Inkscape 0.46 је међу нама

Најбољи слободан програм за обраду векторске графике Inkscape дочекао је реинкарнацију у верзији 0.46 са мноштвом новитета и побољшања.

Поздравни екран Inkscape 0.46 (локализован)

Шта је ново?

Од мноштва новитета издвајам само оне најинтересантније старим корисницима, а неће бити сувишне ни новајлијама.

  • Кантица са бојом (Paintbucket tool) омогућава фарбање изабраном бојом кликтањем на објекте оивичене путањом, попут појединачног бојења страница тродимензионалне коцке.
  • Алатка за деформисање објеката вајањем или фарбањем (Tweak tool) омогућава низ ефеката који се визуелно може применити на путању, изазивајући пти томе њено ширење, сужавање, назубљивање, гњечење и фарбање по принципу водених боја.
  • 3Д кутија (3D Box tool) је нова алатка за цртање, т.ј. прављење тродимензионалне кутије са паралелним или бесконачним осама. Ова алатка је коришћења за добијање новог уводног екрана програма.
  • Ефекти над кривама у реалном времену (Live path effects) је нови скуп могућности који чини могућим унифицирану измену облика изабраних објеката, било да се ради о једном или групи од више објеката.
  • Подршка за увоз PDF и AI докумената говори сама за себе. Сада је могуће уметнути PDF и AI документе у сам Inkscape документ.
  • Усидриви дијалози су још једна новина која ће олакшати организацију радног простора у програму јер омогућава спајање више дијалога и уградњу у сучеље програма, попут могућности виђене у програму CorelDRAW.
  • Тродимензионална аксонометријска мрежа је новина која омогућава изометријско цртање према мрежним линијама.
  • Вођице под углом од 45 степени су почетак имплементације вођица које се могу поставити под произвољним углом. Тренутно повлачењем са горњег одн. доњег и левог одн. десног дела усправног одн. водоравног лењира добијају дијагоналне вођице.
  • Претварање објеката у вођице је опција која омогућава прављење мређе вођица на основу ивица контејнера изабраних објеката.
  • База образаца (Stock patterns) омогућава фарбање попуне или линије објеката предефинисаним обрасцима (усправне, водоравне, дијагоналне штрафте или шаховска табла) који се произвољно могу допуњавати кориснички направљеним обрасцима (ставка „Објекат у образац“ у подменију „Образац“ менија „Обејкат“)
  • Бојекти се сада могу претворити у ознаке (ставка „Објекти у ознаку“ из менија „Објекат“) како би се поставили за чворове из дијалога за подешавање попуна и линија. Такође је исправљена грешка у непоштовању глобалне провидности објекта при рендеровању ознака.

Побољшања

  • Захваљујући Cairo библиотеци која се у новој верзији користи за рендеровање садржаја и другим оптимизацијама режим приказа контура (outline mode) сада и до 25% брже рендерује садржај, и што је још битније смањује употребу меморије у односу на претходну верзију 0.45 и до 50%.
  • Оптимизације у делу употребе филтера IIR (Infinite Impulse Responese) за замућења великог пречника, донеле су побољашања како у висококвалитетном приказу, тако и у извозу објеката које садрже објекте са замућењима (blur) у растерску слику, смањујући време потребно з извоз комплексних графика са доста ових ефеката са више сати на пар минута.
  • Убрзан је и одзив рендеровања приказа при померању ручки, објеката и платна, па је сецкање при раду са комплексним цртежима на великим увећањима сведено на минимум.
  • Сада је присутна и интерактивност при захтевнијим пословима, што се посебно односи на обавештавање корисника о стању неких догађаја који трају, како би се отклонио утисак „смрзавања“ програма (нпр. при снимању или извозу комплексних цртежа сада се приказује курсор који означава рад у позадини).
  • Низ основних филтера дефинисаних SVG спецификацијом сада се могу примењивати на објекте коришћењем новог дела програма за ове намене доступног из менија „Објекат“ (ставка „Основни филтери…“).
  • Раније експериментални ефекти смештени у менију „Ефекти“ (нпр. Генерисање Бар кôда) сада имају опцију приказа резултата у реалном времену.
  • Не треба заборавити ни низ ефеката које омогућава ImageMagick а који се унутар самог INkscape-а могу применити на увежене битмапиране слике.
  • Извоз у PDF и PostScript документе обогаћени су новим ставкама за извоз у ове формате помоћу Cairo библиотеке омогућавају квалитетнији приказ због извоза вектора уместо битмапа уколико је то могуће, као и примене компресије на PDF што даје компактније датотеке.
  • Поменућу још само да се сада увежени WMF цртежи могу уређивати, а такође је омогућен увоз CDR (CorelDRAW) цртежа верзије од верзије 7 до X4 (ове најновије) захваљујући UniConvertor-у. Ово је доступно само на GNU/Linux машинама на којима се већ налази инсталиран UniConvert.
  • Закључак и доступност пакета

    Овде сам изнео само мени најзанимљивије „ситнице“ које представљају новину или унапређење у новој верзији. Остале новине и унапређења, као и исправке грешака из ранијих верзија нисам помињао јер нити ја то све знам, нити би ме поткрпило пар сати писања свих њих. За више детаља од овде изнетих погледајте Release Notes 0.46.

    Корисници Ubuntu дистрибуције могу задовољно да протрљају руке јер се нова верзија већ налази у репозиторијумима, док ће остали (корисници дистрибуција Fedora и Debian, па и свемоћног Windows-а) морати да се стрпе или посегну за компајлирањем верзије за себе. А можда су у тренутку док ово читате пакети за нас „друге“ већ спремни… ко зна, слободан софтвер је чудо ;)

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

2 мишљења на „Inkscape 0.46 је међу нама“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *