sledećim: Gospodo, ja koristim legalan softver, zapravo slobodan softver, što se za Vas ne može reći.

Slične komentare o meni izneo je i neko sa korisničkim imenom Savjetnik na forumu „Sveta kompjutera“. Pomenuti korisnik je registrovao nalog danas oko podneva sa IP adrese 89.216.146.185.

Sa iste IP adrese nepoznati počinilac pod nadimkom „Pera Kojot Supergenije“ naveo je adresu e-pošte office@legalno.org kao svoju i poslao komentar na moj zapis sa početka priče sledećeg sadržaja:

Ovaj Urošević je profesionalni diletant i novinarsko piskaralo u pokušaju. Žešća pajevina i neuravnoteženi publicista. Liči mi na pokislog dabra

U vesti sa kompromitujućeg sajta pominje se izvesna grupa hakera koji su pokušali da hakuju kompromitujući sajt. Otišao sam na adresu www.sietf.org i video da se radi o prezentaciji odseka za Softversko inženjerstvo na ETF-u (Beograd). Brzim pregledom njihovog foruma uočio sam temu „Samo vas posmatram“ koju je juče u 20:24 započeo korisnik Insajder1, registrovan dan radnije.

www.legalno.org
takva mi služba…

Na pitanje studenata šta mu to znači, napisao je

da vas malo haknem

a dalje nastavio da vređa studente i preti.

Cela priča ne bi bila previše zanimljiva da osoba koja stoji iza cirkusa zvanog „organizacija Legalno.Org“ nije poslala zahtev institucijama u Srbiji za sponzorstvo te organizacije sa ciljem iskorenjivanja piraterije iz Srbije. Tek tada sam shvatio do kraja Walker-ov komentar.

Zaključak?

Konstatacija u prošlom zapisu da je reč o „pokondiranoj tikvi“ čiji je piratski sajt nedavno ugašen, mogu slobodno predpostaviti da je po sredi nova prevara sa ciljem da se pokupi novac od institucija koje podržavaju legalizaciju, tako što bi ine sponzorisale organizaciju „Legalno.Org“ u pohodu kažnjavanja nelegalista.

Da je po sredi ozbiljna priča sa pravom namerom legalizacije, predstavnik(ci) problematične organizacije ne bi na reagovanja domaće Internet populacije uzvraćali pretnjama hakovanjem, psovkama, ličnim omalovažavanjem i lošim rečnikom primerenim klošarima iz Amerike.

P.S. Ukolio gospoda koja stoje iza cele priče (ili gospodin?) ovo čitaju, neka veoma brzo očekuju krivičnu prijavu zbog pokušaja hakovanja foruma „Sveta kompjutera“ u vremenu dok ovo pišem, jer se te radnje uredno loguju, a poznato je da je SBB provajder koji veoma lako uz sudski nalog daje informacije o svojim korisnicima, kako onima koji koriste žičani, tako i onima koji su na bežičnom SBB Internetu.

Gospodo(ine), neka Vam je sa srećom.

Objavljeno: 23. decembar 2007. u 16:15
Piše: Aleksandar
Kategorije: Veb, Kritika
Oznake: , , , , , , ,
Podeli:
  • Podeli na linke.rs
  • Podeli na Ukusno!
  • Twitter
  • Facebook
  • Print