GNU GNUzilla

Као што вероватно предпостављате и знате, GNUzilla је магазин за популаризацију Слободног софтвера, ГНУ/Линукс и БСД оперативних система на српском језику, издаје се једном месечно у електронском PDF формату. Представља један од пројеката Мреже за Слободан софтвер (Free Software Network). До овог тренутка је објављено 16 бројева овог магазина, а један од „огледала“ се налази и овде на урошевић.нет. АЛИ!!!

GNUzilla је пре наше приче започети и замрли пројекат портовања Mozilla претраживача на Gtk+ графичку основу. Међутим, пре неколико година тај пројекат је потпуно замро па је екипа окупљена око ФСН-а одлучила да магазин назове управо ГНУзила. Ових дана је овај први пројекат поново оживео!

Оно што ми се ту не свиђа је то да, позивајући се на ГНУ, тај ГНУзила претраживач при првом покретању нуди увоз поставки (омиљених локација, полазне стране и других ситница) из Опере, али нема понуђених за Firefox, Seamonkey и Mozilla Suite!!!

А шта је то што га разликује од ових Мозилиних издања? Каже овако:

GNUzilla is the GNU version of the ever popular Mozilla suite. Its main advantage is an ethical one: it is entirely free software. While the source code from the Mozilla project is free software, the binaries that they release include additional non-free software. Also, they distribute non-free software as plug-ins.

Пар снимака овог претраживача који можете преузети одавде можете погледати на мојој галерији слика GNUzilla.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

3 мишљења на „GNU GNUzilla“

  1. Ovo mi deluje kao ništa drugo d GNU brandovani Firefox. Zanima me gde drži podešavanja i da li može da koegzistira sa „zvaničnim“ Firefox-om. I naravno, da li može da se skriptuje u Lisp-u ;o).

  2. E, ovo je najjači broj GNUzille što je do sada izašao. Stvarno sam oduševljen. Trenutno sam stao na 34. stranici, a do sutra ću valjda sve pročitati… nisam još do sada bio ovako zagrijan za čitanje i nisam ju još nikada pročitao od prve do zadnje stranice, ali ovaj puta vjerojatno hoću ;) Bravo cijeloj ekipi GNUzille, ovaj broj je stvarno pun pogodak i vrijedilo ga je pričekati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *