PHILIPS DVP3350/58 са даљинским управљачем

ДВД плејер Philips DVP3350/58

Уназад неколико година у кући имамо уређај за репродукцију видео садржаја са ДВД и ЦД медијума Xwave 9200. Пошто га углавном користе деца, негде од почетка лета прошле године налази се у њиховој соби (од кад смо купили још један ТВ да их склонимо из наше спаваће собе).

Од тада се гледање било чега ван редовне програмсе ТВ шеме сводило на гледање на 15,4″ екрану лаптопа. А онда ми је дојадило и пре пар месеци сконтам да нам треба још један ДВД плејер.

Пошто нисам много избирљив, требало је да пушта DivX/XviD видео (филмове и серије), и да приказује наше титлове. Вероватно бих примерак изабрао и раније да нисам „мало“ (више) лењ, тако да сам тек пре пар недеља решио да ово окончам. Била је ово моја прва куповина електричног уређаја у МЕТРОу (упркос обећању себи да тамо нећу куповати ништа „на струју“ скупље од 2000) — купио сам PHILIPS DVP3350/58.

PHILIPS DVP3350/58 са даљинским управљачем
PHILIPS DVP3350/58 са даљинским управљачем

Карактеристике уређаја PHILIPS DVP3350/58

Уређај је спакован у компактну црну кутију димензија 360 mm (ширина) × 37 mm (висина) × 209 mm (дубина), и тежи око 1,3 kg. Није натрпан дугмадима на кућишту, па се на предњем панелу налази само дугме за укључивање/искључивање уређаја и два дугмета за извлачење/увлачење фијоке оптичког медијума, те започињање/паузирање/наставак репродукције. Између фијоке и дисплеја је смештен дискретни натпис PHILIPS, док се скроз уз десну ивицу налази USB 2.0 прикључак, због кога сам се иначе и одлучио за овај уређај (између осталог). Када је уређај искључен на дисплеју ништа није исписано, док дугме за укључивање/искључивање уређаја светли црвеном бојом.

Предња страна PHILIPS DVP3350/58
Предња страна PHILIPS DVP3350/58

Задњи панел је, попут предњег, скроман са прикључцима, али ипак није потпуно осакаћен. Доступни су један SCART прикључак, YPrPb чинчеви, један (жути) чинч видео излаз, леви и десни чинч аудио излази, те дигитални коаксијални чинч излаз (у који сам уштекао моје Altec Lansing ATP5 звучнике). Одмах се дâ приметити да нема подршке за 5.1 звук, што мени није ни био приоритет али захтевнијим филмофилима то свакако значи неупотребљив уређај (мени је и стерео доста).

Прикључци на задњем панелу PHILIPS DVP3350/58
Прикључци на задњем панелу PHILIPS DVP3350/58

Од материјала који може да репродукује углавном недостају Matroska, Windows и OGG (Vorbis и Theora), али су зато подржани: MPEG2 (DVD/SVCD), MPEG1 (VCD/DivX), Compact, AC3, MP3, Windows и JPEG (мада недостају PNG, BMP и GIF, на пример).

Уређај је прилично живахан и приметно бржи од на почетку поменутог Xwave-а. Од додатних функција издвојио бих риповање аудио дискова у MP3 директно на флеш са уписом ID3 података (максимални квалитет звука је 192 kbps, а брзина риповања може бити Normal за риповање у току репродукције, и Fast за брзо риповање без репродукције), Parental controll и Progressive scan.

Риповање аудио дискова у MP3 директно на флеш
Риповање аудио дискова у MP3 директно на флеш

Минуси

Оно што ми се није свидело код овог уређаја је то што након паузирања репродукције, ако је укључена опција за уштеду енергије одласком у стање мировања, након поновног укључивања уређаја репродукција неће наставити од места на коме је паузирана, већ ће морати све да се репродукује од почетка. Додуше, овај проблем решава опција скакања на одређено поглавље за ДВД наслове, одн. временску ознаку за „дивиксе“ (треба два пута притуснути тастер BACK на даљинцу и унети жељено време).

Минус је такође и недостатак тастера за промену јачине звука на самом даљинцу, па је за приступ овим функцијама потребно „копати“ по менију, или узети у руке даљинац за ТВ.

Погрешна ознака

Иако свуда на налепницама (и на кутији, и на декларацији са задње стране уређаја) пише да је у питању модел DVP3350/58, ако се погледа у спецификацију софтвера на самом уређају (SETUP → горе → десно → горе → горе → OK), заправо се ради о моделу DVP3350/12. Капирам да је ствар само у верзији фирмвера за модел DVP3350.

PHILIPS DVP3350/58 је заправо DVP3350/12
PHILIPS DVP3350/58 је заправо DVP3350/12

Недостаци оригиналног софтвера

Оно што прво падне у очи код оригиналног софтвера (енг. firmware) је тешко читљив текст поднаписа (скоро сиви текст на полупровидној црној позадини), и недостатак наших слова („кука и квака“) у поднаписима. Овај први проблем је (скоро) нерешив, док се други решава у избору одговарајуће кодне стране поднаписа у подешавањима уређаја.

Проблем са тешко читљивим и ружњикавим текстом поднаписа решава се применом хакованог софтвера који је направио vb6rocod.

Шта „исправља“ хаковани софтвер?

Хаковани софтвер доноси следеће, за наше поднебље интересантне могућности у односу на оригинални:

  • Омогућава позиционирање поднаписа у 16 водоравних позиција.
  • Мења боју текста у поднаписима у белу, додаје црну контуру слова и уклања полупровидну црну позадину.
  • Омогућава избор између четири величине фонта (small, standard, medium и large).
  • Аутоматски учитава поднаписе чији је назив датотеке идентичан називу датотеке видеа.
  • Омогућава скок на временску позицију GoTo (Time search) при репродукцији не-ДВД садржаја. Потребно је два пута притиснути тастер BACK и унети време у формату Ч:ММ:СС.
  • Повећава број карактера у прегледачу датотека.
  • Боље преламање дугих линија поднаписа.

Надоградња софтвера

УПОЗОРЕЊЕ! Примена хакованог софтвера поништава гаранцију на уређај. „План Б“ може да буде враћање оригиналног софтвера пре ношења уређаја у сервис, ако то уопште буде било могуће. На уређају који сам ја купио налазио се овај софтвер.

Надоградња софтвера је прилично једноставан посао који би требало да прође безболно. Једино је битно скинути софтвер за прави модел.

Корак 1: За наше латиничне поднаписе треба скинути архиву DVP3350_12_vb6_v3_1250.rar (одавде) и распаковати је.

Корак 2: У овој архиви се налази датотека DVP3350_12_V32.bin коју једноставно треба преименовати у DVP3350_12.BIN и такву сместити на USB flash. Препоручујем флеш уместо оптичког медијума због брзине „флешовања“ софтвера ;)

Корак 3: Даље треба избацити оптички медијум из уређаја, убости флеш и по појављивању информације о доступном флеш диска на екрану ТВ-а притиснути дугме USB на даљинском управљачу.

Даљински управљач за PHILIPS DVP3350/58
Даљински управљач за PHILIPS DVP3350/58

Корак 4: Уређај ће очитати садржај уметнутог флеша и понудити надоградњу софтвера. На овом екрану једноставно треба одговорити потврдно на постављено питање и надоградња ће започети.

Корак 5: Процес примене новог софтвера може да потраје 4-5 минута. За то време не треба искључивати уређај, нити затварати отворену фијоку за оптичке медијуме. Једноставно — не пипај ништа док машина ради!

Корак 6: Након надоградње софтвера фијока ће се затворити. Уклоните флеш и рестартујте уређај. Након овога сам ја и софтверски рестартовао уређај притискајући следе на даљинском управљачу: SETUP → горе → десно → горе → десно → OK.

ВАЖНА НАПОМЕНА: Не заборавите да са флеша уклоните датотеку DVP3350_12.BIN јер ће при следећем уметању флеша уређај поново упитати за надоградњу софтвера.

Информација о моделу, софтверу, региону и други подаци
Информација о моделу, софтверу, региону и други подаци

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

2 мишљења на „ДВД плејер Philips DVP3350/58“

  1. Hehe, do sad sam „hakovao“ samo mobilne telefone, uređaji poput DVD plejera mi nisu ni pali na pamet.

    Na mom je za sada sve ok (model ko zna, cena ~2k RSD), ne koristim ga mnogo, ali sam primetio da su titlovi skroz ok i čitljivi.
    Hakovao bih ga samo ukoliko bi našao neki FW koji će mu omogućiti matroska falove.

  2. Lutajući „virtuelnim svetom“ u potrazi za podacima o Philips-u 3350 koga sam našao po veoma povoljnoj ceni,kao što to obično biva,slučajno sam nabasao na ovaj blog.Kao i autor,imam i koristim XWave plejer,ali model 3000.Ne bih o njemu mnogo govorio,pošto to nije tema.Mogu samo da kažem da me je odlično služio NEPUNIH godinu dana i da sam upravo zbog toga rešio da nabavim Philips.Saveti koji su ovde prezentirani su mi mnogo pomogli u izboru i koristim ovu priliku da se na tome iskreno zahvalim.Iskustva vezana za eksploataciju ovog plejera izneću nešto kasnije nakon što ga budem „izmaltretirao“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *