VCS: софтвер без кога се може…

…али се не мора.

Пре неколико дана сам, у складу са потребом да извучем сличице из филма ради формирања „Contact Sheet“ матрице, написао Bash скрипту која то ради. Међутим, испрва нисам ставио информације о самом видеу (квалитет, трајање, димензије, кодеци и друге појединости), па сам узео да допишем и те функције. А онда сам наишао на „креативну блокаду“ узроковану удаљеношћу од конзоле због Федоре (која ме је „размазила“).

После више покушаја да смислим решење овог проблема, контактирао сам мог старог другара Гугла и он ми је препоручио да посетим VCS (Video Contact Sheet *NIX), што сам и урадио.

Тони Корвера је аутор VCS-а, програма довољно једноставног да би био мали (има мање од 10 KB), и чини га само једна Bash скрипта, а опет довољно моћног да понуди више од једне могућности. Да би радио у пуном сјају, потебно је на машини имати bc (конзолни „дигитрон“), GNU Bash, grep (штампа линија текста које одговарају задатом критеријуму), ImageMagick (сет алатки за конзолну обраду битмапа), mktemp (алатка за прављење јединствених назова датотека), MPlayer (треба ли опис?) и sed (уређивач стримова за филтрирање и измену текста).

VCS пружа низ могућности, од прављења матрице од произвољног броја слајдова, преко различитих режима слагања и боја позадине. Примере можете да видите испод, а аутор је обезбедио веома добар приручник о програму.

Ако вам сврха добијених слика није јасна, онда овај програм није за вас ;)

Farce of the Penguin (2007) - пуна величина слике Farce of the Penguin (2007) - умањена величина слике на 128px висине

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *