ICANN прихватио .срб као ћирилични домен Србије

Како РНИДС јавља, ICANN је прихватио предлог да ћирилични домен Србије на Интернету буде „срб“. Ево и комплетног саопштења:

Београд, 8. Новембар 2010 – Интернет корпорација за додељена имена и бројеве (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN), урадила је техничку процену предлога који је упутио Регистар националног Интернет домена Србије (РНИДС) и прихватила да ознака „срб“ буде ћирилички домен Србије.

Одлука ICANN-a да ознака „срб“ испуњава услове да буде ћирилички домен Србије на Интернету представља први корак у одобравању новог домена, а остало је да се формална процедура спроведе до краја и ћирилички домен “срб“ буде промовисан у други Интернет домен Србије.
Комплетан процес доделе новог домена овлашћеном националном регистру траје између три и шест месеци, а у складу са убрзаним процесом одобравања нелатиничних домена, ICANN сваког месеца објављује листу нових одобрених домена.

Ускоро ће бити покренута и јавна расправа о принципима које ће садржати Правилник за регистрацију ћириличког домена Србије на Интернету, а у другој половини 2011. очекује се почетак регистрације ћириличког домена.

Званично саопштење РНИДС о додељивању домена .срб можете наћи овде.

Бјутијеву и моју беседну на тему „зашто да не ћирилични домен“ можете читати у запису „Три њ па тачка“.

Додатак (9. новембар 2010) — У међувремену је и ICANN поставио обавештење о прихватању .срб као ћириличног домена Србије.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

2 мишљења на „ICANN прихватио .срб као ћирилични домен Србије“

    1. Иста је ситуација као и са латиничним националним доменом .rs — свако ко пожели може да закупи и ћирилични национални домен .срб, чим то буде омогућено.

      Наравно, треба обратити пажњу да је ово фактички тек други корак у реализацији посла — ICANN је прихватио да .срб буде ћирилични национални домен Србије (поред латиничног .rs). Остаје још релативно доста да се уради док не заживе први .срб домени.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *