Пакао уживо

Користим пријатно јутро пред почетак још једног пакленог дана да покушам схватити зашто у Србији не постоји ванредно стање због тропских врућина.

Иако проглашење ванредног стања не би допринело снижавању температуре ваздуха, напољу и унутра, свакако би омогућило запосленим лицима да цео дан проведу на пријатниујем месту уместо под директним ударом сунца на терену и у неклиматизованим радним просторијама. Школе сада не раде па за школску децу обавеза не постоји, али зато раде вртићи који нису климатизовани, па су мала деца у обавези да се кувају заједно, јер родитељи морају да раде.

Данас је најављена максимална дневна температура 39 ºC, исто толико за сутра, а за прекосутра се најављује расхлаљење – само 38 ºC! Питам се, колико ли је права температура ако је у хладу пре два дана у мојој фирм, значи на отвореном у природном окружењу, измерено 43 ºC. Колико ли је тек ван тог хлада, на асфалту између бетонских зграда!?

Према правилима Светске здравствене организације елементарну непогоду представља и температура од 35 ºC у току више дана. Но, у Србиј и не постоји основ за увођење ванредног стања, како каже министар рада Расим Љајић за Б92:

Констатовали смо да ово, ипак, није стално климатско стање и да у овом тренутку нема основа за увођење ванредног стања, јер то онда подразумева и читав низ других активности и мера које би морали предузети, а које изискују и велика финансијска издвајања.

Треба ли посебно помињати да је оваква изјава проистекла на основу проучавања „Законом о спречавању последица елементарних непогода“ из далеке 1972. године (фосил од пре 35 година!) којим су обухваћене само поплаве и земљотреси, али не и врућине. Лоптица се пребацује на МУП Србије, јер је МУП задужен за велике врућине и друга ванредна стања. И док се у „(про)европској“ Србији објављују „полуванредноа стања“ и забрањује рад на отвореном од 11 до 16 сати (уз претњу казнама за послодавце од 800.000 до милион динара), у суседној Македонији већ постоји закон који „хендлује“ овакве ситуације па је њихова влада јуче прогласила ванредно стање у наредних 14 дана.

И док се елементарна непогода не реши правно и законски, Крагујевчанима остаје да се посаветују са стручњацима за врућине на телефон 034/331-344 у времену од 8 до 14 часова.

У времену када „стручњаци“ не дају савете (читај: не раде), остаје да се спас потражи на језеру у Шумарицама, на базенима или у кади. А ко нема ни каду, може да послужи и туш.

Јуче и прекјуче се у мојој фирми радило до 12 сати, данас ће (ваљда) до 11. Мени се више исплати, пошто су кева и Мики у селу, Даца на послу а Ниџа у вртићу, да будем на послу до краја редовног радног времена јер је пријатније него у стану (док не упадне клима, колико следеће недеље).

Ево пар савета од мене: пијте течност у енормним количинама (макар трчали до тоалета на 5 минута), једите свеже воће и поврће, избегавајте млеко и млечне прерађевине, никако хладан туш већ топао.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

13 мишљења на „Пакао уживо“

 1. Хихихихи…
  Најбоље освежење је благо расхлађена лимунада без шећера. Такође, мој наставник физике је спомињао да ако носиш вунени џемпер лети, он те хлади, због својстава вуне, или беше због зноја. Ипак нисам пробао.

 2. Е да знаш да ћу пробати ту фору са вуненим џемпером сутра у селу. И ја сам чуо за то, али нешто нисам одушевљен, обзиром да ми вуна иритира кожу, па још онако знојав… а то мрзим. ФУЈ! Но, вреди пробати :)

 3. Кад је већ реч о температурама на мојој тераси која је директно на сунцу је пре 2 дана било измерено 48 око три док је у 6 било 43,5 док су овде на Тргу Репубике пекли јаја на око на бетону…

 4. Мислим да је јучер код мене било 39˚C, а ја сам вани разважао дрва по тој пасјој врућини. Цијело вријеме сам полијевао главу и тијело хладном водом, али није помогло. Будала, нисам се сјетио да ставим капу на главу. Наравно, кад сам пред вечер завршио, дочекала ме јака главобоља и лагана вртоглавица, дакако, попраћено с лаганом мучнином. Дивно сам се провео. А сад ме још чекају некакви досадни кућански послови, али срећом у кући гдје имам више клима уређаја. Што сам старији, све теже и теже подносим врућину. У понедјељак пичим на море па се надам да неће бити таквих проблема. Али како све више и више имам проблема с врућином, још ћу на крају убудуће ићи на љетовање у планине умјесто на море.

 5. Ех да, кажу да је врући чај добар за те пасје врућине… мислим да то на Блиском истоку и Централној Африци раде. Испробао јучер, али не могу рећи са сигурношћу да помаже. По зими ми паше сладолед, а примјетио сам да након чаја нисам толико жедан као након хладне воде. Можда овај народни лијек ипак помаже. Ништа не кошта пробати.

 6. Добио сам и одговор на hr.alt.med news групи. Наиме, топла текућина регулира (читај: смањује) знојење, али не и тјелесну температуру. Ето, значи пити топлу или млаку текућину (чај, каву, штогод). Видиш колико су њузи корисни ;)

 7. Eto vidis, nemaju para za vanredno stanje, a i produktivnost ne sme da opadne zbog tricavog vremena.
  Inace, treba piti hladnu vodu da bi se rashladjivalo telo. Povisavanje telesne temperature je ono sto je opasno na ovakvim vrucinama. Umesto hladne vode, mogu se piti i pica sa solima i mineralima, ona sportska pica.
  Sto se vune tice, nemojte se saliti sa debelim vunenim dzemperima:) Vuna ima izolaciona svojstva i pomaze evaporaciju znoja sto je kljuc mehanizma prirodnog rashladjivanja, ali – treba nositi tanke vunene majce a ne one za planinske predele.Svojom debljinom dzemper moze da ubrza povisavanje temperature tela, a onda pocinju problemi. Sportisti – planinari, biciklisti i ostali, cesto koriste tanusne vunene majce i pulovere tokom leta.

 8. Зато ја по цео дан не излазим из куће. Кући имам климу, ту радуцкам, гледам тв и пијем ладне напитке. Тек око 22-23 часа излазим напоље :)

 9. @Walker: Било у суботу 39, па преживех… на базенима :) Нешто се сад мислим, све је релативно, па и температура… ако је напољу сувише хладно а ти си у топлој соби крај камина — баш те брига; ако је напољу сувише врућее а ти си у климатизованој соби — баш те брига :) Али, ако си у оба случаја ван — онда те је баш брига!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *