Шта кад Firefox екстензија откаже послушност?

Ако после инсталације нове верзије Firefox-а преко менаџера пакета ваше дистрибуције приметите да су неке екстензије отказале послушност и престале да раде, попут екстензија HTML Validator и Colorzilla, прво што ће вам бити посаветовано на странама аутора тих екстензија је инсталација пакета libstdc++-5. Међутим, ако су до надоградње екстензије нормално функционисале, онда није проблем у недостатку поменуте библиотеке, већ у поквареном Firefox-у који је упаковао дистрибутер.

Шта чинити? Преузмите последњу верзију званичног пакета Firefox-а, распакујте tar.gz пакет и ископирајте libxpcom.so, libxpcom_compat.so и libxpcom_core.so библиотеке из оригиналног паковања у /usr/lib/firefox, или где је већ инсталиран овај претраживач (нпр. у /usr/lib/firefox-2.0.0.1).

Подразумева се да сте пре овога искључили Firefox, па када га следећи пут будете покренули, екстензије ће напрасно поново да прораде. А ако не прораде, реинсталирајте њих, јер можда постоји новија верзија. У сваком случају, не може да шкоди ;)

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

4 мишљења на „Шта кад Firefox екстензија откаже послушност?“

  1. Nije ti baš pametno preuzimati pakete sa Development (odn. Rawhide) repozitorija. Ja imam i Firefox2 i T’bird2b2 instalirane iz generičkih tarball paketa koje sam preuzeo sa Mozillinih stranica (rpm paketi što sam dobio sa distribucijom sam ostavio zbog međuvisnosti sa drugim paketima). Ako imaš problema sa Mozillom i derivatima, posjeti hr.comp.softver.mozilla. Inače dosta posjećena grupa.

  2. Мени у Gentoo portage најновија верзија Лисице – 1.0.8 :(
    Ја скинуо тарбал (бинарну верзију) са Мозилиног сајта, распаковао га само и покренуо Лисицу и ради (2.0.0.1) ;)

  3. Koja??? Ajme… čak su i na RHEL-u 4.4 nadogradili na 1.5. Ne mogu vjerovat da Gentooaši nisu ažurni, ja mislio da je tamo sve najnoviji softver. Eto, pridruži se Urketu i mojoj malenkosti u „crvenkapičasti“ svijet ;)

Затворено за коментаре.