S60: Upvise Shopping Lists

Upvise је сервис који омогућава неколико различитих сервиса по принципу сервер–клијент. Клијент је Java апликација која се инсталира на паметни мобилни уређај (подржани су телефони са подршком за MIDP 2.0 J2ME, Blackberry, iPhone, Google и Windows) а серверска апликација је смештена на вебу, на Upvise серверима.

У пакету за кућне кориснике (Upvise Personal), који је уједно и бесплатан, долазе апликације Contacts, Notebooks, Shopping lists, Wikipedia и RSS News, док се за пословне кориснике (Upvise Bussines) добија комплетно решење за управљање ресурсима Business Contacts, Tasks, Projects, Ideas, Workspaces и Users. Претплата на годишњем нивоу за пословне кориснике је 49 USD, док је за обе варијанте величина базе за смештање података на серверу неограничена.

Оно што посебно радује је могућност управљања свим податацима преко веб сучеља у омиљеном веб прегледачу, као и могућност извоза и увоза података из/у базу. Подаци се при извозу спремају у CSV датотеке запаковане у ZIP архиву.

Могућности апликације Shopping Lists

Обзиром да мене овога пута интересује само алатка за планирање куповине, стога ћу анализирати и представити апликацију Shopping Lists.

Организација базе података врши се по категоријама у које се смештају артикли. Иницијално не постоје одређене категорије и артикли разврстани по њима, па корисник мора сам да се позабави овим послом. А он, да будем искрен, уме да буде напоран и потраје. Ја сам направио следеће категорије: домаћинство, хигијена, хлеб и пециво, конзерве и сува храна, месо и риба, млеко и прерађевине, напитци, непрехрана, поврће, разна храна, слаткиши, смрзнута храна, воће и здравље. У сваку од њих додао сам по „неколико“ артикала, тако да сам се зауставио на цифри 207.

Upvise Shopping Lists, категорије Upvise Shopping Lists, уређивање артикла на телефону

За сваки артикал се могу поставити следећи подаци:

  • назив,
  • да ли га треба купити,
  • количина,
  • јединица мере,
  • цена,
  • категорија којој артикал припада,
  • којој листи за куповину артикал припада (Shopping list),
  • некакав(?) Aisle број (немам појма о чему се ради а мрзи ме да читам „хелп“ ;) ), и
  • опис .

Upvise Shopping Lists, уређивање артикла на вебу

Када је база артикала разврстаних по категоријама напуњена, планирање куповине се обавља једноставним „штиклирањем“ кућице са леве стране артикла у списку артикала. Ако је неки артикал иницијално заборављен да се дода у базу, једноставно га је накнадно додати.

Upvise Shopping Lists, листе Upvise Shopping Lists, потребне намирнице

Листе за куповину могу да послуже код класификовања артикала за куповину у одређеним радњама. На пример, ја сам за почетак направио листе: апотека, бакалница, дисконт, макси, месара, метро, пекара, пијаца и рода центар. Обзиром да се „место куповине“ одређује код самог артикла, приликом прављења списка потрепштина горе поменутим „штиклирањем“, они се аутоматски разврставају у одговарајуће радње. Овако ми је лако да видим шта треба купити у Рода центру, без мешања са намирницама које иначе купујем на пијаци (добро, купује супруга, али битна је поента ;) ).

Најбоља ствар од свега је што списак за куповину може да се направи из Фајерфокса куцајући и кликтајући мишем из удобне фотеље уз гутљаје свеже скуване кафице, а у радњи потрепштине „чекирати“ на телефону.

Upvise Shopping Lists, веб сучеље
За синхронизацију клијента са сервером неопходна је функционална Интернет веза, било GPRS или WIFI. Цео систем користи XML структуру података, а обзиром да у клијенту постоји кеширање, укупан проток сведен је на минимум.

Набавка

Клијент за личну употребу је, како горе рекох, бесплатан и инсталира се посетом страници m.upvise.com преко мобилног уређаја, или преузимањем .JAR датотеке са странице за преузимање и њеним трансфером на телефон на било који начин (bluetooth, infrared, USB).

Upvise Shopping Lists, страна за преузимање Upvise Shopping Lists, преузимање

Пошто се клијент апликација инсталира, ако налог на Upvise серверу није направљен, треба га направити (довољни су адреса е-поште и лозинка). Након тога, уместо памћења лозинке за приступ налогу може се користити привремени „код за упаривање“ (Pairing code) који се добија на страници за подешавање налога (морате бити пријављени на сервер да би уопште приступили овој страници, логично).

IMHO: Ин мај хомбли опинион

Сам клијент–сервер приступ ми се свиђа као идеја, још да постоји неко дугме за освежавање стања, т.ј. синхронизацију на захтев корисника било би супер. Ова бољка се највише уочава у почетку, приликом „играња“ са подешавањем базе артикала. У суштини, када се база направи, програмчић сасвим комотно може да ради и Offline, као што ради Handy Shopper.

На жалост, српског језика међу понуђенима нема, па ће у веб апликацији за цену артикала бити приказан амерички долар. То не смета самом функционисању целе ствари, али ето боцка очи :). Такође није могуће уређивати ни јединице мере, па уместо литара и милилитара имамо на располагању само унце и фунте (поред комада, паковања, флаша, конзерви, кутија, грама и килограма).

Ако неко прочита Help, могао би да каже чему служи онај Aisle број :)

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

5 мишљења на „S60: Upvise Shopping Lists“

  1. Super, ovako neshto sam trazio, i mislio neki portable wiki da koristim… Samo ne videh ovde, da li postoje kvote za periodicnu kupovinu ? Kako bi nedeljne / mesecne kupovine bile bolje projektovane i kako bi mogao da se prati trend potroshnje odredjenih namirnica :)) Ja stihog do managmenta troshkova na nivou knjigovodstva, ali ako cemo da ukljucimo informatiku onda najbolji efekti se postizu ako sve ide kroz racunar :)

    Btw, ovo je super da ti zena od kuce sastavlja spisak, za kad se vracash sa posla :))

  2. @zsteva: Нема никаквих квота, то већ мораш сам да водиш рачуна… или да користиш рецимо Epocware Handy Expense (писаћу и о њему, буди стрпљив ;) ), или неки десктоп програм за управљање трошковима типа Skrooge?

  3. @Saša Bodiroža: Аууу, е па то је онда веома кул. Та оријентација по годндолама (тако се то зове у трговини, хвала) има веома смисла код великих робних центара. Замисли гледају ме преко видео надзора како куцкам нешто у телефон поред сваке гондоле :) Одма’ би ме прогласили терористом :D

  4. Da da, extra… to sam video u softweru u vodovodu, imaju sortiranje po noshenju. znaci da se shtampa izbaci tako kako raznosaci idu po ulicama :)) tako i ovo, podesish da ti na listi daje onim redosledom kojim obilazish super market… tako da ne brljash po listi, niti shetash ukrug trazeci ono shto ti fali :))

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *