Хардверска дефрагментација хард диска

Ово упутство сам добио од другара, па га и ја делим са свима вама. Можда некоме буде од користи… да убије… слободно време… и још по нешто ;)

Мој стари хард диск са 100 €
Мој стари хард диск са 100 €

Поправка хард диска

Хард диск се веома брзо фрагментише. Оно што се дешава је да малецне јединице и нуле постану превише измешане и диск постане спорији. Да би се диск вратио на оригиналну брзину, неопходна је дефрагментација.

Постоји више софтверских алата да се ово одради, али је ипак најефикаснија хардверска дефрагментација. Да бисте ово одрадили, потребно вам је само основно познавање рачунара. Ево и упутства корак по корак.

1. Извадите хард диск

Почните тиме што ћете хард диск извадити из рачунара (ако не знате како се то ради, престаните са даљим читањем текста, пошто је ваше знање ипак испод неопходног минимума). Кад извадите диск, немојте да се изненадите што не изгледа као CD (иако се зове ДИСК).

Вађење хард диска
Вађење хард диска

2. Отворите поклопац

Сада треба да отворите поклопац хард диска, да бисте могли приступити његовој унутрашњости и да бисте могли да преконтролишете механизам.

Отварање хард диска
Отварање хард диска

3. Вађење плоча

Следећи корак је вађење самих плоча унутар хард диска. Овде је често потребно применити силу, али ако их подупрете са пар шрафцигера, требало би да испадну прилично лако.

Вађење плоча
Вађење плоча

4. Узмите плоче

Када се плоче коначно олабаве, извадите једну по једну, држите их у редоследу скидања и немојте да их помешате. Ако на рачунару имате инсталиран Виндоуз, сам оперативни систем се налази на горњој плочи. То ћете лако препознати по томе што је та плоча приметно тежа од осталих. Ако користите Линукс, тада наравно све ово ни не треба да радите

Узимање плоча
Узимање плоча

5. Извадите тешке делове

Произвођачи опреме често и пуно варају и стављају тешке металне делове у хард дискове. Разлог за то је што је тада диск тежи и купац може да помисли да је већи него што заиста јесте. Нпр, стари диск од 2 GB коме је додато само 100г метала може да вас наведе на то да је у питању диск од 100 GB. Да би се избегле овакве забуне, слободно одстаните металних делова колико год можете и баците их.

Вађење тешких делова
Вађење тешких делова

6. Уклоните електричну трзалицу

Сада је на реду уклањање стварчице која чита ваше податке, електричне „трзалице“. Она изгледа скоро као ручка код грамофона, али нема иглу. Има контакте који належу на површину плоча. Када испод главе пролети „1“, глава мало поскочи и пошаље електрични сигнал за јединицу (слично морзеовом коду). А кад наиђе „0“, једноставно је игнорише.

Вађење електричне трзалице
Вађење електричне трзалице

7. Очистите трзалицу

Трзалица понекад постане прљава, углавном услед спам е-маил порука и вируса. Да би поново блистала, једноставно искористите четкицу за зубе на коју ставите мало уља за подмазивање (чиме ћете уједно и подмазати трзалицу). На крају, немојте да заборавите да четкицу и оперете, пошто подаци немају нарочито добар укус…

Чишћење трзалице
Чишћење трзалице

8. Почните дефрагментацију

А сада главна ствар – дефрагментација података. Као што сви знате, све „1“ и „0“ су у ствари мали покретни магнетићи на диску. Пошто је проблем практично у томе што на диску постоји својеврстан застој у саобраћају, све што треба урадити је да магнетиће поново доведете у ред.

Најбољи начин за то је употреба обичног звучника (по истраживањима стручњака, за оптималан ефекат је потребно узети ауто-звучнике од 40 W). Плочу пажљиво поставите на врх звучника и пазите да не направите неки нагли покрет, да магнетићи не би „полудели“.

Почетак дефрагментације
Почетак дефрагментације

9. Нека се плоче окупају у магнетизму

Плочу оставите да стојина звучнику довољно дуго да би се сви магнетићи поставили на своја места. За то је довољно око 10 минута.

Купање у магнетном пољу
Купање у магнетном пољу

10. Очистите плочу

Након дефрагментације, веома је важно да се површина диска темељно очисти.

Чишћење плоче
Чишћење плоче

11. Исполирајте плочу

Обавезно уклоните све отиске прстију са плоче, тако да површина буде сјајна и чиста. За то користите само најбоље детерџенте на тржишту, по могућству оне прилагођене рачунарским компонентама.

Полирање плоче
Полирање плоче

12. А сад мало попрскајте

Када добро очистите плочу, треба ставити заштитни слој. Препарат мора обавезно бити антистатички, иначе ће се површина веома брзо испрљати. Цео овај поступак треба, наравно, поновити за све плоче унутар диска.

Антистатичка заштита плоче
Антистатичка заштита плоче

13. Склопите све

Плоче поређајте назад у диск у обрнутом редоследу од оног у ком сте их скидали и након тога вратите остале делове (осим оних које сте бацили).

Склапање диска
Склапање диска

14. Зашрафите

Када све склопите, зашрафите горњи поклопац.

Зашрафљивање
Зашрафљивање

15. Уклоните вишкове

Ако након склапања приметите да неке плоче вире из диска, не бојте се, није ништа страшно. Једноставно искористите сечице и решите проблем. Изгубићете нешто простора на диску, али бар нећете морати поново да га састављате.

Уклањање вишка делова
Уклањање вишка делова

Ето, је л’ да да није било тешко? Сада имате практично нови диск и много бржи рачунар.

П.С. Ако сте се питали зашто су неки делови плоча шаренији од других, у питању је простор на коме се налазе слике.

Одрицање од одговорности

Ја, као власник и аутор блога „Записи“, одричем се сваке одговорности у случају да пратећи ово упутство, неким пуким случајем, изгубите битне податке које сте годинама пажљиво чували на дефрагментованом хард диску.

Верујем да се од одговорности одриче и аутор упутства — не знам ко је човек, али свака му част на идеји и реализацији! У карактеристикама изворног документа пише да је документ направио Владимир Крнајски 17. фебруара 2009.

Ако никакве користи од овога, бар сам се добро насмејао :)

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

28 мишљења на „Хардверска дефрагментација хард диска“

 1. Detaljno i profesionalno, kao i svaki put.. :D…E, da ne zaboravim, a jel radis to za pare, imam jedan od 1TB da ti donem da mi derasparcas posto se malo zabagovao…“Disk usporava, uskoro ce biti pun“ :D

 2. @mustrabečka: Ја нисам ишао толико далеко, али сам један Conner од око 500 MB (био на фајл серверу на послу и отказивао рад сваких пет минута) скинуо поклопац, издувао прачину _дувањем_, вратио поклопац, и он радио док су се пребацили подаци на други диск. Ал’ томе има 10 година :D

  @Miloš: Није ово првоаприлска шала, ово су „зимске чаролије“. Да убију време они што не излазе на снег ;)

  @BRANKKO: Да л’ ми верујеш да ми дође жао што ја нисам смислио ово, или нешто овако фантастично :)

  @fatboyslim: Е да, радим ово за паре, само кошта к’о „Светог Петра кајгана“. Чак сам скупљи него оне фирме што повраћају податке са оштећених дискова. Ал’ бар после имаш дефрагментисан и подшишан хард са антистатичком заштитом која спречава појаву вируса :D

  @Marija: Добро је! :) Кад год видиш да се неко „ограђује од одговорности“, немој то ни да радиш ни да користиш (мање ће те болети глава) ;)

  @BRANKKO: Ееее, имам сјајну подлогу (за десктоп :D ) са том тематиком, фоткао давно а никад употребио :) Па, ако оћеш да секираш очи, реци да обесим на нет ;)

  @Brane Jovanović: Бране, ти си жив?! :) Ценим да је први корак сасвим довољан :) Ако не знаш да извадиш хард из машине, онда вероватно ово и нећеш радити (@Марија је светли пример тога), а ако знаш да га извадиш, онда такође знаш да је ово зајебанција :) Па још црвеним словима „ограда од одговорности“ (илити „дисклејмер“) ;)

 3. Такође сам имао једном више среће него памети. Quantum од 17ГБ је наједном престао да се види на рачунару, а из његове утробе чуло се необично метално лупање. Како год да сам га окретао, рачунар га није очитавао. Отворио сам га, буквално „продрмао“ главу, затворио и најнормалније прекопирао податке са диска који се сада, ако се изузме понеко „цангр“ сада сасвим пристојно понашао. Тако да, у свакој шали има и помало збиље. Данас ми не би пало на памет да радим ишта слично.

 4. Izgleda da nece nesto???
  Otvorio sam lap top i skinuo hard po ovim uputsvima. Sve sam radio kao na slikama , ali kad sam vratio, nesto nece da mi radi komp
  Ne znam sta mu je?
  Da li mozes da napises jos koje uputstvo?
  Moracu podrobnije da uradim ponovo ,mozda ce proraditi???

 5. @Горан Ракић: Младост, лудост :)

  @Ketchua: Па да, највећи проблем је што код Линукса фајл систем сам решава проблем фрагментације :D

  @Ominotago: Трудим се, хвала :)

  @zsteva: А, овај, ти си зстево помешао јединице за величину и брзину ;) Ал’ нема везе, тај диск није компаКтибилан са овим упутством :)

  @Deda: Деда, немој да ме плашиш! Ово упутство није компаКтибилно са дисковима из лаптопа, само из десктопа :D

 6. Ovo je odlicno, i evo radi perfektno, samo bih dodao da bi trebalo pre sklapanja diska isti istrljati finom smirglom i namazati mašću (preporucujem onu za 100.000 km) lepše radi i manje se čuje posle.

 7. Ма какав Линукс! Виндоуз 7 је потпуно компатибилан са овом методом јер су Мајкрософтови инжењери пројектовали софистицирани сервис „invitation“ за управљање језгром хардверски дефрагментованих дискова. Употребом ове опције постижу се евидентна побољшања перформанси овог оперативног система немерљива бенчмаркинг алатима!

  Права је штета што користим Линукс :D

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *