Мени окружења за управљање искључивањем рачунара

Убунту 10.10: проблеми на лаптопу

Од када сам средином фебруара инсталирао x86_64 Убунту 10.10 на мој лаптоп, имао сам пар проблемчића које сам углавном решио. Међутим, навика са Дебиана да кад ми на пар сати не треба спустим поклопац лаптопа и успавам га, на свемоћном и савршеном Убунту систему постала је немогућа мисија.

Дешавало се или да се машина као искључи али хард диск и даље ради а вентилатор на хладњаку процесора врти као помахнитао, или се скроз искључи са све хардом и вентилатором. Онда би по подизању поклопца систем кренуо да се учитава али од нуле, или се машина уопште није укључивала па сам морао да притискам дугме за укључивање.

Ова енигма се дешавала и при покушају успављивања и преко менија окружења за искључивање, где је додатни проблем правила локализација и навика да је „hibernate = хибернација“ а у менију постоје само „обустави“ и „замрзни“.

Мени окружења за управљање искључивањем рачунара
Мени окружења за управљање искључивањем рачунара

Није помогло чак ни искључивање локализације јер су и нелокализовани „hibernate“ и „suspend“ завршавали са покретањем од нуле. Ни гуглање није помагало, насупрот чињеници да се много људи жалило на овај проблем са Мавериком и да су решења била шарена и нефункционална. Тек негде у даљини помаљао се узрочник — кернел 2.6.35.

Данас сам засукао рукаве, гуглао дубље, и изгуглао инсталацију кернела 2.6.37 на Убунту која је санирала узрок мог проблема.

Сада са оваквим поставкама управљања потрошњом и кернелом 2.6.37 Убунту 10.10 може да се пробуди из „хибернације“ након подизања поклопца, и настави са послом који је успаван.

Поставке управљања потрошњом
Поставке управљања потрошњом

А што се локализације тиче, вирењем у po_gnome-power-manager-sr.po сазнао сам да је „замрзавање = hibernate“ а „обустављање = suspend“. Сасвим логично.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

3 мишљења на „Убунту 10.10: проблеми на лаптопу“

  1. Хм, нисам схватио да ли си ироничан на крају :) Мислим да је то још мој веома стари превод (или бар израз), и мени заиста има смисла (бар хибернација == замрзавање; са „suspend“ је већ тешко одлучити се за израз — сигурно „суспензија“ није боље у смислу како се код нас користи, а „обустава“ већ личи на оно што се дешава :).

    Сличне проблеме са 2.6.35 сам имао и ја, па сам се „доградио“ на Нати, али то доноси прегршт нових проблема (нпр. ново окружење, но ту је и Убунту Класик, а ја сам прешао на Гном 3 у Убунтуу).

    1. Нисам био ироничан, стварно је логично. Проблем је до навика, ал’ оне се по потреби мењају :)

      Ја сам само додао нови кернел, Нати још нисам ставио. Пробах пре који дан Нати са Гномом 3 и лепо је за табличне рачунаре, али није баш функционално за стоне и лаптоп машине.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *