Како до фотографија за блог

Creative Commons (аутор A. Diez Herrero)
Creative Commons (аутор A. Diez Herrero)

На Записима не користим често фотографије да бих илустровао и визуелно допунио тему о којој пишем, али сам недавно започео да допуњујем лекције на „Ризници знања“ фотографијама.

На вебу се најчешће слике траже преко Google Image Search, али је са тим начином долажења до материјала присутан проблем (не)легалности.

Зато је најбезбедније слике тражити на Flickr галеријама, и то оне које су објављене под одговарајућом Creative Commons лиценцом.

Photo Dropper

Додатак за Вордпрес који прилично аутоматизује претрагу и уметање слика у запис који се пише назива се Photo Dropper. Ја га не користим (одавно није ажуриран), али предпостављам да ради како треба.

Firefox Search Engine

Али не корисе сви самостални Вордпрес. Онима са „јефтинијим улазницама“ препоручујем употребу прилагођене претраге за фајерфокс (мада ради и на Интернет експлореру, који не препоручујем ;) ). Довољно је кликнути на одговарајућу комбинацију лиценце на станици Flickr Search Engine Plugins – Firefox & IE7 (за некомерцијалне пројекте можете изабрати Flickr CC (Most relevant) Thumbs), и у поље за претагу биће додана нова машина.

Flickr CC машина за претрагу у Фајерфоксу
Flickr CC машина за претрагу у Фајерфоксу

Када затреба нека фотографија, било за блог запис, белешку на Фејсбуку или неку другу сврху, довољно је у поље за претрагу унети кључне речи, изабрати напред додату машину за претаргу и притиснути тастер „Ентер“.

Фотогарфије за кључну реч „пчела“ на Flickr-у
Фотогарфије за кључну реч „пчела“ на Flickr-у

Увек имајте на уму

То што сте пронашли фотографију „за џ“, не значи да немате никаквих обавеза према аутору исте. Не заборавите да испод слике коју користите наведете аутора, као и лиценцу ако већ не линкујете страницу одакле сте фотографију преузели.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

11 мишљења на „Како до фотографија за блог“

  1. Upravo zbog nepotpisivanja slike koju bi preuzeo, skinuo sam skoro plugin „Insignis“ (valda se tako zove?) ciji je autor Vladimir Prelovac, iz wp bloga.

    Plugin je odlican i dugo sam ga koristio, medjutim, daje mi slike za koje nemam pojma cije su i plaseci se da me neko ne prozove, otero sam ga aut…

    Kada korsistim slike iz GIS koji si prvi put pomenuo, tek po odabiru slike, obavezno proverim cija je i kad nadjem odgovoarajuci link, onda je uzimam… Medjutim, ni to nije ok, bez obzira na pominjanje originalnog autora.

    Ipak je najbolja varijanta ovu koju ti predlazes, da se proveri i CC uslovi pa tek onda da se uz objavu stavi izvor.

    E tu je moj problem, ne volim flikr, nikad ga nisam preferiro..

    U svakom slucaju, smatram da dolazi neko bolje vreme po pitanju autorstva i raznih objava i da ce se kad tad regusliati svo ludilo koje inace vlada. Nisu samo slike, i postovi su u pitanju, kao i mnostvo video zapisa…

    Primetio sam da odredjene video zapise jednostavno preuzimaju neki sajtovi i postavljaju svoje ime na njima i tako ih prisvajaju. I ne samo prisvajaju nego i reklamiraju se na taj nacin…

  2. Kada se slike traže pomoću Google Image Search, u „Advanced Image Search“ postoji opcija „Usage Rights“ u kojoj se može birati:
    – labeled for reuse
    – labeled for commercial reuse
    – labeled for reuse with modification
    – labeled for commercial reuse with modification
    Detaljnije objašnjenje ove opcije je na http://www.google.com/support/websearch/bin/answer.py?answer=29508

    Inače, slike ne potpisujem, ali ih linkujem ka originalnoj strani…

  3. Постоји још пар могућности:

    1) Претрага на самом Creative Commons сајту а која обједињује више претраживача који могу да траже слободне садржаје: http://search.creativecommons.org

    2) Међу овима вероватно најкориснија, Гуглова напредна претрага слика: http://images.google.com/advanced_image_search

    3) Такође међу њима, неко је већ поменуо Википедију, а још боље је (нису све слике на Википедији слободне) претражити Викимедијину оставу: http://commons.wikimedia.org

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *