Inkscape 0.48: About screen

Inkscape 0.48: Здраво свете!

Након девет месеци развоја објављено је издање 0.48 слободног мултиплатформског програма за обраду векторске графике Inkscape.

Главне новине које ово издање доноси су нова алатка „спреј“, истовремено уређивање више кривих, суперскрипт и сабскрипт код алатке за уређивање текста са све нових опција на траци поставки за нумеричке поставке кернинга, ротације и других параметара текста. Ту је и неколико нових додатака за веб програмере и први пакет профила распореда елемената сучеља.

Inkscape 0.48: About screen
Inkscape 0.48: About screen

Истовремено уређивање више кривих

До сада је рад на кривама (Node Tool) било могуће само за један изабрани објекат, али од овог издања могуће је истовремено радити на више изабраних објеката.

Алатка за текст

Прво што упадне у очи када се изабере алатка за текст (Text Tool) у новом издању је комплекснија трака поставки. Наиме, ранији избор фонта и основног форматирања сада су допуњени пољима за пребацивање изабраног текста у суперскипт или сабскрипт, дугмад за избор хоризонталног или вертикалног текста (два дугмета на крају траке), те поставке нумеричке вредности за следеће параметре текста:

  • размак између линија текста
  • размак између карактера
  • размак између речи
  • хоризонтални кернинг
  • вертикално померање текста
  • ротирање текста

Спреј

Као што и само име наговештава, алатка „Спреј“ (Spray Tool) омогућава „прскање“ једним или групом објеката по радном листу, уз примену предефинисаних карактеристика величине захватног поља, количине објеката, ротације, промене величине, расипања и фокуса прскања обејеката.

Звучи конфузно, али видео приказ говори више од хиљаду речи.

Ортогоналне повезнице

Алатка за прављење повезница (Connectors Tool) сада може да произведе и ортогоналне повезнице које су сачињене од хоризонталних и вертикалних линија спојених под правим углом (дакле, не иду дијагонално).

Прилагодиво сучеље

Прва имплементација прилаготивог сучеља (Adaptive UI) доноси могућност избора начина распоређивања објеката сучеља (траке за поставке алатки, пријањање и др.). Програм предлаже најбољи распоред објеката сучеља на основу препознате резолуције екрана, што уме да буде од користи код употребе на преносним рачунарима који имају „широке“ екране.

JessyInk

Од нових проширења која долазе у пакету истакао бих додатак JessyInk намењен прављењу презентација уз помоћ JavaScript и SVG датотеке. Препоручујем да погледате видео упутство за употребу којe је приредио Heathenx.

Толико за овај почетак…

… а за прегршт других новитета и побољшања прелистајте Inkscape 0.48 Release Notes ;)

Заборавих да додам, вероватно ћете приметити да локализација на српски језик није комплетирана. Разлог овоме је што за девет месеци нисам нашао жеље и времена да ажурирам нешто преко 600 низова. И зато, помоћ је више него добро дошла ;)

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

11 мишљења на „Inkscape 0.48: Здраво свете!“

  1. @SadClown: Хм, имаш ли неки конкретан пример како би то требало да изгледа? Предпсотављам да не мислиш на маркере (стрелице, куглице, маказице, и сл.), стил линије (испрекидане, тачкице), дебљину, стил завршетка (заобљени/засечени/прав)?

  2. Zapravo, upravo sam mislio na stil linije, stil završetka… Ali definisan od strane korisnika. Fazon – napravim neki shape i kažem: „E, hoću ‘vakvu liniju“. Tu mogućnost imaju i Corel i Illustrator. Pre 7, 8 meseci sam se igrao sa Inkscapeom i to NISAM uspeo da nađem.

  3. Dadada, jeste, probao sam i to, ali meni baš i nije davalo zadovoljavjuće rezultate. Mislim, uvek možeš naći način da dobiješ rezultat koji želiš, ipak je to samo crtež, ali neki načini su teži, a neki lakši. A klasičan custom line shape kao na onom linku zaista smatram neophodnim.

    Jbte, zatrovah ti blog post xD

  4. @SadClown: Конструктивна дискусија :)

    Знаш шта је фазон, ако је неко предложио то што имају корел и илустратор, онда ће неко и да развије такву опцију. Ако нико није предложио, онда је нико и нема у виду. Углавном, панел са листом „корисничких четкица“ би имале смисла каа би се програм користио и за „малање“. Илустратор је веома сродан фотошопу, па отуда међусобна размена могућности.

    Можда и буде, ко зна :)

  5. Мене интересује да ли постоји могућност промене језика у самом програму, и како то одрадити. Раније издање 0.46 сам имао на српском, 0.47 нисам могао никако пребацити, а ово последње 0.48 ми се отвара на хрватском. Да не буде забуне све ми је подешено на Serbian Cyriliyc.

    Поздрав

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *