S60: Killer Mobile Total Recall

Имате потребу за снимањем телефонских разговора који се обављају помоћу вашег мобилног телефона? Разлог није битан, битно је само да алат који ће то да ради буде апсолутно неприметан? Права ствар за овај посао је Killer Mobile Total Recall.

Total Recall, главни мени Total Recall, подешавања

Могућности програма

  • Да би био у приправности, програм мора непрестано да буде покренут у позадини. Због тога је посебно оптимизован да троши минимално енергије.
  • Код већине других прогама за снимање телефонских разговора чује се минутни бип, што се код „тоталног опозива“ може искључити у подешавањима. Да би ово функционисало на S60v3, а уједно и на E51 телефону, неопходно је у активном профилу телефона искључити тонове упозорења: мени -> Settings -> General -> Personalisation -> Tones -> Warning tones -> Off.

Warning tones: Off Total Recall, дневник снимљених разговора

  • Снимак се бележи у AMR или WAV формат датотеке, што се бира у подешавањима.
  • Време за снимање ограничено је расположивим простором на складишном медијуму. Препоручујем да се у подешавањима као место за чување снимака (Save in) изабере меморијска картица.
  • Могуће је аутоматско слање снимака преко MMS, HTTP и е-поште. Поменути HTTP налог се налази на серверу Killer Mobile и бесплатан је, а могу га добити сви регистровани корисници овог програма.
  • У сваком тренутку се могу видети детаљи о снимку (врста позива, телефонски број саговорника, када је разговор започет, трајање разговора, назив датотеке снимка и величина).
  • Снимак се у сваком тренутку може пребацити на рачунар помоћу Bluetooth и Infrared везе.

Total Recall, детаљи о позиву Total Recall, слање снимка

  • Програм може да се подеси тако да сваки разговор снима аутоматски, да снима само одлазне/долазне позиве, да пре почетка снимања упита да ли да започне снимање, или да не ради ништа док корисник не притисне одговарајућу комбинацију тастера као пречицу за почетак и крај снимања. Такође је могуће направити листу бројева за које ће се вршити снимање разговора (нпр. желите да снимите све разговоре упућене са скривеног броја).
  • Програм може да се користи и као диктафон, али ја поред овог и уграђеног S60 диктафона више волим ALON MP3 Dictaphone о коме ћу писати сутра.
  • У току разговора може да показује време трајања раговора, и/или на крају да обавести корисника о укупном трајању разговора.
  • Може да се покреће аутоматски приликом укључивања телефона. Ако је у подешавањима укључена опција „Protected“, приликом покретања програма то неће бити видљиво и програм одмах прелази у скривени режим рада — еквивалент покретању у позадини. Стандардна верзија програма ће ипак приказати иконицу у управнику послова (Task manager), али постоји и верзија Hidden/Silent код које се чак ни у управнику послова не приказује иконица, тако да је програм апсолутно невидљив док се не позове одређеном комбинацијом тастера. За ову напредну верзиују доплаћује се 5 USD за надоградњу.

Набавка

Програм може да се преузме са странице за преузимање, или директно на телефон преко WAP адресе http://www.killermobile.com/newsite/wap/TR3.SIS.

Оно што се мени посебно свиђа је релативно повољна цена коштања овог сјајног програма. За свега 13,50 USD (око 10 €) добија се добар подсетник на изречене реченице.

Правна страна приче

У неким државама је законом забрањено неовлашћено прислушкивање и снимање тонских записа. То је кажњиво и у Србији према Кривичном законику Републике Србије од 1. јануара 2006. године, и то према следећем:

Неовлашћено прислушкивање и снимање
Члан 143.
(1) Ко посебним уређајима неовлашћено прислушкује или снима разговор, изјаву или какво саопштење који му нису намењени, казниће се новчаном казном или затвором од три месеца до три године.
(2) Казном из става 1. овог члана казниће се и ко омогући непозваном лицу да се упозна са разговором, изјавом или саопштењем који су неовлашћено прислушкивани, односно тонски снимани.
(3) Ако је дело из ст. 1. и 2. овог члана учинило службено лице у вршењу службе, казниће се затвором од шест месеци до пет година.

Из овога може да се закључи како је снимање долазних позива сасвим легитимно и у складу са Законом. Међутим…

Из личног искуства

Ако вас неко узнемирава или вам у телефонским позивима прети, овај програм неће пуно помоћи иако је снимљен позив упућен вама, т.ј. жртви. У овој банана држави званој Србија овакав снимак се не признаје на суду, а ништа не значи ни ако хоћете да га приложите уз кривичну пријаву, па бејзболка и ломљење лобање магарцу који узнемирава или прети и даље представља „легалнији“ пут до „истеривања правде“ него обраћање органима реда и мира за заштиту (који су заузети искорењивањем пиратерије, а психопатама „не могу ништа“).

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *