Српска ћирилична тастатура за ukeyboard

Nokia N900: Unboxing + српски

Прошле среде сам захваљујући агенцији Grayling добио на пробу паметни телефон нове генерације Nokia N900.

Укратко, ради се о телефону који покреће оперативни систем Maemo 5 (Fremantle), иначе (још један) порт ГНУ/Линукс дистрибуције Debian. Има подразумевано панорамски оријентисан екран осетљив на додир дијагонале 3,5″ у 800×450 тачака, троредну тастатуру која се извлачи са стране, 32 GB интерне меморије са могућношћу проширења microSD картицом капацитета до 16 GB, стерео звучнике, WiFi, GPS и којешта још.

Српска ћирилична тастатура за N900

Они којима недостаје српска ћирилична тастатуре на овом телефону могу одавде да преузму виртуалну српску ћириличну тастатуру за ukeyboard: sr_RS for Ukeyboard
Датотеку sr_RS.vkb из овог пакета ископирајте у директоријум /usr/share/ukeyboard/ на свом телефону, а потом у поставкама телефона изаберите Serbian (Српски) као алтернативни распоред SettingsText input2nd language.

Српска ћирилична тастатура за ukeyboard
Српска ћирилична тастатура за ukeyboard

Овде погледајте распоред тастера.

Распакивање

Док не прибележим утиске са једномесечне пробе телефона, погледајте „распакивање“.

Распоред тастера

Избор виртуелне српске ћириличне тастатуре
Избор виртуелне српске ћириличне тастатуре
Први ниво српске ћириличне тастатуре за N900 - мала слова
Први ниво српске ћириличне тастатуре за N900 - мала слова
Други ниво српске ћириличне тастатуре за N900 - велика слова
Други ниво српске ћириличне тастатуре за N900 - велика слова
Трећи ниво српске ћириличне тастатуре за N900 - специјални знакови
Трећи ниво српске ћириличне тастатуре за N900 - специјални знакови
Четврти ниво српске ћириличне тастатуре за N900 - специјални знакови
Четврти ниво српске ћириличне тастатуре за N900 - специјални знакови

НАПОМЕНА: За прављење снимака екрана виртуелне тастатуре користио сам програм Vinagre за повезивање са лаптопа на x11vnc који је покренут на телефону. Потпуни geek осећај!

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

15 мишљења на „Nokia N900: Unboxing + српски“

  1. Лепо, свака част!

    Пошто сам се досад играо само са туђим, несрпским верзијама, занима ме како је подешена хардверска тастатура? Знам да има мањка симбола за нашу тридесетословну азбуку, па би вероватно требало правити нове xkb распореде.

    Разлог зашто још увек немам тај „телефон“ (а пошто имам n800 и 770) је једноставан — нема подршку за bluetooth rSAP профил који ми је неопходан због кола. И чекам следећу генерацију са капацитивним екраном која стиже у току године :)

  2. Simpatično. Nisam fan tako skupih telefona, jer mi se uvek desi neki peh i ispostavi se da jeftiniji radi duže, ali me je ovaj prilog zainteresovao.
    Tako da jedva čekam utiske :)

    Hvala što si nas poštedeo raspakivanja iz poštanske ambalaže, unboxing izgleda i to obuhvata, tako da me iznerviraju dok iseku sve slojeve selotejpa i sl . . .

  3. Uh, zavidim ti :)

    Ja merkam taj telefon, definitivno ću ga pazariti u nekom trenutku, samo kada cena padne malo, trenutna cena mi nikako ne odgovara :)

    Očekujemo još tekstova ;)

  4. Kupio sam ovaj telefon pre mesec dana,sve zivo sam isprobao na njemu,i stvarno me je odusevi,vredi svaki evro.Mana mu mali broj applikacija,probao sam torrent na njemu i lepo radi,ali nisam nesto ljubitelj torenta.Mene zanima da li neko zna da instalira neki download manager,poput jdownloadera ili tucana ili cryptloada koji moze da skida linkove sa rapidshare.Po principu ubaci 50ak linkova i nemislis.Na mom faxu ima net od 60mb i grehota je to neiskoristi….

  5. Nije ti lose to sokocalo . Ja za neki dan raskidam dvogodisnju ljubav sa MTS i konacno da se kurtalisem onog crvenog gay SE mobiljnog :-)

    Daj neku preporuku za new one ? :-D

    P.S. zagadih ti temu…mora malo .

  6. @_MISA_: Tesko da ces sa faxa moci da skidas sa Rapid-a i slicnih servisa, jer svi kompovi u univerzitetskoj mrezi imaju isti javni IP pa ti nece ni dozvoliti da skidas otuda (probaj sa bilo kog kompa sa faxa) tako da dzaba namestas download manager, ako ga samo zato namestas.

  7. @branko sigurno nebih bio toliko uporan da nadjem ono sto mi treba, da nisam testirao prethodno sa eeepc,imam premium i mogao sam sa skidam.Povezao sam eeepc i exertni hdd i mogu da skidam.Samo baterija mi kratko traje na njemu oko 45min.Pokusao sam i torent moze,ali ga nevolim i varira mu download.Ne znam za ljubitelje ovog telefona dal su videli da ruski ljubitelji ovog telefona prave program koji ce moci preko odgovarajuceg kabla da se poveze sa bilo kojom spoljaskonjom prenosivom memorijom (fles, ili externi hdd),,,,

  8. Telefon sam nedavno dobio iz Amerike. Pratio sam instrukcije iznad, ali nisam uspeo da instaliram cirilicu. Ne znam u cemu je problem, mozda je do toga sto je fon prodat na Americkom trzistu. Napravio sam foldere kao sto gore pise i kopirao fajlove, medjutim i dalje mi ne prikazuje nase pismo sa ostalim jezicima. Otvorio sam link koji je takodje ponudjen, ali ni tamo vise nije dostupan srpski. :(

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *