Бежична мрежа HvalaKomsija као спас у прави час

Плати па клати

Ево седим већ други дан у кући, болестан (не у главу, „само“ слиним и кр’ам). Не падају ми тешко капсуле на 8 сати, спреј у нос, чајеви и те пензионерске занимације, још дан—два па готово (надам се). Него ми јуче око 13 ха закуца малер на врата.

Таман направио Фејсбук страницу за Записе и кренуо да зовем Фејсбук другаре да је „заволе“, кад ми неста’ нет. Ненајављено. Контам — опет се СББ мајстори играју спајдермена по насељу (од зграде до зграде).

Сачекам сат, оверим везу — јок бре, неће. Сачекам још један сат па оверим опет — јок море. Ресетујем модем, ресетујем рутер, повуци, а мало ми га и потегни, ал’ мало више морген — не’ да ради!

Седи жена на кревету и гледа ме, збуњено. Ја јој се не жалим (шта да се жалим кад не разуме болесног човека). Узимам рачун за кабловску, нађем број корисничког центра, узимам телефон и окрећем 307-777. Стисни звезду, стисни четворку, јавља се љубазна тета с друге стране жице.

— Добар дан. Интересује ме, да нисте изводили неке радове у насељу Бубањ? Заправо, интересује ме зашто немам Интернет.
— Реците ми ко је власник прикључка… адреса… Вама је Интернет искључен јер није плаћен рачун за јул и август. Укупно задужење износи четири хиљаде…

ПУ, ЈЕБЕМ ТИ РАЧУН!

— Извините, можете ли да поновите износ.
— Наравно, четири хиљаде четристо педесет девет даинара и шездесет један.
— Хвала. До виђења.
— До виђења.

Телефон у руке, логуј се преко GPRS на виртуелни шалтер Поштанске штедионице, корисничко име… лозинка… ди ми је токен сад кад ми треба… аха, ево га, кључ… готово. Тап на „Налози“.

Вид’ јеботе, задњи пут сам нет платио у августу, то је био јунски рачун. Попуњавај налог, валута 13.10.2010… не’ да може — „истекло банкарско време, препоручујемо валуту 14.10.2010“ (беше око 17 и кусур). Да га јебем, ставим данашњи дан, пустим налог, одеее…

А хвала комшија?

А к’о за инат, онај мој #HvalaKomsija није укључио рутер, остале бежичне мреже које ватам спаковане на WPA2. Сав срозан сконтам да ћу морати најмање 24 сата да проведем без нета. Шта да радим… зло и наопако!

Није проблем да имам нет па да не седнем за лаптоп или опалим по телефону па тапкам по екрану. Проблем је што знам да немам а треба ми да преузмем неке текстове од сарадника. Треба ми да изгуглам нешто. А кад немам нет, не смара ми се преко GPRS да то радим на телефону.

Тек данас око 14:30 видим да је #HvalaKomsija онлајн, па искористих прилику да преузмем текстове, изодговарам на мејлове, видим шта има по друштвеним мрежама и запишем овај запис.

Захвалница

Желим да искористим ову прилику да се захвалим комшији који има #HvalaKomsija рутер, и да га замолим да га не искључује док ми СББ не пусти нет. Ако ти треба, даћу ти комшија пролаз на моју мрежу па користи кад год ти треба, сва 4 мегабита, само ме спаси још овај пут!

Бежична мрежа HvalaKomsija као спас у прави час
Бежична мрежа HvalaKomsija као спас у прави час

Рачун? (додатак)

И свега овога не би ни било да ми је рачун стигао на време, т.ј. бар дан пре него што су ми искључили нет. Али не, СББ ми је уредно рачун одштампан 30.09.2010., али се у мом поштанском сандучету нашао тек јутрос, т.ј. 14.10.2010. године. На рачуну уредно пише „Рок за плаћање 15.10.2010.“ и још и ово „Рок за плаћање рекламације је 8 дана од дана пријема рачуна. Уколико не измирите своје обавезе у предвиђеном року бићете искључени.“.

Занимљиво. Послао сам културно писмо (али стварно!) корисничком центру Крагујевац.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

19 мишљења на „Плати па клати“

    1. Признао не признао, можеш да слажеш само себе. Само је разлика између нас и оних који не признају у томе што они срљају још дубље, ми можемо и да се исконтролишемо (док смо на одмору, рецимо :) ).

    1. Посаветуј неког комшију да узме телеком Интернет са бежичним рутером, па ћеш и ти да га имаш :) Мислим, само за прву помоћ (мени се лично не исплати да терам четири пута спорији комшијин нет кад имам свој у пуној снази).

      1. Vidiš, interesantno ali čak ne hvatam ni zaključane mreže. Obzirom na procentualni udeo penzionera među stanarima moje zgrade, sumnjam da još neko uopšte i koristi internet. Znam da kad sam uvodio telefon i tražio ADSL da su mi rekli da sam prvi koji ga traži (pre 3 godine), da li je još neko zatražio u međuvremenu ne bih znao. :)

  1. Mogu da budem bolestan, ali ne mogu da budem bez neta ni minut.
    Ja sam ovisnik, bolesnik, sta god, ali bez neta sam mrtav…
    Takav osecaj imam. I da , mogu da ne sednem za racunar, ali pomisao da nemam net mi stvara najvecu potrebu za istim. Makar blejao… :P
    Znam kako ti je bilo. Fala komsiji, nek je ziv i zdrav sto godina. Volimo ga svi a najvise ti,lol :D

  2. Ha,ha,ha! :) Imala sam tu situaciju. Od tada koristim Gmail i Google kalendar kao podsetnik – namestila sam da mi kalendar 3 dana šalje poruku-opomenu da platim internet (napisala sam čak i post u blogu: Google kalendar kao vaš podsetnik!)

  3. Šta da vam kažem :)

    Kod EUneta račun stiže u minut tačno prvog u mesecu i imate dvadeset dana fore da ga platite. Posle dvadeset dana dobijete opomenu na mail od koje imate još jedno dvadeset dana fore da platite račun što efektivno znači da i ako ga ne platite net vam se ukida oko desetog sledećeg meseca.

    Kad platite net i ako je šituacija baš hitna dovoljno je da okrenete broj za tehničku podršku i da ih zamolite da uključe net jer nemate načina da im pošaljete kopiju uplatnice hitno. Do sada nisu nikoga odbili na reč a ako se ispostavi da ste slagali jednostavno vam zavrnu ventil posle sledeće provere računa :)

    Tako em zadržavaju klijenta em ispadaju i više nego fer i korektni ;)

    1. Ако тако гледамо, ја сам имао фору месец дана да платим рачун, ал’ нисам, чекао сам други рачун :)

      Јер, код СББ-а на постпејду можеш да не платиш рачун један месец али мораш да га платиш пре издавања рачуна за следећим месец (мис’им, то сам сад скапирао).

  4. Dok sam bio u EUnet-u, bilo je najopustenije za placanje racuna… Placam sam svakog 3. meseca po 3 komada od jednom (rekoh li da mrzim banke i cekanje u redu – bar dok nisam krenuo sa e-Bankingom).

    Elem, komsijski vajerles nas je sve u po nekom trenutku spasio. Kod nas konkretno posle preseljenja. No svi znamo kako je, pa je cak dobio crtez i u XKCD-u :)

    Usput, lajkovah stranucu na Fejsbuku, nego htedoh da pitem: Zasto AdSense na licnom blogu? Meni je to malo ono… bzvz… :)

    1. Ја ћу морати да видим да ли то може да се плаћа преко трајног налога. Лакше ми да ми банка сама са рачуна скине новац него да размишљам о попуњавању налога за пренос, макар и из фотеље.

      Рекламе су ту форе ради :) Оно, трпају их сви и свуда, па сам пре четири-пет година рекао себи „куд сви турци, ту и мали урке“, и тако оста :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *