Category Archives: Računari

Sve što ima veze sa informacionim tehnologijama, hardverske i softverske prirode


Sublime Text 3 kao MySQL klijent

Nedavno sam Aptanu zamenio malim a moćnim programom Sublime Text (danas sam pored verzije 2 instalirao i verziju 3, čisto da vidim koliko je brža). Jedna veoma zanimljiva mogućnost ST-a je proširivost i mogućnost lakog pisanja dodataka.

Tumarajući forumom, uputstvima i jutjubom u akciji izučavanja „sitnih crevaca“, naišao sam na zanimljivu mogućnost izvršavanja MySQL upita direktno iz editora, ali u par predloga koje sam pronašao nije bilo objašnjeno sve u sitna crevca i potpuno automatizovano, te u duhu starih Zapisa, reših da pribeležim ovo jer će mi verovatno zatrebati i kasnije, kad budem… nemam pojma šta. Continue reading

Kako da automatizujete serijske operacije na računaru

E sad kad ste se upecali na tehnološko-socijalni naslov, da pređemo na stvar i objasnim o čemu se radi ;)

Da li vam se ikada dogodilo da nešto što radite na računaru zahteva veliki broj ponavljanja prostih operacija u poznatom redosledu (klikni ovde, ukucaj ovo, klikni onde, sačekaj par sekundi, klikni ovde, klikni onde, pritisni taster, klikni tamo, klikni ovamo, klikni… pa opet iz početka)? Continue reading

Simbolički linkovi na Windows 7

Osim DropBox-a koristim i Ubuntu One. Eto, ostalo sa Ubuntua :) Međutim, na prozorima U1 pakuje repozitorijum na sistemsku particiju. Kako gabaritne stvari držim na drugoj (nesistemskoj) particiji, proguglam za rešenjem da prebacim U1 na drugi disk. I, izguglam!

Rešenje se sastoji u potezu prebacivanja direktorijuma Ubuntu One na drugu lokaciju, a onda se ta fizička lokacija, pazi sad, simbolički linkuje na originalnu U1 lokaciju.

Dakle, rešio sam „problem“ komandom (pogađate, u terminalu ;)

mklink /J "C:\Users\aleksandar\Ubuntu One" "D:\Ubuntu One"

Bitno je da putanja (ono na prvom mestu) ne postoji, zapravo da ne postoji direktorijum na kraju te putanje. Drugi deo je prava (nova) fizička lokacija na koju treba linkovati onu virtuelnu.

Zanimljivo je da se ova funkcionalnost ne zove „simbolički link“ (symlink) već „čvorište“ (junction), ali je svrha ista.

Kako da se miš na Windows 7 ponaša kao pod Linuksom?

Sitnice koje su mi na Windows 7 veoma nedostajale a svakodnevno sam ih koristio pod Linuksom su svakako:

  1. automatsko selektovanje prozora kad se kursor nađe iznad njega
  2. kopiranje selekcije srednjim tasterom miša

Dakle, kako ovo omogućiti na Windows 7?

Automatsko selektovanje prozora kad se kursor nađe iznad njega

Otvorite Control Panel, ukucajte u polje za pretragu ključnu reč mouse i kliknite na stavku Change how your mouse works u sekciji Ease of Access Center.

Control Panel: Change how your mouse works

Control Panel: Change how your mouse works

Na stranici za podešavanje miša skrolujte sadržaj na dole i aktivirajte opciju Activate a window by hovering over it with the mouse u sekciji Make it easier to manage windows.

Control Panel: Activate a window by hovering over it with the mouse

Control Panel: Activate a window by hovering over it with the mouse

I, to bi bilo to. Više ne morate da kliknete na prozor kako bi se on podigao u prvi plan i postao aktivan.

Kopiranje selekcije srednjim tasterom miša

Veoma korisna funkcija koju Linuks ima „podrazumevano“ ali na Windows sistemima to nedostaje, jeste da deo teksta selektujete a potom na drugo mesto kliknete srednjim tasterom miša i selektovani tekst bude Copy-Paste na odredišnu lokaciju.

Alatka koja ovo omogućava je besplatni program AutoClip Mini koji moete da preuzmete sa zvanične stranice programa http://12bytes.org/software/autoclip-mini. Podesite ga, sakrijte i nakon što selektujete tekst kursorom on će biti automatski kopiran u klipbord i moći ćete da ga „zalepite“ na odredište jednostavnim klikom srednjeg tastera miša na mestu tog odredišta.

AutoClip Mini

AutoClip Mini

Imaš li ti da preporučiš neku zgodnu funkcionalnost koju ima GNU/Linux a nema Windows 7?

SONY Xperia ION LT28h

Imao sam prilike da se dve nedelje družim sa pametnim telefonom SONY Xperia ION LT28h. Pogoni ga dvojezgarni Qualcomm S3 procesor na 1.5 MHz sa 1 GB radne i 16 GB interne memorije, a LED ekran prikazuje 16 miliona boja u rezoluciji 720x1280px. U dijagonalu od 4,55 inča spakovana su 323 piksela po inču, što prikaz čini glatkim i ujednačenim. Ekran je zaštićen staklom otpornim na grebanje i potpuno prekriva prednju stranu, tako da se pomenuti poklopci ne vide kada se telefon gleda od napred. Na dnu ekrana se nalaze četiri senzorska tastera (opcije, kuća, nazad i pretraga), čiji je odziv diskutabilan. No, o tome nešto kasnije. Continue reading