Category Archives: Recenzije

Analiziram programe, filmove, muziku, prezentacije, radove i druge stvari koje su uradili drugi ljudi ili grupe.


Kako da automatizujete serijske operacije na računaru

E sad kad ste se upecali na tehnološko-socijalni naslov, da pređemo na stvar i objasnim o čemu se radi ;)

Da li vam se ikada dogodilo da nešto što radite na računaru zahteva veliki broj ponavljanja prostih operacija u poznatom redosledu (klikni ovde, ukucaj ovo, klikni onde, sačekaj par sekundi, klikni ovde, klikni onde, pritisni taster, klikni tamo, klikni ovamo, klikni… pa opet iz početka)? Continue reading

SONY Xperia ION LT28h

Imao sam prilike da se dve nedelje družim sa pametnim telefonom SONY Xperia ION LT28h. Pogoni ga dvojezgarni Qualcomm S3 procesor na 1.5 MHz sa 1 GB radne i 16 GB interne memorije, a LED ekran prikazuje 16 miliona boja u rezoluciji 720x1280px. U dijagonalu od 4,55 inča spakovana su 323 piksela po inču, što prikaz čini glatkim i ujednačenim. Ekran je zaštićen staklom otpornim na grebanje i potpuno prekriva prednju stranu, tako da se pomenuti poklopci ne vide kada se telefon gleda od napred. Na dnu ekrana se nalaze četiri senzorska tastera (opcije, kuća, nazad i pretraga), čiji je odziv diskutabilan. No, o tome nešto kasnije. Continue reading

Elektronska knjiga koja će vas stvarno naučiti da koristite Inkscape

Ne morate da budete grafički dizajner i profesionalac da bi odgovorili na pitanje čemu služi CorelDRAW, ali ćete gotovo sigurno slegnuti ramenima ako vas neko upita za Inkscape. Ako ste jedan od takvih, ili ipak znate čemu ovaj program služi ali ne i kako se koristi, mislim da sam pronašao pravu knjigu za vas!

Inkscape: Beginner's guide, Bethany Hiitola, Packt Publishing, 2012

Inkscape: Beginner’s guide, Bethany Hiitola, Packt Publishing, 2012

Inkscape: Begginer’s Guide je priručnik za apsolutne početnike koji je napisala Betani Hitola a izdao izdavač Packt Publishing. Naizgled preobimna materija, koncipirana je u veoma jasne celine koje na pitak i jasan način objašnjavaju konkretne pojedinosti. Ovaj priručnik će vas naučiti šta je to vektorska grafika, kako se razlikuje od rasterske i kada jedna a kada druga vrsta ima prednosti. Naučiće vas i kako da instalirate program Inkscape, ako ga već nemate instaliranog, pre nego što se upustite u proučavanje mogućnosti ovog vodećeg slobodnog softvera u svojoj klasi.

Prvi korak upoznavanja programa je demistifikacija menija, alatki i uopšte delova sučelja, kako se program podešava i prave šabloni, kako se koja alatka za crtanje koristi, čemu služe i kako se koriste mreže (engl. Grid) i linije vodilje (engl. Guidelines), šta su i kako se barata slojevima, bojama, grupama, maskama, isečcima i drugim stvarima.

Kako je vektorska grafika zasnovana na krivama, o njihovom crtanju, uređivanju i osobinama, pozabaviće se poseban odeljak, na koji se nadovezuje upotreba tekstualnih objekata, filteri i proširenja. Unutar vektorskih kreacija, kao objekti se mogu koristiti i slike, a jedan poseban odeljak posvećen je ovoj tematici.

I da ne bude sve toliko jednostavno i početnički, pobrinuo se odeljak o upotrebi modula XML Editor koji će korisnike podučiti SVG XML jeziku.

Objašnjenja su propraćena praktičnim vežbama, a svaki odeljak završava se rekapitulacijom aktivnosti i kvizom sa nekoliko ponuđenih odgovora, koji će vas naterati da razmislite o onome što ste upravo pročitali i proverite stečeno znanje. Rećiću vam, ali nemojte to da zloupotrebite — tačni odgovori na ova pitanja nalaze se na kraju knjige.

Ukratko, zahvaljujući knjizi Inkscape: Begginer’s Guide naučićete kako da napravite nešto što vam treba a do sada niste znali kako. Jedino što vam je pored ove knjige i računara potrebno jeste umetnički duh. Dobro, i 16,14 €, koliko košta elektronsko izdanje ove sjajne knjige.

Želite ovu knjigu besplatno? Učestvujte u nagradnoj igri Zapisa!

U saradnji sa izdavačem Packt Publishing, dva čitaoca Zapisa dobiće po besplatan primerak elektronske knjige, a za učešće u nagradnom izvlačenju biće potrebno da u komentaru na ovaj zapis odgovorite na bilo koja dva od sledeća tri pitanja:

  1. Koji program je bio osnova za nastanak programa Inkscape?
  2. Koja je prva verzija Inkscape-a koju sam potpuno lokalizovao na srpski jezik?
  3. Kako se zove programer Inkscape-a koga sam intervjuisao za magazin GNUzilla?

Dva srećna dobitnika ću odabrati izvlačenjem papirića iz „šešira“. Navalite!

HTC One X, s moje tačke gledišta

U vremenu kada se Nokija batrga da svojom krivicom doživljeni debakl sa Simbijanom potkrpi uređajima Lumija sa Vindouzom, umesto da se upustim u svet istraživanja tog novog područja, okrenuo sam se na drugu stranu — Android. Mislim da posle toliko godina razvoja i tolikog udela na tržištu pametnih telefona, sada mogu da opipam i tu platformu. Na stranu to što je raspoloživost softvera za Simbijan na Ovi marketu počela debelo da zaostaje za svim pojmovima razvoja i napretka. Continue reading