Генератор календара за Inkscape

Широм нета постоје разне алатке за генерисање годишњих календара, а у комбинацији са дигиталним фотоапаратима и фотографијама из њих, уз употребу програма за обраду векторске графике, могу се добити занимљиви и корисни резултати. А шта да радимо ми који користимо ГНУ/Линукс и под њим Inkscape? Па лепо прочитамо остатак овог записа ;)

Шпанац Аурелио Хекерт (Aurélio A. Heckert) написао је додатак Gerador de Calendário за Inkscape који служи за генерисање календара (годишњих и месечних). Најзанимљивије од свега је што користи BASH за формирање садржаја, па осим Инкскејпа ништа више не треба… осим још једне алатке истог аутора — InkBash.

Оригинал ради одлично, али за странце. За српске услове оно што додатак нуди није баш прилагођено. Наиме, први дан у седмици на календару је недеља уместо понедељка, а датум за суботу и недељу је исте боје, мада различите од датума за радне дане. И шта сад, питате се ви? Постоје два решења, и то:

  1. сачекати да Аурелио угради оно што сам му синоћ предложио (вероватно у верзији 0.5), или
  2. преузети прилагођено и локализовано издање са српско говорно подручје 0.4s ;)

Инсталација

Распаковати обе архиве ink-bash.tar.gz и calendario-04s.zip у директоријум ~/.inkscape/extensions/ за једног корисника, односно у /usr/share/inkscape/extensions/ за све кориснике одједном. Ако је Инкскејп био покренут, потребно га је рестартовати, а ако није, онда га сада покрените,

Како то ради у пракси?

Из менија Ефекти, подмени Разно треба изабрати ставку Генератор календара…

Генератор календара, мени

На првој картици Подаци треба изабрати за који месец се прави календар (0 — за целу годину; 1 — за јануар; 2 — за фебруар; 12 — за децембар) и за коју годину (0 — текућа година, ма која била; 2009 — 2009. година, логично). На овој картици може да се одреди и језик на коме ће календар бити, тако што се уписује ознака локалитета (српски ћирилицом је sr_RS), али код мене ово није имало никаквог ефекта, па уписивање америчког локалитета en_US није довело до прављења календара на америчком енглеском језуку.

У прилагођеном издању 0.4s на овој картици постоји и поље у које се може уписати стил фонта који ће се користити за календар (подразумевано је Bitstream Vera Sans).

Генератор календара, Подаци

На картици Боје могу се уписати хексадецималне (енг. Hexadecimal) вредности боја које ће бити употербљене за појединачне делове календара. Могуће је одредити боју за ознаку године на врху календара, за називе месеци, за називе дана у седмици, за датуме радих дана у седмици и за датуме дана викенда. У оригиналној верзији оба дана (субота и недеља) деле исту боју, али у прилагођеној верзији 0.4s за суботу се може поставити једна а за недељу друга боја.

Генератор календара, Боје

Када је избор боја готов, може се кликнути на дугме Примени и сачекати да се генерисање календара обави.

Генератор календара, Генерисање у току

Будите стрпљиви пошто је потребно краће време за обављање овог посла. Када се процес оконча и о томе корисник буде обавештен информативним прозорчетом, прозорче додатка може да се затвори кликом на дугме Затвори. Након тога се може започети са употребом добијеног векторског календара.

Генератор календара, Календар за 2009. годину

Ситна цревца

Овако добијени календар има називе месеци и дана у седмици исписане свим малим словима. Пошто се ради о групи појединачних текстуалних објеката, над овим текстом могуће је обавити све захвате у циљу уређивања садржаја и изгледа. Такође је могуће употребити додатак за промену величине слова, па ако желите можете искористити из менија Ефекти, подмени Текст, акције Величина наслова или Величина реченице за велико почетно слово (слика лево), односно акцију ВЕЛИКА СЛОВА за сва велика слова (слика десно). Поменути ефекти примењују се док је изабран текстуални објекат, у овом случају календар.

Децембар 2008, Велико почетно (лево) и сва велика слова (десно)

Жеље, честитке и поздрави

На крају још да додам да је аутор прилагођеног издања Генератора календара… а ко би други био залудан него ја ;) Уживајте у прилагођавању, употреби и дељењу додатка, одн. креирању и дељењу ваших креација, све у складу са ГНУ ОЈЛ в2.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *