Ухапшен Иван Јелић!

Јуче и данас у свим медијима тутњи информација да је због пиратерије ухапшен Иван Јелић (стар 21 годину), због слања линкова на форум RapidSerbia за домаћи филм „Турнеја“, и још неке домаће филмове. Нећу да коментаришем овај догађај јер „крађа је крађа“ (с тим што овај момак није ништа украо ради финансијске добити, ал’ ај сад, није чак ни „крадуцкао“ ал’ је награбусио). Осврнућу се на то да ме је неколико пријатеља и познаника упитало „је л’ то наш Иван Јелић?“.

А „наш Иван Јелић“ је познатији као оснивач и председник НВО „Мрежа за слободан софтвер Србије“, главни уредник електронског магазина „GNUzilla“, аутор ИТ чланака за „Свет компјутера“, „ПЦ Магазин“, „Технополис“ и друге. Али, пре свега заговорник слободног софтвера и ГНУ пројекта.

Могућност да „пират Иван Јелић“ буде „наш Иван Јелић“ је равна могућности да „наш Иван Јелић користи Виндоуз“ — дакле, не драги моји, није први април, али то није тај човек, тако да — опустите се (ГНУзиле неће бити док год неко не напише неки чланак ;) ).

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

18 мишљења на „Ухапшен Иван Јелић!“

  1. koja diskriminacija jbt!!!

    mali postoji i javio mi se mailom. kada bi ste znali kako izgleda upad u stan u 7am i konfiskacija dragih Vam masina i materijala, drugacije bi ste razmisljali.

    svi smo mi pirati. to ne znaci da tebamo da se uvucemo u svoje misije rupe sa vojim „mashinama“ i smrdimo. valjda necje nas… ne prominiraj, uhvati ritam i cuti.

    hm… NE!!! pitanje je vremena.

  2. @bleaks Pa šta je onda na kraju bilo?
    Da li je neko uspeo da „dokaže“ da je slanje poruke na „forum“ bilo kakv dokaz?
    Na koji način su uopšte došli do internih podataka na tom mestu gde je postavio poruku, o tome odakle je kontaktirao?
    I na kraju, kako misle da dokažu i dokazuju da je on bilo šta delio i ako je uopšte i delio sa svog računara u stvari, što je možda kršilo nečija autorska prava?
    Za šta je uopšte i optužen?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *