Category Archives: GNU/Linux

Osvrt na softver i događaje iz oblasti slobodnog softvera i GNU/Linuks operativnog sistema


Kako da se miš na Windows 7 ponaša kao pod Linuksom?

Sitnice koje su mi na Windows 7 veoma nedostajale a svakodnevno sam ih koristio pod Linuksom su svakako:

  1. automatsko selektovanje prozora kad se kursor nađe iznad njega
  2. kopiranje selekcije srednjim tasterom miša

Dakle, kako ovo omogućiti na Windows 7?

Automatsko selektovanje prozora kad se kursor nađe iznad njega

Otvorite Control Panel, ukucajte u polje za pretragu ključnu reč mouse i kliknite na stavku Change how your mouse works u sekciji Ease of Access Center.

Control Panel: Change how your mouse works

Control Panel: Change how your mouse works

Na stranici za podešavanje miša skrolujte sadržaj na dole i aktivirajte opciju Activate a window by hovering over it with the mouse u sekciji Make it easier to manage windows.

Control Panel: Activate a window by hovering over it with the mouse

Control Panel: Activate a window by hovering over it with the mouse

I, to bi bilo to. Više ne morate da kliknete na prozor kako bi se on podigao u prvi plan i postao aktivan.

Kopiranje selekcije srednjim tasterom miša

Veoma korisna funkcija koju Linuks ima „podrazumevano“ ali na Windows sistemima to nedostaje, jeste da deo teksta selektujete a potom na drugo mesto kliknete srednjim tasterom miša i selektovani tekst bude Copy-Paste na odredišnu lokaciju.

Alatka koja ovo omogućava je besplatni program AutoClip Mini koji moete da preuzmete sa zvanične stranice programa http://12bytes.org/software/autoclip-mini. Podesite ga, sakrijte i nakon što selektujete tekst kursorom on će biti automatski kopiran u klipbord i moći ćete da ga „zalepite“ na odredište jednostavnim klikom srednjeg tastera miša na mestu tog odredišta.

AutoClip Mini

AutoClip Mini

Imaš li ti da preporučiš neku zgodnu funkcionalnost koju ima GNU/Linux a nema Windows 7?

NVidia+Bumblebee+Primus: još brži Transformersi

Ranije sam „objasnio“ kako sam osposobio laptop Lenovo IdeaPad Y580 sa grafičkom kartom NVidia GeForce GTX 660M da iskoristi mogućnosti Optimus tehnologije i po potrebi za zahtevne grafičke poslove koristim Bumblebee.

Rezultati su u poređenju sa integrisanom grafikom impozantni (1000 naspram 60 frejmova), ali je to daleko od pune snage diskretne grafike. Uzrok ovome je to što optirun za iscrtavanje grafike koristi VirtualGL sistem koji nije najbolje optimizovan. Zato u priču uvodimo Primus-a!

U suštini, Primus donosi bolje performanse, bolju uštedu energije (snažnu grafiku koristi za ispisivanje OpenGL komponenti a ostatak nezahtevne grafike gura kroz integrušu), i još po nešto.

Kako instalirati Primus na Ubuntu?

Pre nego što počnete treba da osposobite Bumblebee. Ako ne znate kako, već sam pisao o tome.

Dodajte novu PPA riznicu:

sudo add-apt-repository ppa:zhurikhin/primus
sudo apt-get update
sudo apt-get install primus

Ukoliko kao i ja koristite x86_64 Ubuntu, a želite da pokrećete i 32bitne aplikacije na diskretnoj grafici, instalirajte i i386 paket Primusa:

sudo apt-get install primus-lib:i386

Sada još samo treba da željenu aplikaciju umesto sa optirun pokrenete sa prefiksom primusrun, recimo:

primusrun  /usr/share/playonlinux/playonlinux --run "Steam" %F

Rezultati?

Uvidom u glxgears test, može se videti da je broj frejmova značajno veći nego pri korišćenju optirun-a (i do 70%). Malo li je! :)

Bumblebee optirun vs. primusrun

Bumblebee optirun vs. primusrun

Lenovo IdeaPad Y580 + NVidia GTX 660M + Ubuntu 12.04

Za napunjenih prvih 35 godina života častio sam sebe jednim finim laptopom – Lenovo IdeaPad Y580 20132 koga pokreće procesor Intel i5 3210M, grafička karta NVIDIA GeForce GTX 660M sa 2 GB DDR5 memorije, 4 GB DDR3 memorije, hard disk Seagate od 1 TB, i još koješta.

Dok čekam da Valve napravi Steam i Left4Dead 2 za Linuks, zasukao sam rukave i osposobio pingvina da komunicira sa tehnologijom NVidia Optimus koja omogućava upotrebu integrisane (Intel 4000 HD, u mom slučaju) grafike za obične poslove, čime se značajno štedi energija a posebno baterija na laptopu, i samo u slučaju da treba raditi negu zahtevnu grafičku obradu pokreće „diskretna grafika“, t.j. punokrvna grafička kartica, u ovom slučaju NVIDIA. Dakle, ovo ne radi „out of the box“ već mora malo da se hakuje. Continue reading