Како да сачувате неку нову Нокија мелодију

Ако сте и мало у току са догађајима на тржишту мобилних телефона, па још преферирате Нокију или се пак сладите пророчанствима да ће иста пропасти (само се не зна кад), онда сте 100% чули да је компанија Нокија покренула такмичење за нову мелодију звона (енг. ringtone) са новчаном наградом у висини од 10.000 америчких долара за аутора најбоље нове мелодије која ће се чути са нових модела телефона у 2012. години и заузети своју позицију у Ови продавници и корпорацијском блогу Brand Book. Али, то није све! Још пет најбоље пласираних добиће по 1.000 зелембаћа и њихове ће се мелодије наћи у Ови продавници.

Право учешћа на такмичењу имају сви људи који пошаљу своју звучну креацију, а преслушавање и гласање се обавља на адреси nokiatune.audiodraft.com.

http://www.youtube.com/watch?v=jjM6fMD0eFI

Добро, а како да сачувате мелодију?

Преслушавате преко хиљаду пријављених мелодија и нека вам се допадне. Пожелите да је сачувате, АЛИ!!! нигде нема дугмета за чување мелодије (тзв. download). Не помаже ни десни клик јер нема ставке „Сачувај везу као…“. Међутим, није све изгубљено ;)

Рецимо да користите Линукс и Кром(ијум) веб прегледач (као ја). Процедура је једноставна и своди се на копирање датотеке из кеша, уз промену назива и додавање одговарајуће екстензије. Дакле, идемо редом:

Први корак: отворите „фајл менаџер“ (Krusader, Nautilus, Dolphin, MC или који већ користите).

Други корак: пређите у директоријум ~/.cache/chromium/Default/Cache (предпостављам да већ знате како да укључите приказ скривених датотека у програму који користите за управљање датотекама).

Трећи корак: поставите детаљни приказ списка датотека тако да се виде величина и датум, а потом активирајте сортирање датотека по датуму.

Четврти корак: на страници nokiatune.audiodraft.com започните репродукцију неке мелодије.

Репродукција мелодије на страници Nokia Tune Remake
Репродукција мелодије на страници Nokia Tune Remake

Пети корак: у случају да се та мелодија први пут репродукује, у списку ће се између последње измењених датотека data_0, data_1, data_2 и data_3 појавити још једна датотека са називом у формату f_000000 (само што код вас неће бити шест нула него неки други број). Е, та датотека величине од 100 KB до 1 MB заправо је „емпетројка“ мелодије коју желите. Једноставно је ископирајте на неко друго место, дајте јој смислени назив и додајте наставак .mp3.

У случају да желите да сачувате мелодију коју сте раније преслушали, како је она раније кеширана налазиће се негде у гомили датотека због чега препоручујем да пред четврти корак испразните кеш и рестартујте Кром(ијум), па тек онда почнете са преслушавањем мелодија.

Мрзи вас да све ово радите?

Ја сам потрошио пар десетина минута да поскидам стотинак најбоље оцењених мелодија од којих ми се неких 70% баш-баш свидело. Слободно се послужите овим пакетом од непуних четрдесетак мегабајта емпетројки, можда је тамо баш она мелодија која се и вама допада.

Мелодије са четири звездице
Мелодије са четири звездице

Јесте, обесио сам архиву на FileServe зато што ми Box.net не дозвољава да окачим оволику датотеку за Џ.

Објављено од стране

Александар

Самостални веб програмер. Дугогодишње искуство у развоју веб софтвера коришћењем WordPress, PHP, jQuery, HTML5, CSS3 (SASS/LESS).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *