MIDIјашење

Дуго нисам писао, срамим се, ал’ шта ћеш, навика :) Ајмо даље.

Поновио сам се почетком јула „електронским уређајем за разговор на даљину“, илити мобилним телефоном Siemens A57. Пошто је то апсолутно нова област интересовања за мене (испала нека незаобилазна повољност па је набавка ишла по скоро багателној цени), а како волим да прилагођавам све што користим сопственим афинитетима, зажелех да уметнем неку мелодију и неку сличицу у овај телефон. Међутим!

Тражећи по нету мелодије и сличице, нашао сам неки домаћи сајт који наплаћује тридесетак динара за сличицу или мелодију коју шаље на СМС. Изабрао сам једну сличицу и одрадио трансфер (јебеш 30 динара). Међутим, није то баш оно што сам хтео, хоћу више и боље :) Даљим гуглањем пронађем „Меку за сличице“ Mr.TONES, али је зачкољица што и то шаљу само на СМС а нема слања на наше мреже. Прогуглам још мало (више!) и скапирам да овај мој телефон вари сличице у BMP формату. Поскидам тако око 600 најзанимљивијих сличица из мистерове базе једноставним превлачењем у Рокс прозор из Ватрене лије. Онда, пошто су те сличице транспарентни GIFови, изаберем мени најзанимљивије и пребацим у одговарајући формат за мој телефон. Али, онда настане проблем. Како да умувам слику у телефон а немам дата кабал. Рационалним размишљањем смислим сјајну ствар – направићу свој W@P сајт :)

Даљим гуглањем пронађем основну структуру једног WMLа и направим urosevic.net/wap, спакујем тамо сличице и покушам преко телефона да вепујем један лого, кад оно ради. И тако напакујем дватесетак сличица у телефон. Онда ми падне на памет да хоћу своју дечицу уместо „чувара екрана“, па данас направим и ту сличицу и спакујем у телефон (слику на којој се види како то изгледа ставићу накнадно, ако не заборавим :).

И питате се вероватно какве сад све ово везе има са називом овог записа? Па поред сличица, хтео сам и музикицу, али бесплатно бре. Пронашао сам на торентима неки програм за конвертовање обичних MIDI датотека у полифоне мелодије за телефоне, изабрао сам неколицину мелодија и пребацио их те окачио на urosevic.net/wap/midi и опет веповањем убацио у телефон. Дакле, ето ту се догађа почетак поменутог MIDIјашења.

Наиме, пар година уназад сам повремено пожелео да чујем по који MIDI на Линуксу, али ми баш и није полазило за руком. Јесте ту био TiMidity++, али је то софтверско решење које има мало кашњење. Проблем постоји у томе што Creative SoundBlaster Live! нема банку звукова на себи већ мора да се напуни неком банком. Данас се заинатим и гуглањем (поново :) пронађем решење. Наиме, треба картицу напунити банком 8MBGMSFX.SF2) помоћу програма sfxload. После тога се у Kmid-у подеси одговарајући слот (у мом случају је то Emu10k1 WaveTable Emu10k1 Port 0 ALSA device) и онда то ради – свира.

Можда сам осакаћено објаснио како се ово ради, али баш детаљно је објашњено овде, па ако кога занима нека чита до миле воље.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

2 мишљења на „MIDIјашење“

  1. Па није ТајмидитиПљусПљус тако лош… Ја сам га користио без икаквог „кашњења“ још давне 1999 на П2 на 400 мегахерца…

    Оно што је теби сметало је сигурно лоша „банка звукова“, а за то сам користио сјајну eawpatches у то време (и тада сам довлачио 30мб са веба ;)

    А што се тиче WAP-а, могао си и без тога: само си требао да користиш директне http везе и да преузимаш сличице и музику непосредно ;-)

  2. Ма нема везе. Најбитније је да ради :) А банке инструмената, има их гооомила на нету. Мораћу да нађем неку још квалитетнију са реалним семпловима :) Мада, оне умеју да достигну и по 100MB, али, битанје квалитет репродукције и веродостојност звукова :)
    А за веповање, ко ће да куцка толике кобаје кад могу „кликом” на линк у страни да скидам :) А и не могу све одједном да скинем, него кад ми шта затреба, па овако имам онлајн контејнер :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *