WordPress 2.8 Baker

Јавите пријатељима да је Бејкер стигао!

Вордпрес 2.8 са кôдним именом Бејкер (у част америчког џез трубача и певача Чета Бејкера) доноси побољшања на пољу тема, виџета, таксономије и укупне брзине софтвера. Поправљено је преко 790 недостатака од претходне верзије објављене пре тачно пола године.

Ево списка новитета које 2.8 доноси:

  • Како на званичном блогу пројекта пишу, нова верзија је приметно бржа за рад јер је промењен начин примене стилова и процесирања садржаја.
  • Новина уведена претходном верзијом, систем за аутоматско ажурирање језгра и додатака, проширена је овом верзијом и на теме тако да је од сада могуће претраживати, видети пре инсталације и инсталирати теме на блог без потребе за покретањем ФТП клијента, а за шта смо до сада користили додатке других аутора.
  • Нови уређивач кôда за теме и додатке сада подржава наглашавање синтасе (енг. syntax highlighting), што ће у многоме допринети прегледности кôда и лакоћи уређивања. Ту је и нови систем описне помоћи за функције коришћене у датотеци која су ређује.
  • Систем за управљање виџетима је потпуно редизајниран тако да је сада могуће управљати виџетима у свим страничним стубцима (енг. sidebar) одједном, могуће је имати исти виџет на више места, те премештати виџете из једног у други странични стубац. АПИ за виџете је поједностављен и робустнији, што ће аутори виџета поздравити.
  • Подешавања екрана су такође унапређена, те је сада могуће изабрати број колона у којима ће се компоненте приказади (од 1-4), што је раније била „бољка“ код мањих монитора. На старницама са списковима сада се може одредити и број ставки у списку.

За почетак би то било то. Комплетан списак новотарија може се погледати на страници кодекса верзије 2.8

И за мало да заборавим, преузимите нелокализовано издање са уобичајене странице намењене томе, или припремљено српско издање верзије 2.8. Српски Вордпрес 2.8 у тренутку писања овог записа није спреман, што не значи да можда већ није када Ви ово будете читали

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

23 мишљења на „WordPress 2.8 Baker“

  1. Postovai Aleksandre,
    Ja sam se WordPressom poceo zanimati tek nedavno, te sam puno napora ulozio dok sam templejt prilagodio sebi. Sad se pitam, sta ce mi ostati od toga ukoliko osvezim svoju 2.7 verziju?

  2. @A.: Ако је шаблон онај генерички онда ваља направити резервну копију измењеног шаблона (помоћу ФТП клијента), а онда након надоградње пребрисати инсталирани шаблон. Ако је независни шаблон у питању (није дошао уз Вордпрес инсталацију) онда нема бојазни да ће се са њим нешто лоше десити.

    @Predrag Supurovic и @SSpin: Пошто је списак компатибилних додатака на Вордпресовом кодексу недовољно ажуран (спор са ажурирањем), ево корисне адресе за проверу компатибилности додатака – http://plugincheck.bravenewcode.com/

  3. @Deda: Мене је сецнуо претходни кеш за ажурирање, па сам морао да испразним директоријум cache, а онда је прошло без грешке. Чак сам и видео снимио, само још треба да се смилујем и поставим га на нет уз ситну обраду :)

    @Hellas: Изгледа да је остварена компатибилност уназад, па „чисти“ додаци ферцерају без проблема.

    @Charolija: Кад будеш чачкала, направи резервну копију и датотека, а и базе. Неће да се баци ;)

  4. Ne mogu da verujem??????
    Fenomenalno !!!!
    Do sada sam sve rucno menjao a sada sam prvi put automatski kao i ti u tri klika prebacio na verziju 2.8.0….
    I to kod mene trajalo malo vise od 30-tak sekundi… Neverovatno…
    Hvala ti za video, zamalo da krenem po mom dobrom starom obicaju da prebacujem… Mislim, nije mi problem, Suske me naucila i nisam imao zadnja dva puta problema, ali ovo je fenomenalno… Odoh da sredim jos jedan blog na istu foru !!!
    Ajd u zdravlje !!!!
    Care !!!!

  5. Meni nije uspelo iz prve . Dobila sam ovu poruku :
    Преузимам за ажурирање са http://sr.wordpress.org/wordpress-2.8-sr_RS.zip
    Отварање паковања за ажурирање језгра
    Неусклађена архивска датотека: PCLZIP_ERR_BAD_FORMAT (-10) : Unable to find End of Central Dir Record signature
    Инсталација није успела.

    Prethodno sam skinula sve na hard, za svaki slučaj.
    Ne znam šta sad dalje…

  6. Folder Cashe bio prazan…

    Ali, sad mi ne radi widget za Flickr…Onaj spisak widgeta kompatibilnih, koji si postavio nema šanse da isčitam do Nove godine!

    Sada više nema predloženih widgeta na dnu strane..samo su raspoloživi, koje sam skinula….odakle da krenem, eto, na primer taj za Flickr bi mi bio zgodan… mora da ima negde spisak …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *