Broj do deset (život je lep)

Mnogo stvari se događa u kratkom periodu svakog čoveka; neke su dobre, neke loše. I obično veći uticaj na raspoloženje i život imaju one loše: duže se pamte, više bole, više se obraća pažnja na njih. I obično su to sve sitnice koje nam se učine velikim stvarima. I onda bole. A čovek je sam tvorac svojih problema, a uvek očekuje da ih neko drugi reši. Do tada se prepušta nepotrebnom opterećivanju i prepuštanju lošem raspoloženju, depresiji. Postaje psihički bolestan. Ali to tako ne ide.

Treba dobro razmisliti o nastalom problemu, razumno i bistra uma. Ali depresivan čovek ne ume zdravo da razmišlja. Zato je na prvom mestu neophodno “brojanje do deset”. Zaboravi stvarnost i mesto na kome živiš, preseci brigu i umorne misli, za trenutak se usredsredi na nešto lepo, ukoči depresiju, zaboravi na brigu i reci sebi “život je lep!”. Razmisli, da li je potebno toliko brinuti oko svakodnevnih sitnica, i da li se to može rešiti na neki veseo način. Verujem da može.

Kad te iznerviraju, stani, zažmuri i broj do deset. Osmehni se i pređi preko toga. Misli na svoje zdravlje i svoj život.

Kad ti se dogode ružne stvari, prestani da razmišljaš o njima i misli na svoj život i deo njega koji ćeš posvetiti drugima, radi zabave a ne radi tuge. To ume da leči i odagna negativnu energiju. A o problemu razmisli u veselju, podeli ga sa drugima, lakše ćeš ga rešiti i manje će te boleti.

Pre nekoliko dana sam došao u situaciju da zbog nemogućnosti da ispravim lošu situaciju, zaplačem. A onda sam zastao i pomislio “Ma nije smrt zavrat. Prihvatiću ovo kako je već urađeno, ima stvari koje stvarno mogu da bole u poređenju sa ovim.”. I posle toga mi je bilo super. A stvarno, banalnost zbog koje se čovek na trenutak oseća ubijeno, sve drugo oko njega mu je krivo zašto je to tako ispalo, počne da mrzi i sebe, i sve to zbog gluposti koja nije vredna toga.

Najteže je zaboraviti i zanemariti ikakav problem, ali je u istovremeno i najpotrebnije, jer svaka stresna situacija koja potraje, nadovezuje se na svoju bujnu podlogu u nama i jednog će dana prerasti u revoluciju, koja obično bude malo bolesna. Da bi ste to izbegli, izbrojte do deset zaboravljajući problem, govorite sebi “život je lep”, i već sledećeg dana će sve biti bolje i manje bolno. A život lepši.

Zato, na svaku ružnu reč odgovorite osmehom, ne zaboravite da u svakom trenutku osmeh zadovoljnog čoveka ne sklanjate sa lica. Mislite o dobrim, lepim i pozitivnim stvarima. Ljudi će vas ponekad čudno gledati i misliti da ste skrenuli, ali ne obazirite se na to. Oni su ti koji idu krivim putem. Osmehnite se i recite im “Život je lep!”.

Autor: Aleksandar

Samostalni veb programer. Dugogodišnje iskustvo u razvoju veb softvera korišćenjem WordPress, PHP, jQuery, HTML5, CSS3 (SASS/LESS).

1 mišljenja na „Broj do deset (život je lep)“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *