OpenOffice.org приручници

Док се у Србији не деси већи продор слободног и софтвера отвореног кôда на државном нивоу, наше комшије у Хрватској увелико раде на томе. HrOpen је самофинансирајуће непрофитно удружење које у Хрватској спроводи низ дела у циљу промоције и примене слободног и софтвера отвореног кôда.

Једно од последњих пројеката које су спровели у дело јесте сет приручника за OpenOffice.org (за програме Writer, Calc, Impress и Base), урађен у сарадњи са Министарством за развој информационих система државне управе „eHrvatska“ (ово би био мој слободни превод на српски језик).

Пошто су приручници објављени под BY-NC-SA Creative Commons 2.5 лиценцом, стављам вам на располагање копије за преузимање (PDF): Writer (2,8 MB), Calc (2,3 MB), Impress (2,6 MB) и Base (6,2 MB).

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

6 мишљења на „OpenOffice.org приручници“

  1. Одличан потез. На жалост, код нас иницијатива крене, тек пошто се нешто деси (углавном лоше). По мом скромном мишљењу, права ствар би била и објављивање приручника, не само за апликативни софтвер, већ и за оперативни систем. Треба се држава, друштва, удружења, шта год, концентришу на 2-3, најпопуларније, најсврсисходније… дистрибуције и крену да раде.

  2. Е, видиш, има ту разлог ЗАШТО то нема код нас. Прво, прави познаваоци ГНУ/Линукса који би то најбоље урадили обично нису део заједнице корисника ГНУ/Линукс система, т.ј. не оглашавају се у глаислима (форумима, дописним друштвима, порталима, итд) заједница. Друго, корисници који су активни у тим заједницама су углавном хобисти и после одређеног периода интересовања за јавно деловање у заједници долази до презасићења и стагнације. Неке ствари, упутства и решења се пишу, али то нема довољну „тежину“ (финансијску) да заинтересује државу.

    Са друге стране, држава има преча посла, све док од приручника и глобалне хипер пропаганде слободног софтвера не може да накапа коју хиљадарку у индивидуалне џепове.

    Пођи рецимо од твоје фирме. Зашто се у њој масовно купују машине са преинсталираним Виндоузом? Који канцеларијски пакет се користи на машинама у твојој фирми? А твоја „фирма“, т.ј. фирма у којој радиш је на врху пирамиде у нашем граду, па кад се од главе не ради на ослобађању и слободи, тешко да ће и од репа :)

  3. Разумем на шта циљаш. Проблем, није у „мојој фирми“, којој је глава негде горе, 120км северније, тамо је неко одлучио да је паметније оријентисати се на сВињдоуз, а не на неку од линкукс дистрибуција, и одлучио да је паметније да се потпише уговор са момцима из Ричмонда. А верујем да није то урађено из љубави према Билу ;)

  4. Navika je gora od bolesti. Kad na nešto navikneš teško se posle odučiti (verujte pušaču na reč). Takođe, mislim da teškoće prelaska na neku otvorenu varijantu dolaze i od informatičke nepismenosti većeg dela stanovništva. Osnove IT-a dobijaju u školi u kojoj se slepo izučava M$ ideologija. Nakon toga kupe komp sa preinstaliranim piratskim winom ili se zaposle u firmi koja ga takođe rabi. Kad nekim mušterijama koji uzimaju komp za firmu skrenem pažnju na mogućnost kazne zbog korišćenja pirata i kažem im koliko bi legalizacija softvera koji koriste koštala, ljudi se zabezeknu.
    A i mučeni službenici su se jedva pohvatali sa Wordom i Excel-om, kako sad da pamte kako se šta radi u OO.org-u? Ali polako, vremenom će se, silom ili milom, FLOSS koristiti sve više. Možda nikad neće biti numero uno. ali dobro je imati dobru alternativu…

  5. Паде ми на памет та прича о навици и мењању навика, па се сетих мог случаја пре неких месец дана.
    Наиме, требало је да направим флеш анимацију, али коришћењем вектора из постојећег PDF-а у коме се налазе сви елементи за ту анимацију. Међутим, нисам добио крајњу верзију елемената већ неку претходну, па сам морао да мењам пар детаља у CorelDRAW X3 јер на машини није било Inkscape-а а нисам имао времена да га свлачим.
    Ако поменем да преко 4 године радим у Inkscape-у, могу да кажем да је CorelDRAW неинтуитиван и веома тежак за рад :) Зумирање, померање платна, груписање, уређивање чворова, постављање попуна и боја линија, па то ништа не ради онако како сам навикао! Зато сам ипак морао да чекам свлачење Inkscape-а и одрадим посао припреме објеката за ту анимацију за минут-два, уместо претходно изгубљених пола сата са корелом. И све то неби звучало занимљиво да до пре пет година нисам користио исти тај корел, додуше у верзији 8 :)

    У прилог томе, мој колега ми је набацио пре неког врмена како је некоме нешто требао да промени у M$ Word-у (иначе, одавно користи OOo), и каже да се крајње погубио у том Word сучељу јер многе ствари нису тамо где би требале да буду (опет навика).

    Ето исто тако је навикнутим на пиратски софтвер веома проблематично и напорно да изабере слободан софтвер.

  6. Баш, због овог што си горе написао Уркета, скоро па сваку апликацију коју ми препоручиш, звкенем на виртуелни Линкус. ООо, Инкскајпе…па покушавам једноставне ствари на одрадим на њима. Тако сам нпр. пар сличица за Кутлачу, сређивао у Инкскејпу, јер ме мрзело да инсталирам корел.

    Никако није добро кад се човек уколотечи, свака промена је добра, па чак и она лоша.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *