ImageMagick: центрирање слике на позадини

Главна предност због које користим ГНУ/Линукс као једини и примарни оперативни систем на свом лаптопу (као мојој јединој радној машини код куће) је то што уз пар команди у терминалу могу да добијем резултат са мнооого мање, или чак без икаквог кликтања (по Фотошопу, на пример). А и бесплатно је. :)

Недавно ми је затребало пакетско паковање сета фотографија на сред црне позадине (касније се испоставило да позадина треба да буде бела). Истина, може ти и ручно преко Гимпа (или Фотошопа), као и преко неких програма за пакетску обраду слика, али зашто беспотребно кликтати кад може и много једноставније, из терминала?

Дакле, све што ми је требало су једна сличица испуњена белом бојом димензија 720×480, сет фотографија које треба центрирати на ову подлогу и ImageMagick да све то зготови.

Прво сам направио позадинску слику командом convert (део пакета ImageMagick), и то синтаксом:
convert -size 720x480 xc:black bg.png

а онда сам на ту позадину „налепио“ жељене сличице на следећи начин:
for i in *.jpg; do composite -quality 90 -gravity center $i bg.png out_$i; done

Да разјасним: све JPEG датотеке у тренутном директоријуму (for i in *.jpg) помоћу алатке convert постављају се на средину, по вертикали и хоризонтали одједном (опција -gravity center) а као основа се користи слика bg.png, па се онда све то извози у нову JPEG датотеку са префикс out_ (out_$i.jpg) која је компресована фактором 90 (опција -quality 90).

Нпр. фотка jinijang.jpg после обраде постаје out_jinijang.jpg.

Оригинална фотографија
Оригинална фотографија (фото: Љубиша Бојић ©2009)
Добијена фотографија
Добијена фотографија (фото: Љубиша Бојић ©2009)

Знате ли за бржи начин да се нешто овако уради?

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

3 мишљења на „ImageMagick: центрирање слике на позадини“

  1. Na Windowsima postoji odličan freeware koji se zove Multiple Image Resizer .NET. Vrlo je moćan i jednostavan za upotrebu, ali je „Windows only“. E sad da li može sve što i ImageMagick te brže i jednostavnije od gore navedenog rješenja, to je pitanje.

  2. XnView je dugo bio moj alat za pregledanje i konverziju slika (otvara preko 300 formata i snima u preko 50) sve dok ga nije zamenila Google Picasa. Doticni ima zilijardu opcija za masovno konvertovanje, preimenovanje i slicno i poprilicno je jednostavan za koriscenje. A uz to se uz malo poredesavanja moze nastelovati da radi poput starog ACDSee na koji smo mnogi navikli jos u mladosti :)

    Elem, gde ces brze od ovoga sto si ti predlozio :D
    Sem mozda ako nemas vec definisan makro u Photoshopu/Gimpu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *