Inkscape: Beginner's Guide, Bethany Hiitola

Електронска књига која ће вас стварно научити да користите Inkscape

Не морате да будете графички дизајнер и професионалац да би одговорили на питање чему служи CorelDRAW, али ћете готово сигурно слегнути раменима ако вас неко упита за Inkscape. Ако сте један од таквих, или ипак знате чему овај програм служи али не и како се користи, мислим да сам пронашао праву књигу за вас!

Inkscape: Beginner's guide, Bethany Hiitola, Packt Publishing, 2012
Inkscape: Beginner’s guide, Bethany Hiitola, Packt Publishing, 2012

Inkscape: Begginer’s Guide је приручник за апсолутне почетнике који је написала Бетани Хитола а издао издавач Packt Publishing. Наизглед преобимна материја, конципирана је у веома јасне целине које на питак и јасан начин објашњавају конкретне појединости. Овај приручник ће вас научити шта је то векторска графика, како се разликује од растерске и када једна а када друга врста има предности. Научиће вас и како да инсталирате програм Inkscape, ако га већ немате инсталираног, пре него што се упустите у проучавање могућности овог водећег слободног софтвера у својој класи.

Први корак упознавања програма је демистификација менија, алатки и уопште делова сучеља, како се програм подешава и праве шаблони, како се која алатка за цртање користи, чему служе и како се користе мреже (енгл. Grid) и линије водиље (енгл. Guidelines), шта су и како се барата слојевима, бојама, групама, маскама, исечцима и другим стварима.

Како је векторска графика заснована на кривама, о њиховом цртању, уређивању и особинама, позабавиће се посебан одељак, на који се надовезује употреба текстуалних објеката, филтери и проширења. Унутар векторских креација, као објекти се могу користити и слике, а један посебан одељак посвећен је овој тематици.

И да не буде све толико једноставно и почетнички, побринуо се одељак о употреби модула XML Editor који ће кориснике подучити SVG XML језику.

Објашњења су пропраћена практичним вежбама, а сваки одељак завршава се рекапитулацијом активности и квизом са неколико понуђених одговора, који ће вас натерати да размислите о ономе што сте управо прочитали и проверите стечено знање. Рећићу вам, али немојте то да злоупотребите — тачни одговори на ова питања налазе се на крају књиге.

Укратко, захваљујући књизи Inkscape: Begginer’s Guide научићете како да направите нешто што вам треба а до сада нисте знали како. Једино што вам је поред ове књиге и рачунара потребно јесте уметнички дух. Добро, и 16,14 €, колико кошта електронско издање ове сјајне књиге.

Желите ову књигу бесплатно? Учествујте у наградној игри Записа!

У сарадњи са издавачем Packt Publishing, два читаоца Записа добиће по бесплатан примерак електронске књиге, а за учешће у наградном извлачењу биће потребно да у коментару на овај запис одговорите на било која два од следећа три питања:

  1. Који програм је био основа за настанак програма Inkscape?
  2. Која је прва верзија Inkscape-а коју сам потпуно локализовао на српски језик?
  3. Како се зове програмер Inkscape-а кога сам интервјуисао за магазин GNUzilla?

Два срећна добитника ћу одабрати извлачењем папирића из „шешира“. Навалите!

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

3 мишљења на „Електронска књига која ће вас стварно научити да користите Inkscape“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *