Последице „чачкања“ WP блога

Преместили сте свој WordPress блог, или сте само променили префикс из подразумеваног wp_ у нешто друго (нпр. префикс_) из било ког разлога. Осим што сте то урадили у датотеци wp_config.php, обавили сте и све промене у MySQL бази променивши и префикс у називима табела. Кренули сте да се пријавите у администраторски панел вордпреса, али Вас уместо Контролне табле дочекује порука:

You do not have sufficient permissions to access this page.

Марфи је крив, са све гремлинима, зар не? Да ли је блог отишао у бесповрат? Није, не брините. И за ово постоји решење, и то прилично једноставно.

Наиме, није довољно само променити префикс у називима табела у бази, већ је потребно изменити и префикс у референцама на табеле у бази. „Репови“ су „остали“ у табелама префикс_usermeta и префикс_options. Ако сте користили аналогију приликом постављања префикса приликом инсталације вордпреса па префиксу додали доњу црту као наставак, онда сте на коњу и пар SQL упита решиће проблем. Међутим, ако сте уместо префикс_ изабрали само префикс, мораћете да цео посао обавите ручно.

Важна напомена

Пре сваког „прчкања“ по бази, увек, и то под обавезно, направите резервну копију базе пре него што било шта урадите. Разлог? Не желите да у случају да нешто пође по злу јурцате около и вичете „Ујела ме бува, ујела ме бува!“.

Први корак

Први проблем налази се у пољу meta_key у табели префикс_usermeta. Можете употребити следећи SQL упит (наравно, након што прилагодите зацрњени део синтаксе ситуацији у Вашој бази):

UPDATE `префикс_usermeta` SET `meta_key` = REPLACE(`meta_key`, 'wp_', 'префикс_');

Овде ће бити ажурирани називи следећих записа:

  • префикс_capabilities
  • префикс_user_level
  • префикс_usersettings
  • префикс_usersettingstime

Други корак

Други корак се односи на табелу префикс_options у којој у пољу option_name треба променити запис префикс_user_roles. Поново, може се искористити следећи SQL упит, уз прилагођавање зацрњених делова синтаксе ситуацији у Вашој бази:

UPDATE `префикс_options` SET `option_name` = 'префикс_user_roles'
WHERE `option_name` = 'wp_user_roles' AND `blog_id` = 0;

Муке моје нико не зна

Ако сте се зезнули па приликом инсталације вордпреса и прављења нове базе задали префикс типа ja уместо ja_, аутоматизацију SQL упитима никако не препоручујем, већ лепо засучите рукаве и одрадите поменуте измене ручно. А други пут, па и тај приликом промене префикса, памет у главу па увек префиксима за табеле додајте доњу црту, злу не требало ;)

Корисна адреса: BeConfused.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

3 мишљења на „Последице „чачкања“ WP блога“

  1. @Sinisa Bobic: На овај проблем наишао сам синоћ (пре писања записа) припремајући материјал за школу веб новинарства :) Дефинитивно је за више блогова на једном хосту неопходан WPMU јер се у обичном раздвајају само главне табеле, а додаци ретко користе префикс па се подешавања деле међу блоговима, што није добро.

  2. Pa da, ali WPMU i nije neka opcija :)) Napravish lepo svakom posebnu bazu. Ima tu neshto zanimljivo: u vecini tabela postoji neshto kao blog_id (ili tako neshto) samo shto ja nisam cuo/video cemu to sluzi, a meni deluje logicno kao malo normalnija verzija iste stvari koju radi WPMU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *