MPlayer и TTF фонтови

Након предпоследње надоградње система добављен је и нови пакет MPlayer у верзији 1.0rc1-rpm.livna.org-4.1.1. Међутим, након тога престало је да ради подешавање за избор TTF фонта за приказ титлова и OSD информација.

Наиме, уместо уобичајеног Myriad Pro Cond (који је додуше OpenType али ради), који сам ископирао као ~/.mplayer/subfont.ttf, почео је да се појављује подразумевани sans-serif фонт система (DejaVu Sans) што ми никако не одговара јер су слова преширока а навикао сам да имам висока а уска слова у преводима. Дакле, то изгледа овако:

MPlayer + Sans

После безуспешног покушаја да у ~/.mplayer/config-у променим подразумевани фонт у било који други навођењем апсолутне путање до TTF датотеке, поставио сам питање на FedoraForum и тамо добио савет да погледам MPlayer документацију (ко би се тога сетио :)). И, тамо видим да ако је MPlayer компајлиран са подршком за fontconfig онда не ферма поставку фонта по датотеци већ се мора задати назив фонта по fontconfig-у. Дакле, уместо да опција -font гађа на датотеку, треба да показује на ‘Myriad Pro Cond’.

Када је у питању GMplayer, треба у подешавању програма поставити уместо путање до TTF датотеке одговарајући назив фонта, као што је показано на сликама:

GMplayer Font Config, step 1 -> GMplayer Font Config, step 2 -> GMplayer Font Config, step 3

После овога, све је прорадило као и пре, са фонтом који сам навикао да видим у титловима.

MPlayer + Myriad Pro Cond

На снимку је филм The Italian Job (2003) са титлом који сам почео да сређујем пре… годину дана (и још нисам завршио).

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

10 мишљења на „MPlayer и TTF фонтови“

  1. Што би рекли „dear lazy-web“, знаш ли како у Mplayer-у титл могу да спустим испод филма у приказу преко целог екрана? Да ли је то уопште могуће?

  2. Meni od prvog dana pokazuje na datoteku arial.ttf i nikad problema.

    [igor@localhost ~]$ rpm -q mplayer
    mplayer-1.0-0.69.rc1.lvn6.i386

    U svakom slučaju, imat ću ovaj savjet na umu ukoliko iskusim isti problem, hvala.

  3. Како ја видим, ти имаш претходни пакетић… а можда и грешим :) Углавном, задњи MPlayer из Livna репозиторијума је укомпајлиран са подршком за fontconfig. Погледај да ли је и твој са

    ldd mplayer | grep fontconfig

    (ово сада пишем напамет јер немам Линукс при себи да проверим :) )

  4. rpm.livna.org/fedora/6/i386/repodata/repoview/M.group.html kaže ovo:

    mplayer-1.0-0.69.rc1.lvn6: Movie player playing most video formats and DVDs
    mplayer-doc-1.0-0.69.rc1.lvn6: MPlayer documentation in various languages
    mplayer-fonts-1.1-4.lvn6: Fonts for MPlayer
    mplayer-gui-1.0-0.69.rc1.lvn6: GUI for MPlayer

    Ovo je iz development stabla:
    mplayer-1.0-0.69.rc1.lvn7.i386.rpm
    (ovo lvn7 pretpostavljam da je za F7)

    U testing nema ništa. Izgleda da stvarno imam najzadnju inačicu. Čudno da tebi stvara probleme a meni ne. Možda ga muči što pokrećeš open type font (mada ne bih rekao). Stvarno mi ne pada ništa inteligentnije na pamet. Inače, Livna zna povremeno pustiti pokoji buggy paket pa je možda do toga. Nedavno su pustili buggy ffmpeg paket koji je onemogućavao da se Mplayer pokrene i ne vidim da su bug popravili (doduše, radilo se o mrtvom symlinku pa nije bilo teško popraviti bug, ali opet…)

  5. @Goran Rakić: Наравно да знам, и да је могуће :) Промени видео излаз. Када се за видео излаз постави SDL, онда се користи цео екран за постављање OSD-а, док се код осталих видео излаза користи само површина коју захвата видео стрим.
    Једино је проблем што код SDL-а престаје да ради миш у режиму приказа преко целог екрана… у ствари, то сам примећивао док сам бацао слику на ТВ а ја радио на компу. Ако користиш само комп за гледање, онда ти неће сметати то ограничење :) И што је најбоље, чини ми се да SDL даје најфенси изглед слике на екрану, са ефектом хоризонталних ребара :)

    @Igor: Немам појма, ових дана нисам нешто претерано гледао у надоградње, али ћу чим будем био мааало докон ;)

  6. Данас сам отворио mplayer man страницу и тамо приметио филтер „expand“. Сада срећно користим mplayer уз: „-vf expand=0:-60:0:0 -subfont-text-scale 3“ поред стандардних -sub и -subcp аргумената.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *