LibreOffice 3.4.0 + Ubuntu 11.04

Првог јуна је Oracle донео одлуку да пројекат OpenOffice.org поклони фондацији Apache која ће наставити даљи развој овог канцеларијског пакета у свом инкубатору.

Три дана касније, 3. јуна фондација Документ објавила је „супарнички“ пакет LibreOffice у верзији 3.4.0.

Као што вам је вероватно познато, Ubuntu 11.04 Natty Narwhal већ долази са LibreOffice пакетом али у верзији 3.3.2 која је била актуелна стабилна верзија у тренутку објаве Натија, а у ризницама софтвера још увек нема верзије 3.4.0 за надоградњу која осим поправке значајног броја грешака доноси и бољу интеграцију у окружење и Unity (који ја иначе на користим).

LibreOffice 3.4.0: главни прозор и информације о програму
LibreOffice 3.4.0: главни прозор и информације о програму

Како да инсталирам LibreOffice 3.4.0 на Ubuntu 11.04 Natty Narwhal?

За овај поступак који ћу описати потребно је основно познавање терминала, т.ј. куцања на тататури, као и знање сопствене лозинке због употребе наредбе sudo ;)

Рецимо да користите 64битни Убунту (као и ја), и да сте можда урадили надоградњу са 10.10 па су заостали и OpenOffice и LibreOffice 3.3.2, прво треба уклонити све пакете са рачунара на следећи начин:
sudo apt-get remove openoffice*.*
sudo apt-get remove libreoffice*.*

Након овога ћемо да преузмемо одговарајући пакет LibreOffice 3.4.0 и пакет за лаокализацију на српски командама:

wget http://download.documentfoundation.org/libreoffice/stable/3.4.0/deb/x86_64/LibO_3.4.0_Linux_x86-64_install-deb_en-US.tar.gz
wget http://download.documentfoundation.org/libreoffice/stable/3.4.0/deb/x86_64/LibO_3.4.0_Linux_x86-64_langpack-deb_sr.tar.gz

Да би ове пакете уопште инсталирали, распаковаћемо их командама:

tar -xvf LibO_3.4.0_Linux_x86-64_install-deb_en-US.tar.gz
tar -xvf LibO_3.4.0_Linux_x86-64_langpack-deb_sr.tar.gz

Остало је још да инсталирамо DEB пакете који се налазе у новодобијеним директоријумима куцањем следећих наредби:

cd LibO_3.4.0rc2_Linux_x86-64_install-deb_en-US
sudo dpkg -i DEBS/*.deb
sudo dpkg -i DEBS/desktop-integration/*.deb
cd ../LibO_3.4.0rc2_Linux_x86-64_langpack-deb_sr
sudo dpkg -i DEBS/*.deb

Ако сте навикли да LibreOffice покрећете наредбом libreoffice, можете још да додате један симболички линк на нови назив извршне датотеке libreoffice3.4 извршавањем следеће наредбе:

sudo ln -s /usr/bin/libreoffice3.4 /usr/bin/libreoffice

Наравно, ако желите пуну елеганцију завирите у одељак „Канцеларија“ менија окружења, и одатле покрените жељену компоненту Либреофиса.

Покретање Либреофис програма из менија окружења
Покретање Либреофис програма из менија окружења

Мале тајне великих мајстора терминала ;)

Да ли сте знали да на Линуксу не морате ручно да куцате команде у терминалу ако већ имате текстуалну верзију команди у неком документу или на вебу? Једнсотавно селектујте мишем сет команди које би иначе куцали ручно и на место у терминалу где би иначе започели куцање кликните средњим тастером миша (точкићем) и цела изабрана синтакса наредби ће бити пренета у терминал!

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

4 мишљења на „LibreOffice 3.4.0 + Ubuntu 11.04“

  1. Hoćeš da kažeš da fondacija nema svoju PPA riznicu sa LibreOfisom unutra na Lančpedu (ppa.launchpad.net), nego korisnici treba da se zlopate sa preuzimanjem arhiva svaki put?

    To je suprotno Linuks , Debijan i Ubuntu filozofiji, gde postoje PPA riznice programa koje mogu da održavaju nezavisni timovi ili pojedinci i tim se omogućava
    da kada se takav „izvor“ progama doda, programi se AUTOMATSKI UNAPREĐUJU (svi programi) čim dođe unapređenje u riznici programa ili glavnoj riznici distribucije.

    Znam da i OO.org isto ima svoja izdanja i da prima prijave o greškama samo za ta svoja izdanja a ne ona po distribucijama, ali deluje mi vrlo glupo da se zanemare mogućnosti koje imaju distribucije koje ljudima olakšavaju život.
    I onoga trenutka kad se u riznici osveži program, olakšava se život svim hiljadama ljudi koji će je odatle preuzeti automatski sa dva klika, tome riznice i služe a ne da se unosi kobasica svaki put za noov izdanje.

    Zato korisnici obično koriste ono što im dolazi u okviru distribucije i ne osvežavaju dok sama distribucija ne osveži, što je šteta za razvoj. (Ali verovatno blagoslov za poslovne korisnike).
    https://launchpad.net/~libreoffice/+archive/ppa

    1. Hoćeš da kažeš da fondacija nema svoju PPA riznicu sa LibreOfisom unutra na Lančpedu (ppa.launchpad.net), nego korisnici treba da se zlopate sa preuzimanjem arhiva svaki put?

      Не, хоћу да кажем да опет не читаш но што је написано :P

      а у ризницама софтвера још увек нема верзије 3.4.0 за надоградњу

      Значи, ризница постоји, али још увек није спреман пакет нове верзије. Кад једног лепог дана буде доступна та нова верзија, они који користе PPA добиће освежење „у лету“. Ја и мени слични хоћемо ново одмах, због чега морамо да се поиграмо терминалом и са неколико кликова мишем ;)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *