Девети март, 1939

Родио се на данашњи дан, у скромној породици обућара и домаћице. Био је најмлађе, осмо дете и имао четири сестре и три брата. Од браће је једини преживео детињство.

Гимназију је завршио у Крагујевцу, агрономски факултет у Београду. Радио у земљорадничким задругама, као трговачки путник, најдуже у фабрици за прераду меса и конзерви „Црвена звезда“ у Крагујевцу. Деведесетих је остао без радног места и по приватним фирмама провео пет кризних година. Више година бављења политиком 1997. му је донело место директора у ЈКП „Зеленило“, на коме се кратко задржао.

Био је добар, племенит, духовит и скроман човек. Умео је да ми каже како у животу није све „лабаво“, и нигде нико неће да ме „гледа“ као он и мајка. Једном ми је, пред војску рекао како не смем да дозволим да ме други газе, хрлећи ка својим циљевима. Хвала му на томе. Мада сам тада био клинац и нисам разумео, сада разумем свако његово слово.

Једном ме је ударио. Био сам клинац и враћали се са шишања. Потрчао сам уз степенице, ушао у стан и за собом закључао врата, њему испред носа. Онда сам се сакрио у сандук за постељину и смејао томе како неможе да уђе и звони на врата. Мајка је откључала, ушао је и тражио ме. Појавио сам се после десетак минута и добио шамар. Један, једини пут.

Данас би на торти у даху угасио 70 свећица. Био би прави правцати деда, у сваком смислу те речи. Радовао би се свим дечијим смејуријама, мрштио чело проблемима, саветовао и дискутовао, заједно са свима нама.

Да је жив. Али није.

Михаило Урошевић
09. март 1939. — 19. март 1998.

So, so you think you can tell
Heaven from Hell?
Blue skies from pain?

Can you tell a green field
From a cold steel rail?
A smile from a veil?
Do you think you can tell?

Did they get you to trade
Your heroes for ghosts?

Hot ashes for trees?
Hot air for a cool breeze?

Cold comfort for change?
Did you exchange
A walk on part in the war
For a lead role in a cage?

How I wish, how I wish you were here
We’re just two lost souls
Swimming in a fish bowl,
Year after year.

Running over the same old ground
What have we found?
The same old fears.

Wish you were here.

Pink Floyd, Wish you were here

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *